Google Pixel Buds vs. AirPods: de verschillen zijn klein, maar de winnaar is…
Wat zijn de Google Pixel Buds 2?
Google’s Pixel Buds 2 hebben handsfree toegang tot de Google Assistent en geluidsisolatie. Ze komen volgend voorjaar beschikbaar voor een prijs van $179. Google kondigde de oortjes aan op het Made by Google-evenement in New York, waar ook de Pixel 4 en 4 XL werden aangekondigd. Daarnaast onthulde Google een Pixelbook Go-laptop. Er is ook een releasedatum voor de gamedienst Google Stadia bekendgemaakt, maar dat bleek uiteindelijk mooier dan gedacht: het is alleen beschikbaar voor een kleine groep mensen die de Founder’s Edition heeft gekocht. Google maakte eerder ook Pixel Buds, maar die zien er anders uit. Deze nieuw versie heeft geluidsisolatie met siliconen oortips en vinnen, die ervoor zorgen dat de oortjes steviger in je oor zitten. Ze sluiten ook omgevingsgeluid buiten.
Met een dergelijk design kun je betere audiokwaliteit verwachten, vooral als het om de bas gaat. Qua draagcomfort is het wel iets anders dan een ‘open’ oortje zoals de AirPods, die losjes in je oor hangen. Het afsluiten van je oorkanaal zorgt ervoor dat je de nuances van de muziek beter hoort, sommige mensen klagen ook dat ze daardoor lichaamsgeluiden beter horen, zoals het kauwen op een boterham. Ben je van plan te gaan sporten, dan kan een oortje met siliconen tip juist handiger zijn omdat het minder snel uit je oor valt. Google heeft nog niets gezegd over waterbestendigheid.
De Pixel Buds zijn voorzien van een chip, net als de AirPods. Designer Isabelle Olsen beschreef ze dan ook als “zwevende computers in je oor”. Je hebt handsfree toegang tot de Google Assistent door “Hey Google” te zeggen. Het is dus niet nodig om op een knop te drukken, maar dat hoeft bij de AirPods tegenwoordig ook niet meer. De Buds hebben sensoren om omgevingsgeluid te registreren en het vervolgens worden audiovolume en microfoon-instellingen daarop aangepast. De Buds zijn voorzien van zogenaamde beamforming microfoons en sensors, die kunnen detecteren waar je mond zit en weten wanneer je je kaak beweegt. Zo weten de oortjes of je aan het praten bent en mogelijk een spraakcommando geeft.
De batterijduur is 5 uur voor de oortjes zelf, vergelijkbaar met de AirPods. Het oplaaddoosje levert nog eens 19 uur extra. Er is nog niet bekend of je moet opladen via USB-C, maar dat lijkt wel het meest logisch. Over snelladen is nog niets gezegd. De Pixel Buds 2 hebben binnenshuis een bereik van “drie kamers”, belooft Google. Buitenshuis is het bereik “ter grootte van een voetbalveld”.
Je zult nog wel vrij lang op de oortjes moeten wachten. Ze komen pas volgend jaar en alleen voor de VS is een aankondiging gedaan. Prijzen en releasedata voor andere landen zijn nog niet bekendgemaakt. Dat werpt meteen drempels op om van de Pixel Buds 2 een succes te maken. Met de huidige populariteit van de AirPods moet je wel echt Google-fan zijn om ze te bemachtigen.
#PixelBuds give you instant access to the Google Assistant. Just say "Hey Google," to get directions, send a text or email, and even translate foreign languages. See more of what #PixelBuds can do → https://t.co/zSRSApHGCp#madebygoogle pic.twitter.com/Qb5EZ1dx6x
— Google (@Google) October 15, 2019
Pixel Buds vs. AirPods: de verschillen
Hierboven hebben we in grote lijnen de eigenschappen van de Google Pixel Buds 2 geschetst. Als het om draadloze oortjes gaat kun je echter niet om de Apple AirPods heen.
Prijs
De Pixel Buds gaan $179 kosten in de VS en dat zit precies tussen de uitvoeringen van de AirPods in. Het normale model kost $159 en het draadloos oplaadbare model $199 in de VS. Voor Europa zal de prijs van de Pixel Buds 2 er ongetwijfeld ook tussenin liggen. Voor die prijs krijg je (waarschijnlijk) wel een iets betere audiokwaliteit vanwege het afgesloten design.
De winnaar: AirPods 2
Design
Dit is een lastige vraag, aangezien smaak een persoonlijke kwestie is. De oplaadcase is wat boller en minder strak ontworpen en de oortjes zelf zien er ook wat speelser uit. Vooral als je voor een van de geinige kleurtjes kiest. Je kunt bij Google kiezen uit 4 kleuren: zwart, wit, koraal en mintgroen. Je steekt de oortjes op dezelfde manier in het doosje als de AirPods, maar moet daarbij wel rekening ermee houden dat ze een iets ander design hebben.
