Praat mee: Vind je HomeKit-support belangrijk voor je smart home?
Hoe belangrijk vind jij HomeKit-support?
Vooral nu fabrikanten sinds iOS 11.3 geen speciale chip meer hoeven in te bouwen, kan het aantal accessoires met HomeKit-ondersteuning de komende tijd snel toenemen. Fabrikanten die er tegenop zagen om het goedkeuringsproces te doorlopen, kunnen nu met een software-update hun bestaande producten geschikt maken.
Maar maak jij je daar als gebruiker wel druk om, of koop je eigenlijk net zo makkelijk lampen, schakelaars en andere smart home-spullen die met andere protocollen werken? Bijvoorbeeld omdat ze goedkoper zijn of omdat je het al voldoende vindt als er een app bij zit? Het kan ook zo zijn dat je hebt besloten om voor een ander protocol te kiezen, bijvoorbeeld alleen apparaten die met Alexa of met HomeWizard werken. Zoals je in onze tips voor beginnende smart home-gebruikers kon lezen, hebben we zelf gekozen voor een mix: bij voorkeur HomeKit, maar omdat we voor iCulture ook regelmatig andere spullen testen glipt er wel eens een niet-compatibel apparaat tussendoor. Soms kunnen we die toch HomeKit-geschikt maken dankzij HomeBridge.
De poll behorende bij dit artikel is helaas niet meer beschikbaar. Onze excuses voor het ongemak.
Je kunt de poll ook invullen via deze link.
Of je HomeKit nodig hebt, is uiteraard ook afhankelijk van het aantal apparaten dat je in huis hebt staan en of je met scenes wilt werken. Bij twee of drie apparaten of bij heel specifieke niche-accessoires waarbij je geen keuze hebt, is het misschien wel zo makkelijk om gewoon de app van de fabrikant te gebruiken. Hoe dan ook: we horen graag in hoeverre HomeKit-ondersteuning voor jou belangrijk is. Dat is voor ons namelijk ook weer interessant om te weten bij het kiezen van de accessoires die we reviewen: moet het altijd HomeKit zijn, of gebruiken de meeste iCulture-lezers net zo graag allerlei protocollen, standaarden en apps door elkaar?
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Nanoleaf Pegboard Desk Dock: slimme verlichting én organisatie voor je bureau (16-04)
- Beats heeft nu ook eigen oplaadkabels: nuttige toevoeging of niet? (15-04)
- Nieuwe Chipolo POP is een kleurrijk AirTag-alternatief met twee grote voordelen (15-04)
- Robotstofzuigers werken nu met HomeKit: dit zijn de eerste ondersteunde modellen (02-04)
- 'IKEA werkt aan BILRESA: dubbele knoppen met Matter en Thread voor je smart home' (27-03)
Smart Home
Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

- Smart Home special
- HomeKit: het complete overzicht
- HomeKit-producten kopen in Nederland
- Alles over Philips Hue
- Alles over Aqara smart home-apparaten
- Eve: accessoires voor HomeKit
- Tado: alles over slimme thermostaten en meer
- Netatmo: alles over dit smart home-merk
- IKEA Tradfri-lampen en accessoires
- Slimme verlichting
- Wat is Matter?
- Matter FAQ
- Thread voor smart home
Ik koop alleen maar smart apparaten als ze geschikt zijn voor homekit. De apparaten die ik al heb maar niet slim zijn zoals mijn koffiemaker maak ik slim met de Elgato Eve plug👍🏻
Als je een Homey koopt kan je elk apparaat compatible maken.
Same here. Mocht het niet compatibel zijn dan kijk ik altijd of het met homebridge lukt 😉
Wij hebben het liefst HomeKit apparaten, maar we hebben het voor elkaar gekregen om HomeWizard en andere protocollen aan te sluiten op HomeKit met een Raspberry Pi die Homebridge draait
Ik bij voorkeur HomeKit compatibel spullen. Helaas was ik voor HomeKit al begonnen met mijn smarthome waardoor niet alles werkt. Maar als het werkt met HomeKit dan is het ideaal.
Als ik nu wat aanschaf let ik zeker op of er HomeKit ondersteuning is. Ook al omdat er nu goedkopere producten op de markt komen.
