Populaire Nederlandse apps bewaren (en verkopen soms) je locatiegegevens

Dit kun je ertegen doen
Een aantal populaire en bekende Nederlandse apps is in opspraak geraakt, omdat ze je locatiegegevens bewaren en soms ook doorverkopen. Dit blijkt uit grootschalig onderzoek van het tv-programma Brandpunt.

Heel veel apps vragen om toestemming tot je locatie. Bij veel apps is die locatie nodig om goed te kunnen functioneren, zoals een navigatie-app of een app om het weerbericht op te vragen. Voor een aantal van deze apps is het een stuk minder duidelijk waar je locatie voor gebruikt wordt. Brandpunt deed onderzoek naar dertig populaire iPhone-apps, waarvan elf apps toestemming vragen tot je locatie. Uit de analyse blijkt dat sommige nauwkeurig bijhouden waar je bent geweest.

Nederlandse apps volgen je locatie: dit kun je ertegen doen

Onder de apps staan vele grote namen. Het gaat onder andere om Parkmobile, De Telegraaf, NU.nl en Marktplaats. In totaal constateerde Brandpunt elf apps waarbij je locatie gepeild wordt, ook al zijn dat er in de praktijk wellicht iets meer. Op de redactie van iCulture hebben we de genoemde apps nader bekeken en daarbij bleek dat sommige apps je vragen om je locatie, maar alleen bij heel specifieke funties. Zo geef je bij het installeren van de Thuisbezorgd-app bewust toegang tot je locatie. De app geeft aan dat dit nodig is om restaurants in de buurt te kunnen tonen.

Bij de elf apps die Brandpunt verder onderzocht heeft, vroegen de redacteurs van Brandpunt alle locatiegegevens op die in de afgelopen tijd verzameld zijn. Bedrijven zijn sinds het ingaan van de AVG verplicht om deze gegevens te overhandigen als daarom gevraagd wordt. Sanoma, het bedrijf achter de apps van NU.nl en HartslagNu, gaf aan geen locatiegegevens op de server op te slaan. Na maandenlang mailcontact bleek dit wel degelijk het geval te zijn. Naar aanleiding van de bevindingen van Brandpunt start Sanoma met een onderzoek.

Bekijk ook
Gratis apps weten 24 uur per dag waar je bent en verkopen je locatiedata

Gratis apps weten 24 uur per dag waar je bent en verkopen je locatiedata

Heel veel gratis apps op je iPhone volgen je locatie en verkopen die data aan andere bedrijven. Dat is te lezen in een uitgebreid artikel van The New York Times, waarin wordt uitgelegd hoe populaire apps op iOS en Android alles in de gaten houden. Voor sommige mensen zal het een open deur zijn, maar er zijn ook nog veel mensen die zich helemaal niet beseffen wat er met die data gebeurt.

Locatie ook opgeslagen

Een meerderheid van de apps die om je locatie vragen, blijken dit gelukkig niet op te slaan. Voorbeelden hiervan zijn Marktplaats, NS en 9292. Apps zoals Buienradar, RTL Nieuws en NU.nl bewaren alleen de laatste plek waar je gezien bent. Op deze manier kunnen ze bijvoorbeeld locatiegebonden meldingen versturen. Door deze methode blijft een locatie niet lang bewaard. Ook is dit niet terug te herleiden naar een specifiek persoon, waardoor dit niet heel veel kwaad kan.

Twee apps die wél veel locatiegegevens voor langere tijd bewaren, zijn Telegraaf en ParkMobile. Privacy en IT-deskunidge Eelco Herder bekeek de gegevens. Uit dit onderzoek bleek dat De Telegraaf in ongeveer twee maanden 376 keer je locatie gecheckt en opgeslagen heeft. Bij ParkMobile was dit elke maand zo’n veertig tot vijftig keer, zonder dat er echt van een parkeerfunctie gebruikgemaakt werd. Hierdoor werden er ook onbedoeld privézaken geregistreerd, waaronder een doktersbezoek. In een reactie zegt de Telegraaf dat ze de locatie bewaren om onder andere gepersonaliseerde advertenties te tonen en om het weer, lokaal nieuws en evenementen in je buurt te geven. Op de vraag waarom je locatie over zo’n lange periode opgeslagen moet worden, kon TMG geen antwoord geven.