Bij Google krijg je twee grote gekleurde knoppen in je oor. Er zit een rubberen oorhaakje aan en je hebt te maken met eartips die je in je gehoorgang moet steken. De oortjes sluiten je oor niet helemaal af, maar beschikken over een spatial vent. Dit is een uitsparing waardoor er nog omgevingsgeluid binnen kan komen. Er zit geen ruisonderdrukking in.
De AirPods zien er qua design wat simpeler uit en vallen juist op door de witte stokjes die uit je oor steken. Sommige mensen vinden dat gemakkelijk, omdat je ze daarmee gemakkelijk kunt vastpakken, terwijl anderen het nog steeds niet mooi vinden. Kies wat jij qua uiterlijk en draaggemak het beste bij je vindt passen!
De winnaar: geen
Functies
De AirPods beschikken niet over noise-cancellation, sensoren voor vitale gezondheidsfuncties en andere extra’s. De Pixel Buds ook niet, maar ze bieden wel wat meer, zoals een groter Bluetooth-bereik, automatisch aanpassen van het volume en gericht luisteren als je je kaak beweegt. Beide oortjes werken met een digitale assistent: de Pixel Buds 2 met Google Assistent en de AirPods uiteraard met Siri. Je kunt bijvoorbeeld telefoongesprekken starten, een bericht sturen en herinneringen dicteren. Bij Google kun je ook nog gebruik maken van Google Translate.
De AirPods bieden daarentegen enkele andere handige functies, zoals het automatisch koppelen op basis van je Apple ID, automatisch pauzeren als je ze uit je oor haalt en meer. Ook is draadloos bedienen met Hé Siri sinds een tijdje mogelijk. Heb je er het geld voor over, dan kun je de versie met draadloos opladen aanschaffen.
De winnaar: geen
Batterijduur
De batterijduur is belangrijk voor draadloze oortjes en bij deze twee rivalen is dat gelijk: 5 uur muziek luisteren. Met de oplaadcase kun je bij de AirPods én de Pixel Buds in totaal 24 uur luisteren. Je kunt ze dus bijna vijf keer opnieuw opladen.
De winnaar: geen
Gebruiksgemak
Bij de AirPods gaat het om gebruiksgemak: houd ze in de buurt van je iPhone en je kunt meteen koppelen. Daarvoor zul je wel een iPhone moeten hebben, want in combinatie met een Android-toestel zul je ze als normale Bluetooth-oortjes moeten verbinden en dat vergt net een stap extra.
https://www.youtube.com/watch?v=2MmAbDJK8YY
Dat gebruiksgemak is andere fabrikanten ook opgevallen en ze hebben daarom geprobeerd om iets soortgelijks te bieden. Bij de Pixel Buds 2 kun je dan ook dezelfde gemakkelijke koppeling verwachten, maar alleen in combinatie met Android-toestellen.
Heb je een iPhone (en we nemen aan dat dat het geval is als je iCulture leest), dan is er een duidelijke winnaar: je moet de AirPods hebben.
De winnaar: AirPods
Verkrijgbaarheid
De AirPods zijn bij talloze winkels in Nederland en België verkrijgbaar voor rond de 160 euro. Aanvankelijk was het nog lastig om ze te bemachtigen, maar veel winkels hebben ze nu gewoon op voorraad. De Pixel Buds 2 zijn een ander verhaal: ze zijn nog lang niet verkrijgbaar en er is nog niets bekend over de beschikbaarheid in Europa.
De winnaar: AirPods
Conclusie Pixel Buds vs AirPods
Zoals je hierboven kunt zien, zijn de Pixel Buds 2 en de AirPods 2 aan elkaar gewaagd. Ze hebben veelal dezelfde eigenschappen en er is op punten zoals batterijduur eigenlijk geen verschil. Wel vinden we dat de AirPods op twee punten beter scoren, namelijk prijs en gebruiksgemak (voor iPhone-gebruikers althans).
Je bent wat ons betreft beter af met een setje AirPods, waar je niet op hoeft te wachten, die zich al bewezen hebben als publieksfavoriet en die bovendien goedkoper en makkelijker verkrijgbaar zijn dan de Pixel Buds. Wil je iets origineels in je oor en niet iets waar “iedereen al mee loopt”, dan zou je de moeite kunnen nemen en komend voorjaar de Pixel Buds uit de VS kunnen halen.
