Privacy in iOS 13: dit zijn de belangrijkste vernieuwingen
Apple’s privacyfuncties in iOS 13
Google benadrukte tijdens Google I/O 2019 heel sterk dat privacy belangrijk is. Het lag er misschien iets te dik bovenop voor een bedrijf dat van huis uit helemaal niet erom bekend staat je privacy te respecteren. Apple’s aankondigingen op WWDC 2019 draaiden ook in veel gevallen om privacy, maar van Apple verwacht je niet anders. Ook dit jaar waren er weer nieuwe aankondigingen die ervoor moeten zorgen dat je privédata niet in verkeerde handen komen. Er zit overigens wel een addertje onder het gras. Vooral de nieuwe single sign-on mogelijkheid kan het in de toekomst lastiger maken om uit het Apple-ecosysteem te ontsnappen. Apple legt al jarenlang de nadruk op privacy en vooral in het tijdperk van Tim Cook ligt er nog sterker de nadruk op. De aankondigingen lieten duidelijk zien dat Apple steeds meer een aanbieder van services gaat worden. Wil je bijvoorbeeld de beelden van je beveiligingscamera beveiligd opslaan, dan zul je daarvoor wel je iCloud-account moeten upgraden naar 200GB of 2TB.
Sign in with Apple
Apple gaat met de nieuwe ‘Sign in with Apple’-functie zorgen dat je je bij allerlei websites, apps en diensten kunt aanmelden met je Apple ID. Je hoeft geen formulieren meer in te vullen of steeds een ander wachtwoord te kiezen. Met Face ID of Touch ID bevestig je dat jij het bent. Apps en websites mogen alleen vragen naar je naam en e-mailadres. Als je dat niet wilt geven, kan Apple ook een willekeurig e-mailadres maken, waarbij alle berichten worden doorgestuurd naar het mailadres dat aan je Apple ID is gekoppeld. Wil je geen gebruik meer maken van een bepaalde app, dan kun je het opzeggen. Het willekeurige e-mailadres verdwijnt dan ook en je zult geen promo-mailtjes meer ontvangen, omdat het doorsturen van binnenkomende berichten immers ook niet meer werkt.
Met een uniek e-mailadres per app kun je gemakkelijker de communicatie met bepaalde bedrijven stoppen. Je geeft aan dat je het e-mailadres niet meer wilt gebruiken en vanaf dat moment word je niet meer lastiggevallen. Apple houdt je activiteiten niet in de gaten en heeft geen toegang tot je data.
Het mooie hiervan is, is dat ontwikkelaars nog steeds beschikken over alle relevante informatie die ze nodig hebben en ook de mogelijkheid hebben om contact met je op te nemen. Maar je kunt het ook weer heel gemakkelijk opzeggen. En het wordt minder aantrekkelijk om data zoals naam en e-mailadres te verkopen aan externe partijen. Daardoor ligt de controle bij de gebruiker. Als jij niet langer contact wil met een bepaalde aanbieder, verbreek je het contact.
Locatie eenmalig delen
Veel apps vragen toestemming om je locatie te gebruiken. Vaak weet je niet waarom ze die info nodig hebben en wat ze ermee doen. Soms kun je kiezen om alleen je locatie te delen als je de app gebruikt, of altijd. Weiger je je locatie te delen, dan werken sommige apps niet meer goed. Apple gaat in iOS 13 nog een extra optie geven, namelijk het eenmalig delen van je locatie. Dit kan ideaal zijn als je bijvoorbeeld een route wilt opvragen, maar niet telkens bij gebruik van de app getrackt wilt worden.
Deel je je locatie met apps, dan biedt Apple je voortaan de mogelijkheid om te bekijken wanneer een app jouw locatie heeft opgevraagd en voor welk doel. Ook hierbij ligt de controle veel meer bij de gebruiker.
HomeKit Secure Video
Met HomeKit Secure Video biedt Apple de mogelijkheid om de videobeelden van je beveiligingscamera op iCloud te bewaren. Je kunt 10 dagen historie terugkijken en het kost niets. Maar er zitten wel een aantal voorwaarden aan: zo moet je beschikken over een geschikte HomeKit-camera en minimaal een iCloud-account met 200GB opslag. Apple analyseert de beelden om te kijken of er mensen, huisdieren of iets anders te zien is en stuurt de beelden vervolgens met end-to-end encryptie naar iCloud. In onze uitleg over HomeKit Secure Video lees je er meer over!
Er komt ook ondersteuning voor HomeKit-routers. Dit houdt in dat je accessoires kunt afschermen van het netwerk met een firewall. De merken die hieraan meedoen zijn Linksys, Eero en Spectrum. Ook hier verwachten we dat er nog wel meer fabrikanten zullen volgen.
Al die privacyfuncties zijn natuurlijk goed voor je, maar ze zorgen ervoor dat je ook afhankelijker wordt van Apple. Als je belangrijke functies zoals het opslaan van je camerabeelden en het inloggen bij allerlei diensten bij Apple neerlegt, kun je minder makkelijk overstappen.
In onze WWDC 2019 samenvatting lees je over alle aankondigingen. Kijk ook eens naar de 10 belangrijkste iOS 13-functies en als je vindt dat de privacyfuncties de belangrijkste verbetering zijn kun je dat in ons artikel ook aangeven in de poll.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Release Candidate van iOS 18.3 en iPadOS 18.3 is uit: release komt in zicht (21-01)
- Gerucht: 'iOS 19 krijgt volledig nieuwe Camera-app in de stijl van visionOS' (18-01)
- Dit zijn de verwachte nieuwe functies van iOS 18.3 (17-01)
- Waar blijft iPhone Mirroring in Europa? Dit is de huidige status (en wanneer we het hopelijk krijgen) (16-01)
- iCulture peilt: naar welke nieuwe Apple-producten van 2025 ben jij het meest benieuwd? (10-01)
HomeKit
Ontdek alles wat je met HomeKit kunt doen, Apple's overkoepelende systeem voor slimme apparaten in huis. HomeKit en de Woning-app zijn de basis van Apple's smart home-platform, waarin je slimme lampen, deursloten, sensoren, raambekleding, camera's en meer aan elkaar kan koppelen en met elkaar kan laten samenwerken. Apparaten met HomeKit-ondersteuning werken ook met Siri. Bovendien werken accessoires die geschikt zijn voor de de smart home-standaard Matter ook compatibel met HomeKit en de Woning-app. Onze belangrijkste artikelen over HomeKit en smart home, overzichtelijk op een rijtje.
- Alles over HomeKit
- HomeKit handleiding voor nieuwe gebruikers
- HomeKit-producten in Nederland
- Woning-app van HomeKit gebruiken
- De beste HomeKit-tips
- De beste HomeKit-apps
- HomeKit deursloten
- HomeKit-camera's
- Slimme stekkers met HomeKit
- HomeKit-knoppen
- Rookmelders met HomeKit
- HomeKit routers
- HomeKit bedienen op verschillende manieren
- Slimme luchtreinigers met HomeKit
- HomeKit deurbellen met video
- Garagedeur bedienen met HomeKit en Siri
- Bewegingssensoren voor HomeKit
Reacties: 4 reacties