Zo wordt je privacy beter beschermd in iOS 15

Zoals ieder jaar heeft Apple ook nieuwe privacyfuncties ontwikkeld voor iOS 15, iPadOS 15, macOS 12 Monterey en watchOS 8. Zo is het nu makkelijker om je data af te schermen en kun je beter controleren hoe een app met je privacy omgaat.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Apple heeft meerdere maatregelen genomen om je privacy weer wat beter te beschermen. Helaas is nog niet alles beschikbaar in Nederland en één functie is in iOS 15.2 pas beschikbaar.

#1 E-mailadres verbergen

Je e-mailadres verbergen kan met de nieuwe functie ‘Verberg mijn e-mailadres‘. Dit is een uitbreiding op Sign in with Apple, waarbij je ook een anoniem e-mailadres kunt gebruiken. Nu kun je echter op elk moment een ‘wegwerp-mailadres’ aanmaken, ook voor sites die geen Sign in with Apple ondersteunen. Je kunt dit e-mailadres op allerlei manieren gebruiken, als je bijvoorbeeld met een ontwikkelaar of bedrijf wilt communiceren.

Verberg mijn e-mailadres

Bekijk ook

Zo maak je willekeurige e-mailadressen met iCloud dankzij Verberg mijn e-mailadres

Zo maak je willekeurige e-mailadressen met iCloud dankzij Verberg mijn e-mailadres

In deze tip leggen we uit hoe je willekeurige e-mailadressen kan aanmaken via iCloud. Handig, want zo hoeft niet iedereen je echte adres te weten. De functie heet Verberg mijn e-mailadres.

#2 Gegevens afschermen in Mail

E-mailtjes met reclame bevatten vaak onzichtbare pixels, die informatie over je kunnen verzamelen. Met ‘Privacybescherming in Mail‘ zorgt Apple ervoor dat de afzender niets met jouw informatie kunnen doen. De afzender kan niet zien of jij de e-mail opent. Het schermt ook je IP-adres af en voorkomt daarmee dat je locatie en andere persoonlijke informatie te achterhalen is.

Bekijk ook

Met Privacybescherming in Mail voorkom je dat je gevolgd wordt

Met Privacybescherming in Mail voorkom je dat je gevolgd wordt

Per week krijg je vast talloze nieuwsbrieven binnen. Met Privacybescherming in Mail kunnen afzenders je nu lastiger volgen. Lees in deze tip hoe het werkt en hoe je het instelt.

#3 Gegevens afschermen in Safari

Safari beschermt je tegen ongewenste tracking. Dit jaar is het verder uitgebreid door ook IP-adressen af te schermen voor trackers. Apple noemt dit Private Relay (Privédoorgifte). Bedrijven kunnen je IP-adres dan niet als unieke ID gebruiken om je activiteiten op websites te volgen. Dit voorkomt dat ze een profiel kunnen aanmaken. Apple maakt hiervoor gebruik van machine learning om ongewenste elementen te herkennen en te blokkeren. Je verkeer gaat via twee servers.

De eerste server is van Apple vervangt het werkelijke IP-adres door een anoniem IP-adres. Deze bevat wel informatie over de regio, maar niet over de precieze locatie. De tweede server, beheerd door een externe partij, ontsleutelt het webadres dat je wilt bezoeken en stuurt je er naartoe. Door beide typen informatie te scheiden is jouw zoekopdracht niet naar een individu te herleiden. Niemand in het traject tussen gebruiker en website heeft toegang heeft tot je gegevens.

Bekijk ook

iCloud Private Relay: meer privacy tijdens het browsen (of zet het uit bij websiteproblemen)

iCloud Private Relay: meer privacy tijdens het browsen (of zet het uit bij websiteproblemen)

Met Private Relay (of Privédoorgifte) kun je veiliger browsen op je iPhone. Lees in deze tip wat het inhoudt en hoe je het gebruikt.

#4 Controleren hoe een app met je privacy omgaat

Apps kunnen niet zomaar toegang krijgen tot je locatie, foto’s, camera, microfoon en contacten. Dat is al jaren zo, maar je kunt vanaf iOS 15.2 in een privacyrapport voor apps zien hoe vaak een specifieke app de afgelopen zeven dagen die data heeft geraadpleegd. Ben je hier niet mee akkoord, dan kun je meteen actie ondernemen en de toegang blokkeren. Je kunt ook zien met welke partijen de data is gedeeld door te kijken naar domeinnamen. In het privacyrapport zie je alles.