Hieronder kun je een samenvatting zien van de alle aankondigingen die Google heeft gedaan tijdens het Made by Google-event van 2019:
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Nanoleaf Pegboard Desk Dock: slimme verlichting én organisatie voor je bureau (16-04)
- Beats heeft nu ook eigen oplaadkabels: nuttige toevoeging of niet? (15-04)
- Nieuwe Chipolo POP is een kleurrijk AirTag-alternatief met twee grote voordelen (15-04)
- Robotstofzuigers werken nu met HomeKit: dit zijn de eerste ondersteunde modellen (02-04)
- 'IKEA werkt aan BILRESA: dubbele knoppen met Matter en Thread voor je smart home' (27-03)
AirPods
Lees alles over de AirPods, Apple's populaire draadloze oordopjes. Apple heeft inmiddels meerdere generaties van de AirPods uitgebracht en speciale modellen, zoals de AirPods Pro en de AirPods Max. De AirPods 4 is de nieuwste generatie van de standaard AirPods, verkrijgbaar met en zonder actieve ruisonderdrukking en draadloze oplaadcase met speaker. Hoe kun je de AirPods koppelen, hoe zit het met draagcomfort en hoe vind je AirPods snel weer terug? Bekijk de beste AirPods tips en je weet het! Wil je AirPods kopen, dan vind je in ons artikel de beste prijzen. Voor een goede deal check je ons artikel met AirPods aanbiedingen.

- Alles over de AirPods en AirPods 4
- AirPods vergelijken
- AirPods kapot? Dit kun je doen
- AirPods kopen
- AirPods aanbiedingen
- AirPods resetten
- De beste AirPods tips
- Zoek mijn AirPods
- AirPods 3 review
- AirPods updaten
- AirPods opladen
- AirPods instellingen aanpassen
- Alles over de AirPods Pro
- Alles over de AirPods Max
- Bekijk het aanbod
AirPods van september 2016 vergelijken met Google Pixel Buds die pas uitkomen in 2020? 🙄
je leest iculture, dus je bent gek op Apple producten… winnaar AirPods :’)
Dat is niet helemaal waar. Ik heb het over de AirPods 2 uit 2019.
Dat de Google de Pixel Buds 2 pas volgend jaar uitkomen klopt, maar het zijn dure dopjes. Mensen willen nu alvast een afweging maken of ze voor de AirPods moeten gaan, of wachten op de Pixel Buds. Als er tegen die tijd alweer nieuwe AirPods zijn, maken we natuurlijk een nieuwe vergelijking op basis van de informatie van dat moment, zoals je van ons gewend bent 😉
We staan open voor andere meningen! Geef per punt gerust even aan waarom je vindt dat de Pixel Buds beter zijn.
Dit gaat dus overal over, behalve over dat wat echt telt: de geluidskwaliteit. Het enige dat daarover wordt gezegd, is dat je van de Pixel Buds een iets betere audiokwaliteit mag verwachten vanwege het afgesloten ontwerp. Dat is nog maar de vraag, zeker waar de beste hoofdtelefoons van bijvoorbeeld Sennheiser of Grado open hoofdtelefoons zijn. Afgesloten hoofdtelefoons of oordoppen, al dan niet met geluidsonderdrukking, hebben als groot nadeel dat muziek ook afgesloten klinkt, wat mij, zeker bij wat langer luisteren, totaal niet bevalt. Bovendien is het op de fiets of wandelend wel zo handig niet van omgevingsgeluiden afgesloten te zijn.
Ik ben op dit moment eigenlijk best tevreden over mijn redmi AirDots. Die mag wat mij betreft hier mee in het rijtje met de pixel buds en de AirPods.
True wireless met bt5, noise canceling, mooie matzwarte oplaadcase, mooi design en hele goede bouwkwaliteit.
Ook daarmee luistert Siri altijd, en kan ik 2 keer drukken op een dopje om siri alsnog op te roepen zonder dat ik Hey Siri moet zeggen.
Ik haal ze uit het doosje en ze linken vanzelf aan mijn iPhone en aan elkaar, steek ze terug en de muziek pauzeert en de AirDots stoppen de connectie en gaan in slaapmodus om weer op te laden.
Ik vind de geluidskwaliteit meer dan redelijk, beter dan ik verwachtte eigenlijk, zeker gezien de 18€ die ik betaald heb.
De geluidskwaliteit van de pixel buds en AirPods moeten wel heel erg veel beter zijn voor mij voor ik het 10-voudige zal betalen.
@jeroen: Dit dus 😉
Het is prima een Apple fansite te zijn, maar het er zo dik bovenop leggen en vrijwel 0 onderzoek plegen is dan wel weer jammer.
Wat tips over het besproken materiaal… dit alles na 5 minuten onderzoek.
Pixel Buds:
– meer variatie in kleurkeuze
– volledige integratie met Google Home
– betere audio
– groter Bluetooth bereik
– Geïntegreerde Google translate
– Dynamische volume op basis van omgevingsgeluid
– Water resistent
Conclusie: koop Apple spullen want uhm… juistem!
Groetjes, Apple gekkie.
(Red.) Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.