Is je grijze massa goed getraind? We hopen van wel, want met iOS 9 hoopt Apple dat je een 6-cijferige pincode instelt. Dit kost wat meer moeite voor jou als gebruiker, maar levert het ook betere beveiliging op? En kom je er nog onderuit, door vast te blijven houden aan je 4-cijferige pincode? Dat lees je in dit artikel.
6-cijferige pincode: niet voor iedereen
Als je een nieuwe iPhone koopt waar iOS 9 op staat, of je een iDevice herstelt met iOS 9 vraagt Apple je om een 6-cijferige pincode in te voeren. Dat gebeurt alleen op de iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPad Air 2 en iPad mini 3. Al deze apparaten zijn voorzien van een Touch ID-vingerafdrukscanner. Dat maakt meteen ook duidelijk dat je nauwelijks last zult hebben van die twee extra cijfers. Als je de vingerafdrukscanner gebruikt, hoef je de pincode nog maar zelden in te voeren. Apple benadrukt zelf op de webpagina over vernieuwingen in iOS 9 “dat je het amper door hebt.”
Van tienduizend naar een miljoen mogelijkheden
Het toevoegen van twee extra cijfers betekent dat het aantal mogelijke combinaties explosief toeneemt, wat het lastiger maakt om je iPhone of iPad te kraken. Met een 6-cijferige pincode zijn er immers een miljoen combinaties mogelijk (000000 tot en met 999999), terwijl je met een 4-cijferige pincode ‘slechts’ tienduizend combinaties kunt samenstellen (van 0000 tot en met 9999).
Zescijferige pincode niet verplicht
Het is trouwens niet verplicht om een pincode van 6 cijfers te gebruiken. Als je naar de instellingen van iOS 9 gaat, heb je nog steeds de mogelijkheid om een pincode van 4 cijfers te kiezen. Ook kun je kiezen voor een cijfercombinatie van een zelfgekozen lengte (bijvoorbeeld 5 of 8 cijfers) en een alfanumeriek wachtwoord met een combinatie van cijfers, letters en karakters. Voorheen was zo’n wachtwoord ook al mogelijk.
Dit langere wachtwoord moet het in ieder geval lastiger maken voor mensen in je directe omgeving om je iPhone of iPad stiekem te ontgrendelen. Als je je vingerafdruk gebruikt merk je er zelfs niets van. De volgende vraag is natuurlijk of hackers geen manier vinden om de pincode in zijn geheel te omzeilen, wat al eerder is gebeurd.
Hoe kies je een goede 6-cijferige pincode?
Een pincode is alleen maar veilig als anderen het niet zomaar kunnen raden. Veel mensen hebben al een favoriete 4-cijferige pincode, maar bij een 6-cijferige pincode zul je iets nieuws moeten verzinnen.
Slechte 6-cijferige pincodes zijn:
- Geboortedata van jezelf of naaste familie: Ben je op 15 oktober 1983 geboren, dan zou je 151083 als pincode kunnen gebruiken, maar dat is een slecht idee. De geboortedatum van jezelf, partner of kinderen is gemakkelijk te achterhalen, zelfs door buitenstaanders die jou niet goed kennen. Die informatie staat in CV’s op internet, op kopietjes van rijbewijzen en identiteitskaarten die allerlei instanties hebben gemaakt en het is zelfs vrij gemakkelijk op Facebook te vinden. Bij een gezin van vier personen hoef je als kwaadwillende maar 4 combinaties te proberen. Niet doen dus.
- Postcodes en huisnummers: Woon je op het adres 1012KL op huisnummer 75, dan zou je 101275 als pincode kunnen instellen. Lekker makkelijk! Maar ook heel simpel te raden.
- Extreem moeilijke pincodes: Bij 4-cijferige pincodes blijkt 8068 de minst gebruikte pincode. Die is nog gemakkelijk te onthouden, maar wat dacht je van 763829? Als je geen ezelsbruggetje hebt om de pincode later te achterhalen, heb je er niets aan.