Privacyrapport voor apps

Bekijk ook

Zo werkt het privacyrapport voor apps

Zo werkt het privacyrapport voor apps

Apple heeft in een ‘Rapport over privacy van apps’ toegevoegd aan iOS en iPadOS. Hiermee kun je zien hoe vaak apps privacygevoelige informatie raadplegen, zoals locatie, contacten, camera, microfoon en foto’s.

#5 Siri-audio wordt lokaal verwerkt

Als je iets aan Siri vraagt, kan de audio voor de spraakherkenning direct op iPhone of iPad worden verwerkt. Helaas werkt dit nog niet in het Nederlands. Apple belooft nu dat steeds meer vragen aan Siri op het device zelf worden verwerkt, dus offline. Het lokaal verwerken van opdrachten geldt bijvoorbeeld voor het openen van apps, instellen van timers en wekkers, het wijzigen van de instellingen en het afspelen van muziek. Voor kennisvragen die je aan Siri stelt, bijvoorbeeld wie de president van Frankrijk is, wordt nog wel een internetverbinding gebruikt.

#6 iCloud+ voor meer privacy

Apple heeft iets nieuws voor iCloud-abonnees: wie betaalt voor extra iCloud-opslag krijgt nu iCloud+ met extra functies. Ook het eerder genoemde iCloud Private Relay is onderdeel van iCloud+. Je betaalt dus minimaal €0,99 per maand als je 50GB extra opslag wil.

iCloud+ biedt verder nog een aantal functies die eigenlijk al bestonden, zoals HomeKit Secure Video en meer opslag. Nieuw is dat je meer camera’s kunt aansluiten, oplopend tot een onbeperkt aantal als je voor 2TB opslag kiest. Meer details lees je in onze round-up van iCloud+.

Bekijk ook

iCloud+: deze extra functies krijg je bij een betaald iCloud-lidmaatschap

iCloud+: deze extra functies krijg je bij een betaald iCloud-lidmaatschap

iCloud+ is Apple’s betaalde clouddienst, waar extra functies beschikbaar zijn op onder andere het gebied van privacy. We leggen je uit wat iCloud+ is, hoe je er gebruik van maakt en wat de prijs van iCloud+ is.

#7 Verklikker voor camera en microfoon

De iPhone laat al sinds iOS 14 een groen of oranje lampje zien in de statusbalk als de camera wordt gebruikt. In macOS kon je ook zien als de camera actief was, maar in macOS Monterey heeft Apple dit uitgebreid. Je ziet nu duidelijker welke apps toegang hebben tot de microfoon en camera van de Mac. Ook verschijnt een oranje bolletje in de menubalk wanneer je microfoon wordt gebruikt.

#8 Nog meer privacyfuncties

Er zitten nog meer privacyfuncties in iOS 15 en de andere nieuwe software-updates. Een greep uit het aanbod:

  • Eenmalig je locatie delen met een app, zonder dat je meer informatie hoeft vrij te geven. Ontwikkelaars kunnen dit direct inbouwen in hun apps.
  • Je kunt nu nog gerichten toegang geven tot foto’s, bijvoorbeeld een specifiek album.
  • Met veilig plakken kunnen ontwikkelaars zorgen dat je tekst kunt knippen en plakken, zonder dat ze kunnen zien wat de inhoud is. Je krijgt dan niet meer een melding dat een app bepaalde data probeert te kopiëren.

Kende je de privacylabels in de App Store al? Deze functie zat in iOS 14 en helpt jou als gebruiker met het beoordelen van de privacymaatregelen in een app. In onze tip lees je hoe het werkt en wat je er verder aan kunt afleiden.

