Patent: gebruik de iPhone van je beste vriend voor backups

Wat als je andermans iPhone, iPad of iPod voor jouw backups kunt gebruiken? Een patentaanvraag beschrijft hoe je via AirDrop versleutelde backups naar vrienden en familie stuurt. Je hebt hierdoor geen iCloud meer nodig.

iCloud iPhone Mac iPad iOS 7iCloud is over een paar jaar misschien niet de enige plek waar je al jouw iPhone-informatie bewaart. Een patentaanvraag van Apple beschrijft hoe je de iPhone van een vriend of familielid gebruikt als beveiligde bewaarplek, waarin je bijvoorbeeld foto’s, notities en andere informatie kunt opslaan. De gegevens worden via AirDrop naar andermans iPhone verstuurd.


De iPhone zoekt via Bluetooth, Wi-Fi en NFC naar andere devices in de buurt. Door het apparaat van een vriend te selecteren kun je een backup maken, die versleuteld op het andere apparaat wordt bewaard. Dit betekent dat alleen jij bij de gegevens kunt. Hoewel de data op andermans iPhone staat, kan deze persoon er niet zomaar in rondneuzen.

Bekijk ook
Alles over AirDrop: bestanden uitwisselen tussen Mac, iPhone en iPad

Alles over AirDrop: bestanden uitwisselen tussen Mac, iPhone en iPad

Met AirDrop kun je bestanden uitwisselen tussen iPhone, iPad en Mac. Deze tip legt uit hoe het werkt voor foto’s, bestanden, wachtwoorden en meer.

De persoon in kwestie moet uiteraard wel toestemming geven om de iPhone als backuplocatie kunt gebruiken. Iedere backup heeft een houdbaarheidsdatum. Haal je de bewaarde bestanden binnen een bepaalde tijd niet van het andere apparaat? Dan worden de gegevens automatisch gewist.

Het backupsysteem biedt een alternatieve manier om je gegevens te bewaren, zonder dat je gebruik hoeft te maken van iCloud. Dat kan handig zijn bij gevoelige gegevens die je liever niet op internet zet. De beschreven methode kan echter ook op een heel andere manier worden gebruikt. Apple stelt bijvoorbeeld dat het systeem van pas komt als je zelf geen internetverbinding hebt, maar wel je data in iCloud wil opslaan. De beveiligde gegevens worden via een lokale connectie naar andermans iPhone of iPad verplaatst, waarna de persoon in kwestie kan proberen om ergens anders met het internet te verbinden. De data wordt dan namens jou in iCloud gezet.

De patentaanvraag van Apple is nog relatief nieuw: het idee werd voor het eerst ingediend in januari 2014, waarna de aanvraag op 13 augustus 2015 openbaar werd gemaakt. Het is onduidelijk of Apple dit idee binnenkort ook echt in iOS gaat implementeren.

AirDrop

Met AirDrop kun je foto's, bestanden, links en meer uitwisselen tussen Apple-devices. Je kunt bijvoorbeeld een foto AirDroppen naar jezelf of naar een vriend. AirDrop werkt als je bij elkaar in de buurt bent, ook door twee iPhones tegen elkaar te houden. Er is ook een variant op AirDrop genaamd NameDrop, waarmee je contactgegevens kan uitwisselen. Werkt AirDrop niet goed? Dan zijn er verschillende dingen die je kunt proberen. Je kunt ook met AirDrop-spam te maken krijgen en kunt je daartegen wapenen door de juiste instellingen te kiezen.

AirDrop

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.