Ik heb wat bestaande Chinese powerpluggen met een Linux server en homebridge HomeKit ondersteunend gemaakt, maar native ondersteuning is toch eenvoudiger.
Ikea lampen en Nanoleaf panelen alsmede mijn thermostaat werken allemaal met HomeKit en deze verbinding is ook net nog wat stabieler. Hoewel mijn goedkope Chinese pluggen ook wonderwel goed werken.
Vanwege de beperkte beschikbaarheid van HomeKit produkten die WiFi ondersteunen speelt HomeKit ondersteuning maar ten dele mee bij de keuze. Bluetooth als standaard protocol blijkt bij ons in de praktijk enorme beperkingen op te leveren qua bereik.
Ik heb het halve huis ermee volhangen en ik selecteer daarbij bij voorkeur op dingen die al HomeKit compatibel zijn, of die dat te maken zijn als het niet anders kan. Nest spullen zijn bijvoorbeeld “verhomebridged”, maar voor de belkin spullen heb ik ondanks homebridge toch die nieuwe HomeKit bridge aangeschaft.
Ik denk (zoals bij alle elektronica) dat een domotica set up het beste werkt als je zo veel mogelijk binnen 1 systeem blijft. Al mijn nieuwe aankopen zullen dus ook in eerste instantie native HomeKit compatibel zijn.
Ik hoop nog steeds dat mijn bestaande systemen met terugwerkende kracht ook nog deel hiervan gaan uitmaken (nest, sonos), wetende dat die kans niet heel groot is.
Wat ik wel nog verwacht dat op de niet al te lange termijn zal verschijnen is iets in de trend van een “speakerloze” homepod als Alexa concurrent (maar dan uiteraard voor 3x de prijs 😊 ) voor alle mensen die toevallig al een speaker hadden staan thuis maar die Apple toch wil meenemen in hun HomeKit systeem.
Ik vind het idee van HomeKit geweldig. Alleen werkt het bij mij voor geen meter. Ik heb ca 25 Hue lampen in m’n huis die allemaal super werken in de Hue app, maar in HomeKit is meer dan de helft regelmatig “niet bereikbaar”. Iemand een idee hoe dat kan?
@Ibl: Ik kan je aanraden hier eens te gaan lezen en:of meedoen (voor zover je dat nog niet doet). Veel ervaring hiermee.
In huis gebruik ik zoveel mogelijk verschillende protocollen Zigbee, KAKU, Z-Wave en radio en WIFI i.c.m. verschillende Hubs. Als centrale HUB maak ik gebruik van een Homey. Mijn doel is het beste wat internet of thing heeft te koppelen. Daarvan maakt HomeKit een belangrijk onderdeel van uit. Vooral de Nederlandstalige Siri voor commando’s maakt dat ik Google home en Alexa nog links laat liggen. Iot moet waarde toevoegen en dat je dat dan in het Engels mag gaan doen is niet intuïtief. Daarnaast zijn veel producten met HomeKit ondersteuning zijn simpelweg te duur in verhouding. Ik bepaal, niet het ECO-systeem.
Wij gebruiken eNet en hebben hier een homebridge draaien die dat allemaal naar HomeKit overzet. Zonder is het ook mooi, maar met HomeKit is toch echt beter
Homekit ondersteuning is geen vereiste. Hier in huis draait alles door elkaar van Ikea , Hue , Yamaha , LG en diverse z-wave apparaten middels domoticz gekoppeld en waar homebridge de koppeling met homekit verzorgd.
Helemaal ideaal zijn imo overigens apparaten die meerdere systemen tegelijk ondersteunen. Bijvoorbeeld HomeKit én IFTTT én Nest. Dat geeft weer opties voor andere koppelingen en automatiseringen.
Ik gebruikte tot voor kort alleen Homekit spullen, maar ik heb sinds gister een Echo Dot gekocht om een te proberen, maar dat werkt wel echt heel goed. Wel in het Engels, maar dat is het probleem niet.
Ook gebruik ik een Nest IQ voor beveiliging en dat bevalt heel erg goed vanwege de 24/7 upload naar de cloud.
