Parijse metro en Apple Pay
Apple vindt de invoering van Apple Pay in de Parijse metro zo belangrijk, dat ze een heus persbericht hebben uitgebracht. Toch lijkt het project niet helemaal op rolletjes gelopen, want het oorspronkelijke plan was om Apple Pay al in 2023 in te voeren. De Franse site iGeneration ontdekte al in februari 2022 dat er plannen waren. Na jaren van onderhandelingen zouden de vervoerders eindelijk een overeenkomst hebben bereikt met Apple. Laurent Probst, algemeen manager van Île-de-France Mobilités, was destijds nog pessimistisch en legde de bal bij Apple neer: “Een precieze datum kunnen we nog niet geven, want dat hangt af van de voortgang van de ontwikkelingen die Apple in Cupertino doorvoert”, aldus Probst. Hij voegde eraan toe: “Maar deze keer zal het zeker gebeuren!”
Als je in Parijs op stap gaat kun je voortaan je Navigo-kaart toevoegen aan Apple Wallet en vervolgens met je iPhone of Apple Watch betalen voor metro, trein, bus en andere vervoermiddelen. Je koopt zo’n kaart via de iOS-apps van Île-de-France Mobilités of direct via Apple Wallet .Daarnaast komt er realtime ov-informatie in Apple Kaarten beschikbaar voor Parijs, zodat je nog gemakkelijker door de stad kunt reizen. Dit geldt voor de metro, RER, tram, RATP-bussen en meer.
Parijs maakt zich op voor een drukke zomer, met de Olympische spelen in aantocht. Je hoeft niet meer rijen dik bij de automaat te staan of naar een krantenkiosk te gaan, maar je kunt de Navigo-kaart aanschaffen en tegoed toevoegen op je iPhone. De volgende kaartjes zijn beschikbaar:
- t+
- t+ gereduceerd tarief
- OrlyBus
- RoissyBus
- Navigo dagpas
Als bezoeker kun je nog maar recent de Navigo Easy-kaart aanschaffen, waardoor je niet meer vastzat aan de papieren kaartjes. De plastic kaart zul je echter wel steeds weer moeten opladen bij een automaat. Met Apple Pay wordt dat een stuk gemakkelijker. Eerder gingen bus, metro en tram in Brussel al overstag en nu volgt de lichtstad. De betaalmethode geldt voor heel Île-de-France en werkt zowel op de iPhone als op de Apple Watch.
Volgens eerdere informatie geldt de overeenkomst voor vijf jaar. In 2022 ging er al een test van start, waarbij sommige reizigers hun plastic kaart konden vervangen door iPhone of Apple Watch. En vanaf 2024 kun je nu dus ook tickets kopen met Apple Pay, die je vervolgens in de Apple Wallet-app kunt zetten. Bij de poortjes vindt controle plaats met NFC. Het werkt met Apple’s Express Transit-functie.
Hierover schrijven we in onze Apple Pay FAQ:
Apple Pay is ook ontworpen om te kunnen gebruiken in het openbaar vervoer, maar de beschikbaarheid verschilt per land. In sommige regio’s wordt Apple Pay (dankzij Express-ov) expliciet ondersteunt. Je hoeft dan alleen maar je iPhone of Apple Watch langs het poortje te houden, zonder dat Face ID, Touch ID of een toegangscode nodig is.
Navigo-kaart ook opladen met NFC
iCulture-lezer Arthur stuurde ons nog de volgende tip:
Je kan de Navigo kaart tegenwoordig ook met de telefoon opladen met NFC. Je plaatst hiervoor je kaart tegen de iPhone. Hierdoor hoef je niet meer in de rij te staan om de plastic kaart op te waarderen. Ideaal als je in de trein naar Parijs erachter komt dat je geen tegoed op je kaart hebt staan.
