Apple wil objecten verplaatsen en verwijderen met augmented reality
Apple wil met augmented reality objecten in foto’s verplaatsen en verwijderen, zo blijkt uit een vandaag gepubliceerde patentaanvraag. De aanvraag was al in oktober 2015 ingediend door Apple. Met de technologie wordt het bijvoorbeeld mogelijk om meubels in een kamer te verplaatsen of te verwijderen. Meestal wordt augmented reality op de omgekeerde manier gebruikt, namelijk om objecten toe te voegen aan foto’s.
Via het camerabeeld van je iPhone kun je zien hoe een kamer eruit ziet als de meubels zijn verplaatst of verdwenen, zonder dat je ze fysiek hoeft te verschuiven. Voor de techniek is een HD-camera nodig in combinatie met complexe algoritmes, die een krachtige processor vereisen. De uitvinding is te lezen in het patent ‘Method and device for illustrating a virtual object in a real environment’ en beschrijft geen compleet AR-systeem dat Apple in een bril kan verwerken, maar eerder een techniek om digitale objecten realistisch weer te geven in een omgeving.
Geloofwaardige AR-toepassingen
Het patent dat Apple heeft ingediend is eigenlijk een uitbreiding op een veel ouder patent, dat al in 2007 door de Duitse AR-specialist Metaio was ingediend. In 2015 nam Apple het bedrijf over. Het patent beschrijft het samenvoegen van objecten die door de computer zijn gegenereerd met beelden uit de echte wereld. Hoe realistischer dit lukt, hoe geloofwaardiger een AR-toepassing is. Om een stoel in een kamer te kunnen zetten moet je heel precies weten wat realistische afmetingen zijn en waar vlakken elkaar moeten overlappen. Ook het perpectief moet kloppen, anders ziet het er nep uit.
De camera maakt daarbij een 2D-beeld van een omgeving en bepaalt de posities relatief ten opzichte van andere objecten. Op basis daarvan wordt een 3D-beeld gemaakt, met de relatieve positie van muren en vloeren. In het patent staat dat de toepassingen ideaal zijn voor verkoopsituaties, onderhoud, productie en andere zakelijke toepassingen. Je kunt thuis bijvoorbeeld kijken of een nieuwe leunstoel of een salontafel in je interieur past.
Helemaal nieuw is het idee natuurlijk niet: verffabrikanten maken al langer apps waarmee je kunt kijken of een bepaalde kleur op de muur leuk staat. Flexa bracht al eens een dergelijke app uit. En ook IKEA heeft al augmented reality gebruikt om klanten te laten testen hoe een meubel eruit ziet in hun eigen woonomgeving (de foto’s in dit artikel zijn dan ook afkomstig van IKEA).
iPhone 8 en augmented reality
Er zijn de afgelopen tijd veel geruchten dat Apple augmented reality gaat gebruiken in de iPhone 8. CEO Tim Cook heeft meermaals aangegeven dat het een belangrijke technologie voor Apple is. De vraag is dan ook niet zozeer of, maar vooral wanneer Apple de eerste toepassingen uitbrengt. Met de iPhone 8 zou je dan kunnen aan Snapchat-achtige filters, zoals de onlangs uitgebrachte wereldlenzen van Snapchat. Daarmee kun je bloemetjes en regenbogen in je eigen omgeving plaatsen. Omdat het om cartoonachtige plaatjes gaat, hoeft het er nog niet zo realistisch uit te zien. Bij de toepassingen die Apple voor ogen heeft, liggen de eisen veel hoger. Apple zou volgens geruchten ook werken aan een bril voor augmented reality en een AR-navigatiesysteem voor de auto, maar die kunnen nog wel enkele jaren verwijderd zijn.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Getest: de nieuwe gehoorfuncties op de AirPods Pro (21-10)
- iCulture peilt: wat was jouw favoriete aankondiging van het september-event? (12-09)
- 'Wachtwoorden van Vision Pro-gebruikers waren te achterhalen' (12-09)
- Thread 1.4 komt naar je smart home: dit zijn de 6 verbeteringen (09-09)
- HomeComputerMuseum in Helmond heeft onvoldoende geld binnengehaald (07-09)
Reacties: 6 reacties