Homekit bediend mijn lampen, alarm systeem, buitenverlichting enz. Maar deze kan ik nu ook makkelijk met Alexa bedienen..
Mooie ontwikkelingen, ben benieuwd of IOS12 nog wat nieuwe toevoegingen gaat brengen voor Homekit.
Ik kijk naar HomeKit compatibel. Ikea en Koogeek vooralsnog hier maar HomeKit is wat mij betreft de standaard.
@Michel: Welk alarmsysteem gebruik je? En ben je daar tevreden over?
HomeKit compatible is zeker een groot vereiste! Vooral omdat, nu ik verschillende merken aan accessoires in huis heb, het makkelijker is om vanuit 1 app te werken.
Wel vind ik het altijd leuk om te horen wat er allemaal nieuw is in het ‘smart home’ wereldje. Ook als het niet HomeKit compatible is.
Hier draait alles lekker via HomeKit, van Hue, tot Trådfri, tot Elgato Eve. En daarnaast nog de Nest Thermostat via Homebridge op de iMac.
Ondersteuning voor HomeKit vind ik zeker een vereiste. Maar als een bepaald apparaat niet geschikt is voor HomeKit maar er een goede Homebridge plugin beschikbaar is, dan vind ik het geen probleem om hiervoor te kiezen. Dit scheelt vaak ook in de prijs, bijvoorbeeld de sensoren van Xiaomi kosten een tientje, die van Elgato het viervoudige.
De enige twee niet-HomeKit smart-home producten die we hebben, helaas ook zonder Homebridge plugin, zijn de Ring Pro en een bluetooth Nespresso apparaat.
Verder is alles in huis geautomatiseerd wat er maar geautomatiseerd kan worden en alles te besturen via de Woning app en Siri: deurslot, rookmelders, gordijnen, ramen, lampen, airconditioning, thermostaat, ventilatoren, camera’s, etc. Alles netjes geprogrammeerd op tijd, beweging, temperatuur en weersomstandigheden. Werkt feilloos en perfect, tot mijn verbazing draait alles sinds de iOS 11.4 beta zelfs uiterst stabiel.
Ik gebruik tot volle tevredenheid al een paar jaar de Somfy smart home producten.
Iemand een leuk alternatief voor de Elgato thermostaat knop? 🙂
@Ibl: Ik doe even een aanname dat homekit is verbeterd in de firmware.
Als je ds bridge op de laatste firmware hebt draaien kan het helpen om je bridge te verwijderen en opnieuw toe te voegen. Veevolgens kun je met de evo app dingen inregelen die met de gewone home app niet kunnen.
Mijn ervaring met homebridge is dat het werkt alleen niet betrouwbaar en niet snel genoeg. Teveel gedoe. Daarom heb ik mijn hue bridge veevangen door een 2.0 model zodat ik in ieder geval een officieel homekit apparaat heb. Dat scheelt echt heel veel. Nu hassio ook homekit zondee homebridge ondersteund gebruik ik homebridge niet meer voor mijn overige apparaten. Dat werkt 10 keer beter en super snel ook!
@Ibl: Ik heb recent een nieuwe router bij ziggo geregeld. Die loste dat probleem voor mij op.
Iets met de bridge van hue en je HomeKit Hub (Apple TV of iPad…)
Homekit bridge in een node-red docker container samen met vele andere applicaties op een 5 raspberry pi docker swarm draaiend. Grafana voor een fraai dashboard.
Voornamelijk geflashte sonoff devices en wemos met verschillende sensoren voor licht sterkte, temperatuur, luchtvochtigheid en gassen. Echo dot met Alexa en Siri met Homekit.
Mqtt voor public / subscribe en influxdb en prometheus als databases.
Nog een beetje spelen met de HomeKit app 😎
Ik verbaas me over de bijna afwezigheid van afwegingen mbt privacy. Je wilt toch niet dat bedrijven als Apple, en al helemaal niet Google en Amazon, zulke precieze info over je levensstijl hebben. En natuurlijk, Google weet al ongelooflijk veel van mij, oa via mijn iphone. Maar dat betekent nog niet dat we er dan maar een tandje bij moeten zetten.
Ik heb daarom gekozen voor Fibaro waarbij alle info lokaal op de hub wordt bewaard.