Polariserende zonnebril maakt iPad-scherm onleesbaar
Loop een willekeurige RayBan-winkel binnen, leg uit dat je een zonnebril wilt zonder polariserende glazen en je wordt in eerste instantie raar aangekeken. Dat overkwam ons de afgelopen maand, toen we op zoek waren naar een nieuwe zonnebril. Polariserende glazen, dat wil toch iedereen? Fantastisch zicht tijdens het autorijden, geen schittering als je ‘s zomers op het water bent en ‘s winters word je niet verblind door felle sneeuw. Allemaal waar, behalve wanneer je tijdens het autorijden ook nog even je smartphone wilt aflezen: dan zie je rare strepen en soms alleen een grijs scherm. De iPad blijkt er in nog sterkere mate last van te hebben.
Lig je straks op het strand met je polariserende zonnebril, dan blijkt opeens dat je het scherm van de iPad niet meer in portetmodus kunt aflezen.
De zonnebrillen van RayBan zijn te herkennen aan de blauwe coating aan de binnenkant van de glazen en een stickertje P, al wordt die er door de winkeliers vaak afgehaald. Dat het effect bij de iPad sterk aanwezig is, heeft ermee te maken dat bij precies 90 graden draaien het binnenvallende licht geblokkeerd wordt. Bij de iPad gebeurt dit in portretmodus, bij andere apparaten kan het voorkomen in landschapsmodus. Het handigst is als de fabrikant voor een draaiïng van 45 graden heeft gekozen, want er is niemand die zijn mobiele apparaat half-gedraaid onder een hoek van 45 graden gebruikt. Een andere oplossing die Apple had kunnen kiezen is een compenserend filter of toepassing van een OLED-scherm.
Het zwart worden van het scherm gebeurt bij alle iPads, inclusief de derde generatie, zegt schermexpert DisplayMate. Schadelijk voor je ogen is het niet; wel knap onhandig als je tijdens het navigeren in de auto opeens niet meer het scherm kunt aflezen. En voor het lezen van een boek (voorzover dat in felle zon lukt) ben je aangewezen op portretmodus.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 40 reacties