Reacties voor: Parallels 17.1 heeft nu volledige support voor Windows 11

Parallels heeft update 17.1 uitgebracht, waarmee volledige ondersteuning van Windows 11 op Intel- en Apple Silicon-processoren wordt beloofd. Ook werkt het met macOS Monterey.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 3 reacties

  1. Liefst doe ik mijn werk op mijn eigen (i)Mac via een Windows VM met Windows 10 en privé activiteiten op dezelfde computer met MacOS. Nu op een Intel iMac 27” van 9 jaar oud, liefst stap ik binnenkort over op een snelle M1 Mac. Maar ook met Parallels 16.1 ben ik nog niet zeker of ik echt alles zou kunnen op mijn Windows 10 VM op een M1.

  2. Origineel geplaatst door dafo
    Liefst doe ik mijn werk op mijn eigen (i)Mac via een Windows VM met Windows 10 en privé activiteiten op dezelfde computer met MacOS. Nu op een Intel iMac 27” van 9 jaar oud, liefst stap ik binnenkort over op een snelle M1 Mac. Maar ook met Parallels 16.1 ben ik nog niet zeker of ik echt alles zou kunnen op mijn Windows 10 VM op een M1.

    Eenvoudig antwoord: je kunt zeker niet alles qua Windows doen op je m1. De m1 is een arm cpu, deze voert geen x86 software uit. Nu niet en nooit niet. Virtualiseren van de x86 versie van Windows en x86 applicaties gaat dus niet werken. Enige alternatief is de arm versie van Windows virtualiseren op de M1. Microsoft verkoopt deze niet aan eindgebruikers, lang niet alles (heel veel niet) van de applicaties die je op je x86 versie van Windows draait zijn beschikbaar op de arm versie van Windows. Microsoft maakt er geen geheim van dat zelfs de arm versie van win11 niet actief voor Apple wordt ondersteund. Logisch, Microsoft zelf ondersteunt haar eigen arm omgeving mondjesmaat. Met andere woorden… win10 en 11 virtualiseren op een m1 gaat nooit werken. De arm versies van Windows krijg je alleen via een omweg, je gaat veel software en drivers missen, Microsoft en Apple ondersteunen de arm Windows versie niet op de m1. Je bent afhankelijk van 1 of 2 partijen (vm ware/parallels) die er maar het beste van maken. Emuleren van Windows x86 via bijvoorbeeld qemu… kost sowieso gigantisch performance en ook daar is nog niks bruikbaars op komst. De m1 is qua virtualiseren dus beperkt tot bijvoorbeeld de arm-Linux varianten. Wat betreft virtualiseren blijft de m1 behelpen. Apple bouwt hardware niet zodat zaken als vm werken, maar voor het eigen eco systeem. En daar draait de m1 perfect. Voor de pro’s die bijna allemaal ook verder moeten/willen kijken dan de Apple kooi is de m1 minder geschikt – helaas.

    En let op… de arm versie van Windows krijg je uitsluitend via het insider programma van Microsoft. En dat is alleen voor testers. Microsoft eist het recht van alles aan data te mogen inzien als je meedoet. En terecht, ze willen debuggen, deze versies zijn niet voor productie. Als je dus besluit de arm versie van Windows op je m1 te virtualiseren voor je werk… realiseer je dan dat je Microsoft het recht geeft van alles te bekijken en sowieso geen garantie hebt op een stabiel systeem. Dit naast alle andere arm Windows nadelen zoals hierboven beschreven.

  3. Origineel geplaatst door dafo
    Liefst doe ik mijn werk op mijn eigen (i)Mac via een Windows VM met Windows 10 en privé activiteiten op dezelfde computer met MacOS. Nu op een Intel iMac 27” van 9 jaar oud, liefst stap ik binnenkort over op een snelle M1 Mac. Maar ook met Parallels 16.1 ben ik nog niet zeker of ik echt alles zou kunnen op mijn Windows 10 VM op een M1.

    Waarvoor precies wil je Windows draaien op je iMac ? Je kunt ook overwegen om over te stappen op een virtual machine onder Microsoft Azure..
    Dan ben je totaal onafhankelijk en kun je die Windows omgeving ook vanuit een andere Mac of Windows omgeving gebruiken.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.