Plastische chirurgie is geen kinderspelletje (maar deze apps wekken wel die indruk)
Plastische chirurgie in kinderapps
Apps zoals Princess Plastic Surgery laten kinderen ervaren wat het is om een plastisch chirurg te zijn. Zo zijn er nog veel meer kleurige kindergames die je in cartoonstijl laten kennismaken met smallere neuzen, een plattere buik of een facelift. Ze zijn gericht op een jong publiek en ze beloven dat je er ook nog wat medische kennis van opsteekt. The Butterfly Foundation is daarom een petitie gestart tegen dit soort apps onder de slogan #surgeryisnotagame, omdat ze vinden dat dergelijke apps leiden tot eetstoornissen en andere psychische aandoeningen. Apple en Google hebben in het verleden al eens apps weggehaald die over het randje gingen, zoals een liposuctie-app voor kinderen vanaf 9 jaar. Maar er staan nog genoeg in de App Store.
Er zijn ook apps die wat ‘vriendelijker’ zijn maar die nog steeds de indruk wekken dat je alleen gelukkig kunt zijn als je perfect bent. Denk daarbij aan foto-apps die je een slankere taille geven, die je gezicht straktrekken of je een blankere tint geven. Dergelijke filters vind je ook terug in alledaagse apps zoals Instagram en Snapchat. Ze spelen in op onzekerheden van mensen omdat ze je vergelijken met een onbereikbaar ideaal. The Verge dook in een aantal studies waaruit blijkt dat mensen zich onzeker voelen omdat ze niet aan sociale normen voldoen. Door al jong met Plastic Surgery Simulator-apps geconfronteerd te worden wakker je die gevoelens alleen maar aan.
Sommige apps zijn voor 17+ maar dat houdt jongere kinderen niet tegen (tenzij je ouderlijk toezicht hebt ingesteld). Het gaat dan bijvoorbeeld om apps waarmee je kunt zien welk effect een chirurgische ingreep heeft op je eigen gezicht.
Medische klinieken
Deze apps zijn gemaakt door medische klinieken die de ingrepen zelf aanbieden. Tegen deze apps valt weinig te doen; het is simpelweg een marketingmiddel om klanten voor te lichten. Maar tegen kinderspelletjes zou Apple wel kunnen optreden, ook al is er nog weinig onderzoek gedaan in hoeverre kinderen die dergelijke games hebben gespeeld op latere leeftijd meer geneigd zijn om zichzelf te laten ‘verbouwen’.
De petitie tekenen kan hier.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Afscheid na 18 jaar: Jean-Paul en Gonny gaan vertrekken (maar iCulture blijft!) (15-01)
- iCulture krijgt een nieuw thuis (15-01)
- Ken jij deze Apple-klassiekers nog? (14-01)
- Locatiegegevens van miljoenen gebruikers populaire apps gelekt: met deze iPhone-instelling bescherm je jezelf (14-01)
- 'EU heroverweegt DMA-onderzoeken naar Apple en andere techbedrijven' (14-01)
De iPhone en iPad voor kinderen
De iPad en iPhone zijn ook leuk voor kinderen. Met deze artikelen zorg je dat kinderen ze veilig kunnen gebruiken, met onder andere informatie over delen met gezin, ouderlijk toezicht, tijdslot instellen en leuke apps vinden. En met Schermtijd beperk je de tijd die kinderen (of jijzelf) kunnen doorbrengen op de iPhone en iPad. Ook lees je hoe je een Apple ID voor kinderen kunt aanmaken.
- Ouderlijk toezicht gebruiken
- Schermtijd op iPhone en iPad
- Applimieten instellen in Schermtijd
- Begeleide toegang gebruiken
- iPad-gebruik van kinderen beperken
- Geschikte apps voor oudere iPad zoeken
- Leerzame programmeerapps voor kinderen
- Tijdslot voor kinderen instellen op iPhone en iPad
- Thuisknop blokkeren op de iPad
- iPad-apps filteren op leeftijd
- iPad kindveilig maken met beschermhoezen
- Apps voor kinderen tijdens lange autoritten
- Meldingen uitschakelen op een gezamenlijke iPad
- In-app aankopen uitschakelen
- Alles over Delen met gezin
- Apple ID voor kinderen
Reacties: 3 reacties