Goede 6-cijferige pincodes zijn:
- Verjaardagen van semi-bekende mensen: Kies een bekende persoon die niet zo voor de hand ligt. Ben je enorme fan van Marilyn Monroe en is je hele huis volgeplakt met posters van de filmster, dan gebruik je haar geboortedatum liever niet. Kies liever een persoon die gemakkelijk te onthouden is maar geen superster-status heeft, zoals Angela Merkel. Haar geboortedatum 17 juli 1954 levert de pincode 170754 op. Weet je je pincode niet meer, dan is even googlen voldoende om het te achterhalen.
- Postcode en huisnummer van een bekend adres: De eerder genoemde postcode- en huisnummercombinatie 101275 is van iCulture HQ in Amsterdam. Zo zijn er nog veel meer bekende adressen, die gemakkelijk op te zoeken zijn, als het moet. Boekenliefhebbers kiezen de postcode van hun favoriete boekhandel, bierliefhebbers het favoriete café of het hoofdkantoor van Heineken. Het maakt niet uit welk adres het is, als je het zelf maar gemakkelijk kunt onthouden.
- Niet zo voor de hand liggende herhalingen: Wil je een ‘mooie’ pincode die makkelijk te onthouden is, dan kun je ook voor herhalingen kiezen. Denk bijvoorbeeld aan 850085, waarbij je alleen maar het cijfer 85 hoeft te onthouden. Of maak een palindroom, zoals 730037 waarbij je de nullen nog kunt vervangen door een ander getal.
Heb jij nog meer goede tips voor slimme wachtwoorden en pincodes? Dan horen we die graag in de reacties!
Meer pincode-artikelen op iCulture
We hebben nog meer artikelen over het instellen van je pincode:
- Pincode instellen op iPhone, iPad of iPod touch
- Beveiliging iPhone en iPad verbeteren
- Complexe toegangscode instellen op iPhone of iPad
- Vier beveiligingstips voor iPhone en iPad
Meer iOS 9 uitgelicht
Dit artikel maakt deel uit van een serie artikelen over nieuwe functies in iOS 9. Lees hier alle andere artikelen uit de serie ‘iOS 9 uitgelicht’:
- De nieuwe Notities-app is een geheugensteuntje, tekenblok en tekstverwerker
- Slimme, proactieve functies van Siri en Spotlight in iOS 9
- Op deze twee manieren verlengt iOS 9 de batterijduur
- Alle verbeteringen in iOS 9 in vogelvlucht (video)
- Deze iPhones en iPads werken straks met iOS 9
- Dertig iOS 9-functies speciaal voor ontwikkelaars
- Siri spreekt Vlaams in iOS 9
- Losse iCloud Drive-app in iOS 9
- iOS 9 beta nu te downloaden
- Multitasken op de iPad met iOS 9
- Apple kondigt Nieuws-app voor iOS 9 aan
- iOS 9 aangekondigd, dit is er nieuw!
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het lijkt me nog veiliger als je ook 5 cijfers kan kiezen en je niet aan de puntjes kan zien of een code uit 4,5 of 6 cijfers bestaat.
Een makkelijke ezelsbrug voor veilige wachtwoorden…
De naam van de dienst/product
Erachter een getal ( jaar/postcode/serie vaste cijfers )
En daar achter een leesteken (?,!,/, etc )
Zo hoef je enkel maar de dienstnaam steeds aan te passen
Ik heb zelf een uitgebreid wachtwoord op m’n iphone.
Zeker nu met de touch ID hoef ik hem bijna nooit meer in te typen.
4 is wel erg weinig. Iemand die naast je staat kan het zo zien.
Of gebruik de eerste twee cijfers ook als nummer 5 en 6.
Zo kun je je oude pincode blijven gebruiken
Ik heb mijn pin-code willekeurig gekozen, de eerste 4 nummer die ik kon bedenken werden het!
Het zou me niet verbazen als het gros van de mensen (uit gemakzucht of naïviteit) toch domweg zijn geboortedatum gaat gebruiken. Makkelijk toch? En deze vervolgens ook gebruiken voor hun bank-app.
Ken genoeg mensen die zich niet realiseren dat de inhoud van jouw iPhone een goudmijn is voor mensen die kwaad willen.
