Het is een mooie belofte: urenlang in de auto navigeren, zonder dat ondertussen je iPhone-batterij leeg gaat. De uitvinders van PathSense denken het ei van Columbus te hebben gevonden, met een technologie die ook in onderzeeërs wordt toegepast. Het probleem is namelijk dat veel navigatiesoftware je positie bepaalt op basis van gps-satellieten. Bij de driehoeksmeting moet satellietdata worden verwerkt en daarvoor moet de processor flink aan het werk worden gezet. Met als gevolg: er is veel energie nodig en de batterij van de iPhone gaat relatief snel leeg. Een ander probleem is dat je bij het navigeren in steden last hebt van hoge gebouwen, die de satellietsignalen blokkeren. PathSense gebruikt daarom geen satellieten, maar een andere techniek: inertial navigation.

"Dezelfde technologie die ze in onderzeeërs gebruiken."
Het houdt in dat de gyroscoop, magnetometer, accelerometer en andere sensoren in de iPhone worden gebruikt om te kunnen bepalen in welke richting je beweegt. Dat lukt zonder de processor aan te spreken, belooft oprichter en CEO Pete Tenereillo van PathSense. Hij werkte eerder aan de politiecontrole-verklikker Trapster, die hij verkocht aan Nokia. Ook werkte hij bij andere veelbelovende start-ups die door grote bedrijven zoals Cisco en Nortel zijn overgenomen. Het kan dus zomaar gebeuren, dat PathSense binnenkort opeens in het nieuws is omdat ze door Google, Microsoft of een andere technologiereus zijn ingelijfd. Er zijn meer dan een half miljoen apps die locatiediensten gebruiken, dus de markt voor PathSense is gigantisch.
Omdat de processor niet op volle toeren hoeft te draaien, gebruikt de telefoon 90 procent minder batterij dan bij GPS. Dat levert onverwachte voordelen op, want je zou kunnen zorgen dat apps zoals Facebook en Twitter constant je locatie bijhouden, zonder dat ze tegelijk je batterij leegtrekken. De toepassingen gaan dus veel verder dan pure autonavigatie, waarbij je van A naar B probeert te rijden.
Geschikt voor elke iOS-app met locatiefuncties
Het leuke is ook nog, dat ontwikkelaars van iPhone-apps er meteen mee aan de slag kunnen. Op de website van PathSense zijn codefragmenten te vinden die iedere iOS- of Android-ontwikkelaar meteen in een app kan plakken. Je gebruikt die code in plaats van de standaard locatiediensten die Apple aan appontwikkelaars beschikbaar stelt. Het werkt als volgt: op basis van satellietdata kunnen we een nauwkeurige kaart van de aarde tekenen. PathSense gebruikt zo’n kaart om via de sensoren van de iPhone te kunnen bepalen waar je bent. Contact met satellieten is daarbij niet meer nodig. Wie in de App Store zoekt naar ‘PathSense’ zal echter geen apps tegenkomen die er ronduit voor uitkomen dat ze de technologie van het bedrijf hebben toegepast.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Werkt alleen voor korte stukken. De afwijking wordt steeds groter na verloop van tijd. Wel kan je natuurlijk je positie met grotere tussenpozen her-ijken met GPS, wat een stuk minder stroom kost dan constant GPS gebruiken.
Overigens gebruikt iOS al standaard de locaties van WiFi-routers en telefoonmasten om met minder stroomverbruik en binnenshuis je locatie te bepalen.
Wat denk je dat TomTom / Navigon/ Sygic en nog een paar andere doen als je door een tunnel rijdt en geen gps bereik hebt?
Met deze techniek konden de oude Apollo’s de maan vinden.
@Jari: in elk geval geen gebruik maken van deze methode. De laatst geregistreerde snelheid wordt aangehouden en de navigatie berekent een gemiddelde snelheid van het voertuig.
@Peter: Bij de ingebouwde TT word o.a. gebruik gemaakt van de omwenteling van de wielen, dus volgens mij gaat het niet helemaal op wat je beweert.
Stel dat je in een tunnel tot stilstand komt wat dan ?
Het is maar wat je een voordeel vindt, dit zijn wel de laatste partijen die ik constant wil laten weten waar ik ben..
Nou, dat is me op vakantie door zwitserland vaak genoeg gebeurd, dan trekt hij “je autootje” gewoon door tot het eind van de tunnel. Dan verwacht hij je weer op te pikken, maar dat gebeurt niet en dan komt hij langzaam tot stilstand. Ziet er altijd raar uit..