‘Phishing-websites steeds vaker uit op Apple ID’

Steeds meer phishing-berichten richten zich op het bemachtigen van je Apple ID. Dit constateert Trend Micro. Met inloggegevens kunnen criminelen bij je iTunes-account en iCloud.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Apple ID phishingHet aantal phishing-websites dat je verzoekt in te loggen met je Apple ID is in korte tijd sterk toegenomen. Dit constateert Trend Micro in een nieuw rapport. In de zestiende week van 2013 wist Trend Micro meer dan 300 websites te vinden die je Apple ID probeerden te ontfutselen – een aantal dat een week daarvoor minder dan de helft was. Het aantal reflecteert waarschijnlijk niet alle phishing-sites die het gemunt hebben op je Apple ID, maar laat vooral de groei zien.


Waarom Apple ID’s de nieuwe focus zijn voor phishers, houdt Trend Micro in het midden. Een onredelijk doel voor de scammers lijkt het niet: nagenoeg iedere iOS-gebruiker heeft wel een Apple ID, waaraan een iCloud-mailadres en iTunes-aankopen gekoppeld zijn. Er valt met een geslaagde phishing-actie dus aardig wat buit te maken.

Trend Micro over Apple ID phishing

Phishing wordt vaak via e-mail uitgevoerd. Je krijgt een bericht toegestuurd dat qua opmaak sprekend lijkt op een mailtje van je bank (of in dit geval: van Apple). Je krijgt daarbij het verzoek om in te loggen met je accountgegevens, op een website die erg veel op het origineel lijkt. In werkelijkheid gaat het om een kopie op een alternatief webadres. Vul je de gegevens in, dan worden deze verzonden naar degene die je het nepbericht verstuurde. Vervolgens kan er op bijvoorbeeld je iCloud-mailadres worden ingelogd om gevoelige informatie te bemachtigen of om accounts van andere diensten te resetten.

Trend Micro geeft de gebruikelijke waarschuwingen: krijg je een e-mail waarin je wordt verzocht je Apple ID in te vullen, wees er dan zeker van dat de betreffende site daadwerkelijk van Apple is. Dit zie je bij veel browsers aan de hand van het sloticoontje bovenin je webbrowser, waarachter de naam ‘Apple Inc.’ staat vermeld. Ook is het verstandig om de betreffende webpagina zich op bijvoorbeeld Apple.com bevindt. Twijfel je nog steeds, dan kun je altijd handmatig naar appleid.apple.com gaan.

Lees ook: Apple ID: de complete uitleg. Hoe je het phishingfilter gebruikt lees je hier: Phishingfilter op iPhone en iPad gebruiken.

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.