Bekijk ook

Privacylabels in iOS: zo zie je wat apps van je weten

Privacylabels in iOS: zo zie je wat apps van je weten

Apple maakt zich al langer hard voor de privacy van diens gebruikers. Met de privacylabels in de App Store weet je als gebruiker precies welke informatie een app over je verzamelt en hoe dit wordt gebruikt.

iOS 15

iOS 15 is de grote iPhone software-update uit het najaar van 2021. Apple heeft iOS 15 in juni 2021 aangekondigd tijdens de WWDC 2021 en is sinds 20 september 2021 voor iedereen te downloaden. De belangrijkste verbeteringen zijn de nieuwe notificaties, de Focus-functie, de verbeteringen in FaceTime en nieuwe privacy-instellingen. Deze versie is inmiddels opgevolgd door iOS 16, maar voor sommige oudere modellen heeft Apple daarna nog beveiligingsupdates voor iOS 15 uitgebracht.

iOS 15

Reacties: 12 reacties

  1. Keerzijde van privacy:

    Hoe minder bedrijven van gebruikers weten en dus minder reclame inkomsten, hoe minder toegankelijk (gratis) internet diensten worden.

    Als deze trend doorzet zal alles gaan tegen betaling. Ook zaken als even googelen, sociale media, een weer site enzovoort.

    Lastig, privacy of gratis gebruik van internet diensten.

    Over 5 jaar zal het internet compleet anders zijn, beperkter en fors duurder. Slim dus van Apple om het verdienmodel van de advertentiemarkt van de concurrentie kapot te maken doormidden van “Privacy”

    Uiteraard kunt u straks via Apple een abonnement afsluiten voor diezelfde internet diensten.

    Einde open en gratis gebruik van internet diensten komt inzicht.

    Voor niks gaat de zon op.

  2. @Marc: Dat klopt maar zover zijn we nog lang niet. Er wordt verschrikkelijk veel geld verdiend aan data.

  3. @Marc: Mensen moeten wel een keuze hebben. Ik wil niet door Facebook/Google en andere op elke website gevolgd worden. Ook al ben ik geen “gebruiker”. Ik betaal liever voor het gebruik van internet zonder dat ik me zorgen hoef te maken over alles wat bedrijven aan mij willen verdienen.
    Dit is ook een onderdeel van Apple producten die ik dus maar al te graag koop.

    Laat mij maar betalen voor diensten zonder reclame en tracking 🙃

  4. Origineel geplaatst door Marc
    Over 5 jaar zal het internet compleet anders zijn, beperkter en fors duurder.

    Normaal gesproken is Gesara er dan al lang en hebben we Starlink internet…

  5. @Marc: Hé een reclameman… nou ik zal je vertellen…. ik betaal graag iets extra’s om niet achtervolgd en bestookt te worden met dingen waar ik toevallig naar gezocht heb

  6. @Marc: Onzin. Gepersonaliseerde reclame is niet nodig. Je kan makkelijk reclame weergegeven op basis van de content vd website. Bijv. Reclame van Electronica accessoires zetten op iCulture ipv haarborstels voor paarden. Ik zeg maar wat.

  7. @Marc: Prima toch!
    Betaal liever voor dingen die ik nuttig vind en dat ik de rest ,wat me niet interesseert, dan links kan laten liggen…Nu betalen degenen die wel geld uitgeven indirect voor de “gierige” die alles voor niks willen hebben

  8. @Marc: +1 voor privacy! Helemaal niet lastig. Laat mij maar betalen.

  9. Ik had Private Relay geactiveerd en werkt goed. Downside daarvan was, dat mijn router instellingen (Diversion/Pi-hole) omzeild werden en ik dus weer pagina’s vol had staan met advertenties. Ze kunnen je dan volgens zeggen niet volgen, maar je websites staan weer vol met advertenties.

  10. Er zijn nu ook al websites die je willen dwingen om: of alle voorwaarden, inclusief volgen accepteren (gratis toegang), of een abonnement nemen en dan geen gepersonaliseerde reclame. Puur en keuze uit 2 kwaden, daar je niet zelf de cookie instelling kunt aanpassen. Dit soort sites bezoek ik dan ook niet meer, ook al achten zij zichzelf blijkbaar als onmisbaar. Ik hoef zeker niet alles gratis, per slot moet een ander ook leven maar een paar honderd euro per maand aan allerlei verplichtte abonnementen vind ik gen goed ontwikkeling.

  11. @Marc: Misschien heb je wel een punt, vraag is inderdaad wat er straks overblijft zonder dat je daarvoor hoeft te betalen. Trend om steeds meer te betalen is al even ingezet.
    Tweakers is ook een leuke, of cookies of een abonnement zonder tracking.

  12. De wereld is niet gratis… dus of betalen, of een verdienmodel waardoor dat niet hoeft. Lastig dilemma, maar gratis bestaat niet.