Locatiegegevens worden gedeeld

TMG geeft bovendien aan dat de gegevens anoniem opgeslagen worden, maar omdat het om locatiegegevens over een lange tijd gaat, kan er wel een profiel opgesteld worden. Daarnaast wordt je Telegraaf-ID onversleuteld naar de servers verzonden in één datapakketje met je gebruikersnaam en e-mailadres, zo ontdekte Brandpunt. Ook geeft TMG aan dat je locatiedata gedeeld wordt met onder andere NLProfiel, een samenwerking tussen Sanoma, de Persgroep en RTL. Andere bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in persoonlijke reclame, hebben inzage in de gegevens. Het gaat dan onder andere om het Amerikaanse Cxense. Nog veel meer bevindingen lees je in het complete artikel van Brandpunt.

Experts denken dat TMG mogelijk de wet overtreedt. Tweede Kamerlid Kees Verhoeven van D66 vindt dat de Autoriteit Persoonsgegevens zich moet buigen over deze kwestie. De volledige reactie van TMG lees je hier, terwijl ook ParkMobile gereageerd heeft. Esther van der Meer (Managing Director Parkmobile Benelux) heeft tegenover iCulture ook gereageerd:

Parkmobile bewaart niet zomaar locatiegegevens, tenzij de gebruiker zelf toestemming geeft om locatiegegevens bij te houden via de instellingen van de mobiele telefoon. De locatiegegevens worden met deze toestemming alleen bijgehouden bij het starten en stoppen van een parkeeractie. Als bedrijf is Parkmobile verplicht hun administratie 7 jaar te bewaren, waarna deze wordt geanonimiseerd. Alle gegevens die Parkmobile bewaart zijn versleuteld en niet tot één persoon te herleiden. Wanneer de app wordt geopend voor een zoekactie en naar de dichtstbijzijnde zone wordt gezocht (ook handmatig), worden deze gegevens door Parkmobile 30 dagen opgeslagen ter optimalisatie van de zoekfunctie en te kunnen ondersteunen in klantvragen over recente parkeertransacties.

iOS 13 locatietracking

Dit kun je ertegen doen
Bij apps is het altijd raadzaam om je af te vragen wat zij met je locatie doen en of dit wel nodig is om de app goed te laten functioneren. Wil je alleen het belangrijke nieuws lezen, dan is het voor het functioneren van De Telegraaf-app niet nodig om je locatie te delen. In de instellingen van je iPhone kun je bij Privacy > Locatievoorzieningen per app aangeven of deze locatie mag gebruiken. Je hebt dan ook de keuze tussen Altijd of Alleen bij gebruik van de app. Vanaf iOS 13 neemt Apple nieuwe maatregelen. Na enig gebruik verschijnt er een melding waarin staat hoevaak je locatie gevolgd is in de afgelopen dagen, met daarbij een kaartje van je exacte locatiegeschiedenis. Vanuit deze melding beslis je of je door wil gaan met het delen.

In onze tip lees je meer hoe je het locatiedelen van apps kan uitschakelen.

Bekijk ook
Zo kun je stoppen met locatie delen via apps op iPhone en iPad

Zo kun je stoppen met locatie delen via apps op iPhone en iPad

Sommige apps houden je locatie nauwgezet in de gaten en sturen deze info naar externe partijen, zoals adverteerders. Hoe kun je de locatie delen door apps uitschakelen op iPhone en iPad? Je leest het in deze tip! Je kunt ook instellen of apps je exacte locatie of slechts bij benadering mogen weten.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 18 juli: Reactie Parkmobile toegevoegd.

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.