Al bij de start van Payconiq in Nederland schreven we dat de betaaldienst het lastig zou krijgen. In tegenstelling tot Apple Pay, werkt Payconiq op basis van QR-codes. Winkels moeten de betaaldienst dus actief ondersteunen voordat jij ermee kan betalen. Dat zorgt ervoor dat het gebruiksgemak meteen een stuk minder is. Nog geen vier jaar later trekt Payconiq de stekker uit de betaaldienst in Nederland, zo is vandaag bekendgemaakt aan gebruikers.
Payconiq stopt
Payconiq werd in 2014 bedacht door ING en in de jaren erna kwam het beschikbaar als betaalmethode in België. Payconiq fuseerde zelfs met het Belgische Bancontact. In België genoot Payconiq van enige populariteit, maar in Nederland kwam het nooit echt van de grond. Hoewel in de afgelopen jaren alle Nederlandse banken mee gingen doen met Payconiq, kon je niet echt van een groot succes spreken. Als je kijkt naar het lijstje van winkels waarmee je er kon betalen, staat het in schril contrast met Apple Pay. Bekende winkels als Dekamarkt, Dirk, Bruna, La Place en Spar deden mee, maar heel veel grote namen ontbreken ook. Wat de exacte reden van het stopzetten van Payconiq in Nederland is, is niet bekendgemaakt.
Je gebruikte Payconiq door de app te koppelen aan je bankrekening. Om vervolgens in de winkel te betalen, moest je een QR-code bij de kassa scannen. Behalve betalen in de winkels, kon je met Payconiq ook een betaalverzoek maken. Maar al jarenlang hebben de apps van banken zelf al betaalverzoeken ingebouwd, waardoor de toegevoegde waarde beperkt was. En sinds juni 2019 werkt Apple Pay ook bij Nederlandse banken, waardoor de noodzaak voor een aparte dienst als Payconiq een stuk minder werd voor iPhone-gebruikers.
Gevolgen voor Payconiq-gebruikers
In een e-mail aan klanten zegt Payconiq dat de dienst per 1 januari 2022 stopt in Nederland. De app wordt vanaf dat moment ook uit de Nederlandse App Store en Google Play Store gehaald. Alle Nederlandse accounts worden op 1 januari 2022 vanzelf stopgezet, maar je kan ook zelf je account sluiten. Er komt nog een update van de Payconiq-app die het sluiten van je account makkelijker moet maken. In België blijft Payconiq vooralsnog wel te gebruiken. Daar is het ook een soort alternatief voor iDEAL.
Met Payconiq kon je ook zogenaamde ippies sparen. Dit is een soort spaarprogramma bij diverse winkels. De ippies die je via Payconiq gespaard hebt, blijven beschikbaar via het spaarprogramma zelf. Op de website van Payconiq vind je meer informatie over het stopzetten van de dienst.
Payconiq was voor gebruikers van SNS, ASN en RegioBank op dit moment de enige manier om met de iPhone in winkels te betalen. Gelukkig heeft het moederbedrijf de Volksbank al Apple Pay officieel aangekondigd, waardoor je ook bij die banken via NFC met je iPhone overal kan afrekenen. Wanneer die banken Apple Pay gaan ondersteunen, is nog niet bekend.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Apple maakt het ontdekken van nieuwe apps in de App Store makkelijker (09-01)
- Eney is de nieuwe Clippy, maar dan een stuk slimmer [CES 2025] (09-01)
- Apple werkt aan nieuwe Invites-app, maar wat is het? (09-01)
- bunq stopt volgende maand met Apple Watch-app (08-01)
- Philips Hue krijgt AI-assistent: dit kun je ermee (07-01)
Apple Pay
Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, die sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij nagenoeg alle banken. Lees onze Apple Pay FAQ voor antwoorden op veelgestelde vragen, bekijk hoe je Apple Pay moet instellen en hoe je Apple Pay kunt gebruiken. Apple heeft ook nog andere gelieerde diensten, zoals Apple Pay Later en Apple Cash. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!
- Alles over Apple Pay
- Apple Pay FAQ: antwoorden op veelgestelde vragen
- Apple Pay vergelijken
- Apple Pay instellen: zo doe je dat
- Apple Pay gebruiken: zo betaal je ermee
- Apple Pay op Apple Watch
- Problemen met Apple Pay
- Apple Pay in het ov
- Express-ov met Apple Pay
- Apple Pay en privacy
- Apple Pay-transacties bekijken
- Meerdere Apple Pay kaarten van dezelfde bank herkennen
- Apple Pay blokkeren
- Welke winkels accepteren Apple Pay?
- De beste Apple Pay tips
Reacties: 18 reacties