WWDC kost jaarlijks 50 miljoen dollar (en nog 4 interessante details)

Apple's jaarlijkse conferentie voor ontwikkelaars kost ongeveer 50 miljoen dollar per jaar om te organiseren, zo heeft Apple-topman Phil Schiller onthuld. Ook wordt er gewerkt aan een nieuw centrum voor ontwikkelaars op Apple Park en is er voor 400 miljard dollar aan fysieke goederen verkocht via apps.

Phil Schiller getuigt in Epic-zaak

De uitspraken zijn afkomstig van Phil Schiller, die in de rechtszaak tussen Apple en Epic Games moet komen getuigen. Om te bewijzen dat Apple écht wel veel voor ontwikkelaars doet en niet zomaar geld opstrijkt, kwam Schiller met een flinke hoeveelheid cijfers en noemenswaardige details. Hij wil daarmee ook laten zien dat de App Store geen melkkoe is en dat Apple wel degelijk investeert in allerlei zaken voor ontwikkelaars, zonder daar geld voor te vragen. Ze zijn interessant voor mensen die willen weten hoe het er achter de schermen aan toegaat.

WWDC kost 50 miljoen dollar per jaar

Zo zijn er de kosten van WWDC, de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van Apple. Voordat de pandemie uitbrak vroeg Apple $1.500 voor een entreekaartje, een flink bedrag. Het lijkt alsof Apple daarmee flinke winst maakt, maar dat is volgens Schiller niet zo. Er wordt maar een deel van de werkelijke kosten mee afgedekt, beweert Schiller. Die liggen namelijk op 50 miljoen dollar per jaar. Momenteel zullen de kosten wat lager liggen, maar het kan wellicht volgend jaar alweer mogelijk zijn om een fysieke WWDC te organiseren.

WWDC 2019

Developer center op Apple Park

Ook onthulde Schiller dat Apple bezig is een centrum voor ontwikkelaars te bouwen op Apple Park. Ontwikkelaars kunnen daar langskomen om aan hun apps te werken en support te krijgen van Apple-engineers. Verder vertelde Schiller dat Apple 5.000 mensen in dienst heeft die zich bezighouden met refunds voor apps. Dat is een stuk meer dan de ca. 500 mensen die verantwoordelijk zijn voor de App Store-reviews. Volgens Schiller worden ontwikkelaars netjes op de hoogte gehouden als er een refund is verstrekt, zodat ze kunnen besluiten om een app of dienst van de markt te halen.

Steve Jobs theater op Apple Park

Gelijke contracten voor iedereen
Volgens Schiller trekt Apple geen enkele ontwikkelaar voor. De contracten zijn voor alle ontwikkelaars gelijk, ongeacht of je een eenmanszaak hebt of een groot bedrijf. Grotere bedrijven kunnen niet onderhandelen over betere afspraken, zo meent Schiller. Wel is er een programma waar ontwikkelaars zich voor kunnen melden, om bijvoorbeeld extra tools voor TestFlight of Apple Wallet-integratie te kunnen gebruiken.

Schiller: ‘Developer programma is niet overdreven duur’

Ontwikkelaars betalen $99 per jaar om lid te mogen zijn van het developer programma. Dat lijkt een hoop geld, maar volgens Schiller valt het erg mee. Voorheen was er een developer programma waar je meer dan $3.500 aan kwijt was. Die $99 is een vast bedrag en vervalt voor organisaties zonder winstoogmerk, zoals goede doelen, scholen en overheidsinstellingen. Het feit dat je alsnog $99 moet betalen voorkomt volgens Schiller dat er te veel troep binnenkomt in de App Store. “Het is belangrijk dat je $99 wilt betalen”, aldus Schiller. Het zorgt ervoor of je goed nadenkt of je wel een app van goede kwaliteit wilt uitbrengen.

Tim Cook en Jean Liu van Didi Chuxing, samen in de auto

400 miljard dollar aan fysieke goederen in een jaar

In de diverse onderzoeken die nu tegen Apple lopen, gaat het vaak om de vraag of het wel eerlijk is dat Apple 30% opstrijkt van alle inkomsten. Schiller probeerde het met zijn cijfermix te onderbouwen en benadrukte nog eens dat er in het jaar 2019 voor $400 miljard aan fysieke goederen is verkocht in de App Store. Apple krijgt daar geen cent van. Alleen bij digitale aankopen moeten ontwikkelaars een percentage afdragen, maar voor taxiritten, boodschappen en andere fysieke producten en diensten die je via apps aanschaft gaat 100% naar de appmaker. Dat heeft er volgens Schiller mee te maken dat Apple niet kan garanderen dat deze goederen daadwerkelijk aankomen. Bij digitale aankopen kan dat wel.

Er zullen de komende dagen nog meer details uit de rechtszaak komen, want ook Craig Federighi en Tim Cook staan op de planning om te komen getuigen.

Bekijk ook
Apple vs. Epic-zaak is afgelopen: Apple moet alternatieve betaalmethodes App Store toestaan

Apple vs. Epic-zaak is afgelopen: Apple moet alternatieve betaalmethodes App Store toestaan

Afgelopen! Het conflict tussen Apple en Fortnite-maker Epic Games is voorbij. Apple had uitstel gekregen om de App Store open te stellen voor andere betaalmethoden en tekende beroep aan. Maar het Hooggerechtshof heeft dit beroep afgewezen en dat betekent dat Apple officieel de verliezer is.

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.