
Philips Hue Bridge krijgt backup-functie en verplicht account
Backup voor Philips Hue Bridge
Er zijn mensen die inmiddels tientallen Philips Hue-lampen in gebruik hebben. Vooral bij keuken- en badkamerspotjes, lichtknoppen uit de Friends of Hue-serie en andere accessoires van derden kan het snel gaan. Als dan een hardwaredefect optreedt, zit je niet alleen met een extra kostenpost, maar ook met een tijdrovende klus: het opnieuw koppelen van al je lampen en het terugzetten van alle instellingen. Daar lijkt nu verbetering in te komen: Signify zou werken aan een backup-functie voor de Philips Hue Bridge. Daarmee kun je in één moeite alle instellingen terugzetten op het moment dat het noodlot toeslaat.
De eerste informatie over een backup-functie van de Philips Hue Bridge is nu opgedoken, al worden er geen bronnen genoemd. Het is een functie waar gebruikers al lange tijd naar hebben gevraagd. Philips Hue krijgt dan een cloud-oplossing om een externe backup te maken van de gegevens en instellingen. We verwachten deze functie over een tijdje in de Philips Hue-app. Een exact tijdsplan is nog niet bekend. Wel is het opvallend het aanmaken van een gebruikersaccount binnenkort verplicht wordt.

Tot nu toe was je aangewezen op oplossingen van derden, zoals All 4 Hue. Deze app haalt de unieke serienummers op van de verschillende apparaten en koppelt deze aan de nieuwe ID’s die de apparaten hebben gekregen bij het aansluiten op een nieuwe Bridge. All 4 Hue is in staat om de softwarebronnen opnieuw aan te maken als onderdeel van het herstelproces. Dit kost je eenmalig €6,99 en dat kan de moeite zijn als je met de handen in het haar zit na een hardwarecrash.
Philips Hue-account verplicht
Philips Hue schakelt binnenkort over naar een verplicht account. Dit werd in september 2023 al bevestigd door Signify en is bedoeld om de veiligheid van gebruikers te verbeteren. Volgens een verklaring van het bedrijf op X (Twitter) zal het systeem ook zonder internetverbinding werken als je bent ingelogd. De verzamelde gebruikersgegevens belooft Philips Hue niet te verkopen en bovendien moet je expliciet toestemming geven voor het ontvangen van reclamemail. Bij registratie worden alleen land, naam en e-mailadres gevraagd, waarbij je als gebruiker creatief kunnen zijn in het geven van je antwoord.

Signify heeft nog niet bekend gemaakt wanneer het verplichte Philips Hue-account in gaat, maar het zou in de loop van 2024 moeten gebeuren. George Yianni, de uitvinder van Philips Hue, heeft uitleg gegeven hoe het gaat werken. Voorheen kon iedereen met fysieke toegang tot de Hue Bridge volledige controle krijgen tot je verlichtingsinstellingen, met slechts een druk op de knop. Met het verplichte account wil Philips Hue dit veiliger maken en het beheer vereenvoudigen. Het systeem is alleen nog te bedienen door mensen die de accountgegevens hebben. Verder wordt het mogelijk om meerdere Hue Bridges met één account te beheren, wat voorheen niet mogelijk was. Daarnaast zal het systeem nog steeds lokaal kunnen functioneren zonder internetverbinding.
Signify reorganiseert
Bij Philips Hue-fabrikant Signify vinden momenteel allerlei veranderingen plaats. Er gaat in 2024 een reorganisatie plaatsvinden, waarbij het bedrijf zich meer op bepaalde producten en klantgroepen gaat richten. Daarnaast ligt de nadruk niet meer alleen op verlichting, maar ook steeds meer op beveiliging met camera’s en sensoren. Dat kan betekenen dat er steeds meer functies moeten worden opgenomen in de app. Een backupfunctie lijkt ons echter een prima toevoeging, waar iedereen iets aan heeft.
De Philips Hue Bridge is noodzakelijk als je je lampen met HomeKit wil bedienen en niet afhankelijk wil zijn van de Bluetooth-verbinding. Hij kost rond de 50 euro en kan tot 50 lampen aansturen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- 'Apple komt met eigen Beats-oplaadkabels': nuttige toevoeging of niet? (27-03)
- 'IKEA werkt aan BILRESA: dubbele knoppen met Matter en Thread voor je smart home' (27-03)
- Philips Hue komt met een eigen videodeurbel: zo gaat deze eruit zien (24-03)
- Nanoleaf nu met Ambilight-alternatief voor je computerscherm (19-03)
- Gerucht: 'Sonos schrapt Apple TV-concurrent (en dat heeft grote gevolgen)' (13-03)
Smart Home
Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

- Smart Home special
- HomeKit: het complete overzicht
- HomeKit-producten kopen in Nederland
- Alles over Philips Hue
- Alles over Aqara smart home-apparaten
- Eve: accessoires voor HomeKit
- Tado: alles over slimme thermostaten en meer
- Netatmo: alles over dit smart home-merk
- IKEA Tradfri-lampen en accessoires
- Slimme verlichting
- Wat is Matter?
- Matter FAQ
- Thread voor smart home
Absoluut nodig en gelijk 1 gb lan poort op bridge of usb/c poort met backup functie
kom gewoon met hue 3 versie uit maar up to date aub Hue
Zo ook sensor in homekit laten werken
contact sensor
Leuk maar ik hoop dat ze het combineren met een nieuwe hub welke meer dan de huidige 50 items aankan. Volgens mij is dat iets waar velen op wachten.
Wat dacht je van ondersteuning voor Thread of Matter zodat nieuwe lampen helemaal geen bridge meer nodig hebben. Wordt erg duur om alles te vervangen maar iets waar ik wel profijt in zie
Absoluut nodig en gelijk 1 gb lan poort op bridge of usb/c poort met backup functie
kom gewoon met hue 3 versie uit maar up to date aub Hue
Zo ook sensor in homekit laten werken
contact sensor
Matter heeft de bridge al
Inderdaad zit ook tegen mijn limit van 50 (je krijgt dan een melding dat het geheugen vol zit), opgelost door een 2de bridge maar is heeft zo zijn nadelen/beperkingen. Bijvoorbeeld: Een alles “uit-knop” toewijzen kan alleen maar voor lampen binnen dezelfde bridge als die van de schakelaar”. Een back-up-functie zou me inderdaad al veeeeeeel meer gemoedrust brengen….mag er niet aan denken alles manueel terug gaan op te zetten.
Ik ben benieuwd hoe het gaat als je meerdere bridges gebruikt
Kan een Homey Pro een hue hub vervangen en hoeveel devices/lampen kunnen er op?
Een merge functie zou ook zeer welkom zijn. Mocht je een kapotte lamp hebben en deze dus vervangen of er een ander of nieuw model plaatsen, dat deze op de zelfde commando’s reageert en dus ook de kleuren meeneemt.
Controller for HomeKit maakt een backup van alles was via HomeKit werkt. De lampen van Hue dus maar ook de scènes, andere instellingen etc.
Alles om hun (nog niet betaalde) cloud door je strot te duwen. En dan komen ze betaalde abonnementen.
Ik laat mijn bridge op een oude firmware en zodra ze me gaan dwingen om de firmware alsnog te installeren gaat de bridge weg en gaat alles over op zigbee.
Ik ben deze marketing van Hue meer dan zat.