Ik gebruik het meest uitgebreide wachtwoord en met touch ID heb je daar nauwelijks last van. Voor nummers (4 of 6) kan je ook een handig patroon bedenken wat je moet toetsen op je numerieke toetsenbord.
Elke methode die volgens een bepaalde formulie werkt is per definitie totaal onveilig.
Willekeur is hetgene wat je wachtwoorden sterk maakt.
Als Apple zich zo veel zorgen maakt over de veiligheid van hun pincodes, waarom hebben ze dan het pincode scherm zo makkelijk gemaakt om af te lezen vanaf een afstand? Door het ingedrukte cijfer te highlighten is het juist makkelijker om te zien wat iemand intypte en omdat de cijfers altijd op dezelfde plek staan is het geen kunst om een pincode af te kijken bij iemand die zijn telefoon unlockt (touchID helpt hier tegen natuurlijk) Is iemand anders dit wel eens opgevallen? Echt te dom voor woorden.
Dus, de 6 cijferige code zal er niet zijn voor iPhone 4s?
Hoe te googlen als je iPhone gelockt is xD? Niet helemaal nagedacht over die laatste zin.
Mijn tip:
Het onthouden van een nummer is nu eenmaal moeilijker dan het onthouden van een 6-letter woord. Gebruik dit woord om het nummer via het alfanumerieke toetsenbordje in te vullen (zoals je vroeger sms’jes in moest typen 😉
Is het mogelijk om apps te beveiligen met een wachtwoord !
Alfanumerieke is het beste, voorbeeld
Stel de straat waar je broer/zus woont wil je gebruiken als wachtwoord. Stel dit is: peerstraat
En goed wachtwoord alternatief is dan: P€e®stre@T
eventueel zou je er nog een huisnummer aan toe kunnen voegen, of nog een extra leesteken op het einde zoals ?,!
Het is 2 dagen wennen, maar dan weet je, je wachtwoord wel. Zo heb je wel een sterk wachtwoord met in dit geval 10 tekens.
Gebruik het kenteken van je auto of een van vroeger die je nog weet
Of gebruik gewoon woorden bijv hallo word 42556
Hebben mensen zo’n probleem om gewoon een code met 6 cijfers te onthouden? De meeste online banking apps vereisen al langer een code met 6 cijfers.
Mensen die zeggen dat je een lange wachtwoord moet nemen met leestekens en al: dat kost tijd, dan zit je 6/7 sec bezig met je code en en als je fouten aalt moet je weer verwijderen en weer opnieuw en weet ik nog veel wat…
@abas:
Ik gebruik nu al jaren een 8-cijferige code. Niets weerhoudt je ervan om een “complex” wachtwoord in te stellen met alleen cijfers: dan verschijnt standaard het numbers only keyboard, maar de lengte wordt niet verraden en je moet dan wel zelf op OK drukken. Met deze vernieuwing wordt het OK drukken automatisch en is alvast aangegeven/verraden hoe lang je wachtwoord is.
@Bubbly: Wow goede tip! Gelijk aangepast. Thanks!!
Als dit voorheen ook al zo was, wat is dan de hoofdzaak in dit artikel?
@Van der Borght Sander: Dat Apple het nu meer gaat afdwingen in plaats van optioneel maken.
@Jean-Paul Horn: Oké dankjewel
verzin een makkelijk te onthouden zin: ik lees graag iculture! wordt ilgi! Geboorte jaar van iCulture ervoor: 2006 wordt 06_ilgi! Nog wat hoofdletters erbij: Apple wordt AP06_ilgi! Resultaat: een stevig wachtwoord.Andere zinnen:-ik doe het dagelijks 3x wordt HK15_idhd3x!-ik kan niet wachten op iOS9iOS9_iknw!
@Bubbly: Inderdaad goeie tip, wilde wel langer maar lettertjes is zo’n gepriegel op de iPhone en dacht dat langere cijfercode ook alfanumerieke toetsenbord zou oproepen.
Leuke ‘undocumented feature’ – en da’s nou ’s geen eufemisme voor bug 😉
Als je naam 6 letters heeft kun je het doen.