iOS 9 uitgelicht: slimme, proactieve Siri- en Spotlight-functies
Apple gaat de virtuele assistent Siri vanaf iOS 9 veel slimmer maken. Siri gaat nadenken over wat je op bepaalde momenten wil doen, zodat je bijvoorbeeld de juiste app in beeld krijgt zonder dat je hoeft te vragen. Apple gaat hiermee de directe concurrentie aan met Google Now, een dienst die ook probeert te voorspellen wat je wil doen. Hoe werkt Siri precies in iOS 9 en wat moet je er allemaal over weten? We zetten de feiten op een rij.
Lees ook: Dossier Siri
Siri in je Spotlight
Siri bevindt zich vanaf iOS 9 op meerdere plekken. Je kunt de assistent nog steeds een vraag stellen door de thuisknop van je iPhone ingedrukt te houden, maar Siri bevindt zich ook links van je app-iconen. Door op het iconenscherm opzij te vegen verschijnt er een scherm met een Spotlight-zoekbalk, met daaronder een nieuwe functie genaamd ‘Siri-suggesties’. Hier staan de contacten met wie je mogelijk wil spreken en de apps die je meestal gebruikt. Lees je ’s avonds geregeld een boek? Dan verschijnen de iBooks- en Kindle-app ’s avonds in dit overzicht. Siri laat interessante locaties in de buurt zien, met daaronder het meest recente nieuws.
De samenwerking tussen Siri en Spotlight werkt twee kanten op. Zoek je bijvoorbeeld in de Spotlight naar het weer, of een sportuitslag? Dan zal Siri de juiste informatie in beeld brengen.
Siri helpt zonder dat je het vraagt
Siri probeert als je de iPhone niet gebruikt te voorspellen wat je precies wil. Luister je iedere ochtend naar muziek terwijl je in de trein zit? Dan zal de iPhone proberen te voorspellen wanneer je op reis bent en meteen de juiste afspeellijst voorschotelen op het ontgrendelscherm. Ben je in de sportschool? Je krijgt een afspeellijst met snelle muziek voorgeschoteld, zonder dat je daar een app voor hoeft te openen. Een kleine greep uit de situaties waarin Siri je slimme suggesties voorschotelt:
- Sluit je een koptelefoon aan? Dan zal Siri het muzieknummer of de podcast starten waar je eerder naar luisterde.
- Verbind je de iPhone via Bluetooth met een carkit? Dan wordt het nummer of de podcast hervat waar je eerder in de auto naar luisterde.
- Voeg een ontvanger toe aan een e-mail en Siri laat contacten zien waarmee je vaak mailt.
- Vliegticket of een reservering in je e-mail? Siri maakt er automatisch een Agenda-afspraak van.
- Siri vertelt wanneer je moet vertrekken om op tijd te zijn voor een Agenda-afspraak.
- Word je gebeld door een onbekend telefoonnummer? Siri zoekt naar het nummer in eerdere e-mails, om te voorspellen wie het is.
- Staat er contactinformatie in een e-mail? Siri stelt voor om deze informatie direct in je adresboek te zetten.
Op dezelfde manier krijg je suggesties om bepaalde apps te gebruiken, op basis van daadwerkelijk gedrag. Pak je er bijvoorbeeld iedere ochtend de iCulture-app om even het nieuws bij te lezen, dan zal het app-icoon linksonder in beeld verschijnen. Met een veeg omhoog wordt de applicatie meteen voor je gestart. Deze app-suggesties zitten in andere vorm al in iOS 8, waar ze populaire apps op een bepaalde locatie laten zien. Vanaf iOS 9 zal Siri je apps suggereren die je meestal op dat moment gebruikt.
Siri snapt je vragen beter
Siri snapt voortaan waar je het over hebt als je een vraag stelt. Als je een e-mail binnenkrijgt hoef je alleen nog maar “herinner mij hier later aan” te zeggen om een reminder in te stellen. Siri weet dat je met ‘hier’ verwijst naar de net ontvangen mail. Foto’s van je vakantie opzoeken? Vraag Siri naar de gemaakte foto’s vanaf je vakantielocatie in de betreffende maand. Een natuurlijk gesprek voeren met Siri is hierdoor makkelijker geworden in iOS 9.
Apple wil je privacy niet schenden met Siri
Siri verzamelt in iOS 9 ineens veel meer informatie over je, om te voorspellen wat je precies van de assistent verwacht. Apple verzekert dat hierbij de privacy van gebruikers gewaarborgd blijft. Alle verzamelde data blijft anoniem en wordt niet gekoppeld aan bijvoorbeeld een Apple ID, waardoor de gegevens nooit bij andere Apple-diensten terechtkomen. Apple benadrukt dat je gegevens niet worden gedeeld of doorverkocht aan andere partijen. Dat sluit aan op wat Tim Cook eerder al zei: Apple wil van de gebruiker niet het product maken, maar diensten bieden waardoor je een iPhone wil kopen.
Meer iOS 9 uitgelicht
Dit artikel maakt deel uit van een serie artikelen over nieuwe functies in iOS 9. Lees hier alle andere artikelen uit de serie ‘iOS 9 uitgelicht’:
- iOS 9 verbetert batterijduur op 2 manieren
- Alle verbeteringen in iOS 9 in vogelvlucht (video)
- Deze iPhones en iPads werken straks met iOS 9
- Dertig iOS 9-functies speciaal voor ontwikkelaars
- Siri spreekt Vlaams in iOS 9
- Losse iCloud Drive-app in iOS 9
- iOS 9 beta nu te downloaden
- Multitasken op de iPad met iOS 9
- Apple kondigt Nieuws-app voor iOS 9 aan
- iOS 9 aangekondigd, dit is er nieuw!