- 2024 - 23 mei: Navigo-kaart opladen met NFC toegevoegd
- 2024 - 21 mei: Het betalen met Apple Pay is nu ingevoerd in Parijs, we hebben het artikel daarom bijgewerkt.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Weekend kijktips: The Studio, Mufasa, Kopen zonder kijken en meer (29-03)
- Nieuwe website toont Europese alternatieven voor Gmail, Dropbox en meer (28-03)
- Ook nieuwste Porsche-modellen krijgen géén CarPlay 2.0 (27-03)
- Apple Music lanceert ‘DJ met Apple Music’: Mixen met miljoenen nummers (26-03)
- Weekend kijktips: Pikku-Siperia, BE@RBRICKS, Gannibal en meer (22-03)
Apple Pay
Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, die sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij nagenoeg alle banken. Lees onze Apple Pay FAQ voor antwoorden op veelgestelde vragen, bekijk hoe je Apple Pay moet instellen en hoe je Apple Pay kunt gebruiken. Apple heeft ook nog andere gelieerde diensten, zoals Apple Pay Later en Apple Cash. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!

- Alles over Apple Pay
- Apple Pay FAQ: antwoorden op veelgestelde vragen
- Apple Pay vergelijken
- Apple Pay instellen: zo doe je dat
- Apple Pay gebruiken: zo betaal je ermee
- Apple Pay op Apple Watch
- Problemen met Apple Pay
- Apple Pay in het ov
- Express-ov met Apple Pay
- Apple Pay en privacy
- Apple Pay-transacties bekijken
- Meerdere Apple Pay kaarten van dezelfde bank herkennen
- Apple Pay blokkeren
- Welke winkels accepteren Apple Pay?
- De beste Apple Pay tips
Wat is het verschil met wat we straks in NL krijgen: OVpay? Dat werkt ook via Apple Pay, omdat het je betaalkaart gebruikt om je reis te identificeren bij het in- en uitchecken. Iemand die dit kan verhelderen?
In Nederland kan het zowel via de betaalpas als via een OV-pas (vervanger van de ov-chipkaart) momenteel loopt hiervoor een test in Almere, kaarten worden via een samenwerking met Bunq uitgegeven.
Het is de bedoeling dat je deze OV pas in je Apple wallet kunt zetten zodat abonnementen en kortingen toegepast kunnen worden. Een OV-chipkaart in je Apple wallet dus.
Dus nooit meer in de rij voor un carnet de tickets!? Heerlijk.
Je kon wel al enkele jaren je Navigo kaart via je iPhone “opwaarderen” door in de RATP app een abonnement of ticket te kopen en dan via NFC deze op je navigo kaart te laden.
Dit is vooral handig voor een weekkaart die enkel van te voren of aan het begin van de week maar te koop is. Mensen die dan bijvoorbeeld donderdag of vrijdag pas aankomen, konden deze nooit kopen terwijl deze veel voordeliger is dan losse dagkaarten.
Dit is natuurlijk puur gedaan tegen de (onwetende) toeristen, die ze het liefst de hoofdprijs laten betalen.
Als je het artikel gewoon leest staat er:
Het verschil is dat je met Express-OV gewoon je Apple watch/iPhone erlangs haal zonder er verder iets voor te hoeven (Ja 1x je kaart toevoegen aan de wallet). Maar bij OVpay met je of je bankpas gebruiken en als je Apple Pay gebruikt moet je, je dus elke keer identificeren.
(Red.) Het betalen met Apple Pay is nu ingevoerd in Parijs, we hebben het artikel daarom bijgewerkt.
Ik lees dat overige abonnementen later (in 2025) komen. Dit lijkt bewust na de Olympische spelen pas aangezien ene weekkaart (Navigo Semaine) wel erg gunstig is.
Ik vind het systeem van Londen en New York wel fijner: gewoon reizen met je betaalpas en dan Daily (of weekly) price cap zodat je altijd het meest gunstige tarief betaalt en dus automatisch een dagkaart of weekkaart hebt zodra je aan het bedrag zit dat deze kost.
(Red.) Navigo-kaart opladen met NFC toegevoegd