In deze fabriek wordt jouw iPhone gemaakt
iPhone-fabrieken zijn vaak nogal geheimzinnige plekken. Als je de spaarzame foto’s bekijkt, ontstaat al snel het beeld van een leefgemeenschap waar mensen 24 uur per dag in ploegendienst aan het werk zijn. Bloomberg kreeg toestemming om in een Chinese iPhone-fabriek van Pegatron Corp. rond te kijken en bevestigt voor een groot deel weer het stereotype beeld dat we ervan hebben.
Binnenkijken in een iPhone-fabriek in Shanghai
De fabriek van Pegatron staat in de buitenwijken van Shanghai en is zo’n 90 voetbalvelden groot. Er zijn 50.000 mensen aan het werk, die onderdelen samenvoegen tot iPhones. In deze fabriek werd geklaagd dat medewerkers extreem veel overuren draaiden, waarna Apple en Pegatron nieuwe procedures invoerden. Om te laten zien hoe het systeem werkt, kreeg een journalist toestemming om rond te kijken en foto’s te maken voor westerse media.
Het gigantische complex ziet eruit als een klein dorp, met een pleintje in het midden, een politie- en brandweerpost en een postkantoor. Shuttle-busjes brengen medewerkers zo snel mogelijk naar hun werkplek. Er zijn strak gemaaite grasveldjes en de medewerkers kunnen in hun schaarse vrije tijd genieten van de koi-vijvers of een hapje eten in een van de gigantische bedrijfsrestaurants.
Identiteitscontrole met gezichtsscanners
De gebouwen zelf zijn grijs. Het idee daarachter is dat het goed aansluit op traditionele Chinese architectuur, maar de technologie is nieuw. De prikklok is vervangen door een gezichtsscanner. dit moet voorkomen dat medewerkers te lang werken en misschien moet het ook wel voorkomen dat mensen elkaars ploegendienst overnemen of dat er kinderen aan het werk worden gezet.
Om te voorkomen dat foto’s van nieuwe producten uitlekken moeten alle medewerkers door een metaaldetector. Toestellen met camera’s zijn strikt verboden op de werkvloer. Mensen dragen petjes of blauwe haarnetjes en worden via pijlen op de fabrieksvloer in de juiste richting geleid, zodat ze elkaar niet voor de voeten lopen. Opbeurende posters aan de muur moeten zorgen dat het personeel gemotiveerd blijft.
Militaire oefening
Bij het begin van een nieuwe ploegendienst lijkt het wel alsof er een militaire oefening begint: iedereen van de 320 mannen en vrouwen tellende ploeg gaat netjes in het gelid staan. Ze roepen ‘Goedemorgen!’ in koor, terwijl de opzichter met een aantal ploegleiders checkt of iedereen wel volgens de voorschriften gekleed is. Zes minuten later kunnen ze beginnen met hun taak: het assembleren van smartphones, waarvan de onderdelen via een lopende band voorbij rollen.
China Labor Watch toch niet tevreden
Toch vindt Li Qiang, directeur van China Labor Watch dat de identiteitscontroles met badges en gezichtsherkenning voornamelijk show zijn. Volgens CLW moeten de medewerkers wel overwerken om aan een acceptabel salaris te komen. Volgens Pegatron kloppen de cijfers van CLW niet, omdat er geen rekening wordt gehouden met vakantiedagen. Ondertussen is er niet echt sprake van overleg: CLW zegt dat ze Apple benaderd hebben, maar geen reactie kregen. Tegelijk zeggen Apple en Pegatron dat ze nooit benaderd zijn door CLW. Dat beide bedrijven nu een verslaggever binnenlaten is volgens CLW een teken dat ze reageren op externe druk en proberen om meer transparant te zijn. Maar volgens de organisatie is er nog niet veel veranderd.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Kijk nu de documentaire 'Theft, Death, and Steve Jobs' op YouTube (16-12)
- Deze Chinese autofabrikant maakt meer dan 30 procent van alle iPads - en rukt steeds verder op (02-12)
- Getest: de nieuwe gehoorfuncties op de AirPods Pro (21-10)
- iCulture peilt: wat was jouw favoriete aankondiging van het september-event? (12-09)
- 'Wachtwoorden van Vision Pro-gebruikers waren te achterhalen' (12-09)
Reacties: 9 reacties