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Siri
Siri is Apple's eigen spraakassistent en hier lees je er alles over. Siri kan informatie voor je opzoeken, taken uitvoeren en apparaten bedienen. Veel apps werken ook samen met Siri en je kunt met de Opdrachten-app je eigen Siri-opdrachten maken. Je vindt hier onze belangrijkste artikelen.

- Alles over Siri
- Hé Siri gebruiken
- Siri opnieuw instellen en trainen
- Grappige Siri-antwoorden
- Siri werkt niet: 6 oorzaken en oplossingen
- Siri op de Mac gebruiken
- Apps openen met Siri
- Zo werken Siri Shortcuts en de Opdrachten-app
- Siri in CarPlay makkelijker gebruiken
- Siri kan dierengeluiden afspelen
- Navigeren met Siri
- Alles over de proactieve Siri
Siri was in het begin leuk om ff mee te spelen, daarna heb ik haar het zwijgen opgelegd 😉 (ging dat bij elke vrouw maar zo gemakkelijk 🙂 )
Voor mij geen toegevoegde waarde.
@vuurvreter: Ja, is denk ik een mening ik vind het geweldig om te gebruiken doe het echt heel vaak, even app openen wekker zetten herinneringen maken imessage sturen iemand bellen. vind het persoonlijk heel erg handig, maar ja is ervaring.
Ik heb IOS 9 op mijn iPhone 4s gezet maar ik heb geen Proactive.
@Hidde Collee ik ook niet op een iPad 3, moet het geactiveerd worden?
@Hidde Collee: Onee! Komt die proactive niet voor iPhone 4s? Ik heb namelijk er zelf een. Dan maar duimen op een positief antwoordt
Proactive werkt op mijn iPhone 6 plus (ik weet niet van een menuutje voor het aan of af te zetten) MAAR… waar is de sectie met die kaarten/maps zoals in de Keynote getoond werd? Ik zie alleen bij mij mijn contacten en apps en nieuws! Meer niet ?!
Ik weet het ook niet. Iemand anders?
Proactive heeft tijd nodig om in te leren. Geef het een paar dagen om je gebruik te laten weten. Vermoedelijk werkt het daarna prima.
In het algemeen mag apple wel eens wat meer gebruikersvrijheid geven. Voor Siri zou dit betekenen dat je via instellingen het volgende zou moeten kunnen aanpassen:
– de naam siri, dus vrije keuze hoe je de assistent aanroept. Bijvoorbeeld, hey james, hey telefoontje of helemaal geen hey ervoor. Het is nogal sneu om de hele tijd hey siri te roepen.
– Optie om siri op “altijd aan” te zetten. Vergt batterij duur, maar vrije keuze van de gebruiker. Nu moet je altijd aan de lading aangesloten zijn, waardoor siri eigenlijk niet praktisch te gebruiken is.
– Siri, moet voor alles te gebruiken zijn, wat zich op de telefoon bevindt. Dus open/sluiten, wijzigen van apps, koffie zetten, bij wijze van spreken. Geen beperkingen zoals nu. De telefoon is jouw eigendom en heeft maar te doen, wat de gebruiker wil, en niet andersom.
– En een gehoorapparaat voor Siri, want ik zal wel een spraakgebrek hebben, maar de keren dat siri in 1 keer doet, wat ik vraag, is ongeveer 1 op 25. Wat een volgend gebruik ernstig ontmoedigd.
Als in de auto zit en vraag aan Siri; Vertel mij lang hoe lang de file is? Antwoord; Zo ziet de verkeerssituatie er uit.
Ik zou graag willen dat het ‘vertelt’ wordt, kijken op je scherm tijdens het rijden is niet zo handig. Het verschil tussen ‘vertellen’ en ‘zien’ is blijkbaar toch lastig.
Hopelijk wordt dat handiger.
Hier ook geen mogelijkheid om an het spotlightscherm links van de homescreen te komen… iPod touch 5th gen hier 🙂
Het zou inderdaad kunnen dat Proactive niet beschikbaar is op oudere toestellen. Apple waarschuwt ontwikkelaars al dat ze spaarzaam met de API moeten omgaan, omdat het toestel anders teveel gaat indexeren. Ik vermoed dat de iPhone 4S en laatste iPod Touch dat gewoon niet aankunnen als er constant in de achtergrond dingen worden geïndexeerd. Apple probeert immers om het toestel zo soepel mogelijk te houden.
Wat ik me afvraag, is spotlight nog wel op te roepen met een swipe naar beneden? Ik doe dat zo vaak, hoop niet dat ze zijn teruggekeerd naar alleen maar een swipe naar links bij het eerste scherm.
Werkt dat melden van files voor je agenda afspraak ook als je afspraak NIET in de iCloud agenda staat? Want ik heb het ooit wel (reistijd) gezien bij iCloud afspraken maar nooit bij Exchange meetings
Ook hier geen Siri Proactive op de iPhone 4s ik vermoed dat het te maken heeft met oudere hardware.
Weet iemand of de iPad 4th gen wel Siri Proactive heeft?