Progressive Web Apps zijn de nieuwste trend. Ze zorgen ervoor dat mobiele websites zich als apps gedragen, zodat je veel meer mogelijkheden hebt. Zo’n website heeft bijvoorbeeld toegang tot de camera en kan pushberichten versturen. Volgens adviesbureau Forrester is het ‘de toekomst van het web’. Behalve als je iPhone-gebruiker bent, want Apple’s mobiele browser ondersteunt het niet.
Kun je dan maar beter overstappen naar Chrome voor iOS? Nou, dat heeft geen zin vanwege de richtlijnen die Apple stelt. Chrome voor iOS is eigenlijk niet the real deal. Apple eist dat browsers gebruik maken van het iOS WebKit framework en WebKit JavaScript. Elke iPhone-app met browserfunctie gebruikt verplicht de achterliggende webbrowsertechnologie van Apple. En dat is een probleem, vindt analist Julie Ask van Forrester. Apple houdt op die manier namelijk ontwikkelingen tegen, zoals Progressive Web Apps (PWA).
Progressive web apps
Misschien had je nog nooit gehoord van Progressive Web Apps, maar maak je er ongemerkt al gebruik van. De technologie is vooral populair bij winkelmerken die een rijke gebruikerservaring op hun websites willen aanbieden. Lancôme heeft er al ervaringen mee: zij maakten een Progressive Web App die zich gedraagt als een app. De website biedt veel meer functionaliteit, is 50% sneller en er wordt 16% meer cosmetica verkocht. Het voelt als een app, met icoontjes die een overlay op het scherm tonen als je erop tikt. Er is ook een carrousel van productplaatjes waar je horizontaal doorheen kunt scrollen.
Lancôme: meer omzet dankzij Progressive Web App
Lancôme wilde aanvankelijk een normale app bouwen, maar zag ervan af omdat appontwikkeling vrij duur is en omdat het voor klanten een extra stap vergt: het downloaden en installeren van een app. Een mobiele website die zich gedraagt als een app zou een betere oplossing zijn, vond het cosmeticamerk. En dat bleek het geval. Bijkomend voordeel is dat er niet voor elk mobiel platform apart ontwikkeld hoeft te worden, maar dan moet Safari het natuurlijk wel ondersteunen.
Dit zijn de voordelen van Progressive Web Apps:
- Snel: de website reageert snel als je bijvoorbeeld op icoontjes drukt.
- Offline: je kunt de websites offline gebruiken.
- Aantrekkelijk: vanwege het app-achtige uiterlijk is het prettig in gebruik.
- Progressief: ze werken in elke browser, buiten de App Store om.
- Responsive: ze werken op elk formaat scherm: telefoon, tablet of desktop.
- Vindbaar: zoekmachines kunnen PWA’s gemakkelijk indexeren.
- Betrokkenheid: pushberichten zorgen dat gebruikers terugkomen.
- Herkenbaar: je kunt het icoontje op je homescreen zetten.
- Linkbaar: je kunt de URL’s op allerlei manieren delen.
- Up to date: de service worker zorgt dat achter de schermen nieuwe data wordt geladen.
Progressive Web Apps zijn bedacht door Google. Microsoft ondersteunt het ook, Apple niet. En dat is een probleem, want miljoenen mensen gebruiken een iPhone en zij zijn van oudsher de meest actieve gebruikers van mobiele websites en apps. “Apple zou leidend moeten zijn, geen volger”, vindt Ted Schadler van Forrester Research.
Air Berlin is een voorbeeld van een bedrijf die de website heeft omgezet naar een Progressive Web App. Onderstaand voorbeeld doet wel wat denken aan de ‘infokaarten’ die je in de zoekresultaten van Google te zien krijgt:
Geen service workers in Safari
Er zijn een aantal redenen waarom Progressive Web Apps sneller laden. Eén ervan is de ‘service worker’-technologie, die Safari nog niet ondersteunt. Service workers halen op de achtergrond content op, met een andere CPU-core dan de CPU-core waarmee je de content aan het bekijken bent. Nou beschikt de A10 Fusion gelukkig wel over 2×2 cores (twee cores voor zware taken en twee andere voor simpele taken), maar die kunnen niet tegelijk actief zijn. Bij chips die op big.LITTLE gebaseerd zijn (zoals de Snapdragon 820 en Exynos 8890) kunnen er wel twee cores tegelijk actief zijn. Dat wijst erop dat er ook technische obstakels zijn, waardoor een update van Safari niet meteen de weg vrijmaakt voor Progressive Web Apps.
‘Apple investeert alleen in apps’
Volgens Forrester wil Apple niet meedoen met nieuwe browsertechnologieën vanwege de lucratieve App Store. De miljarden omzet die Apple binnenhaalt met apps zouden ze mislopen als alles via websites wordt afgehandeld. “Er is een duidelijke financiële gewin voor Apple om apps beter te maken, maar dat geldt niet voor het beter maken van de browser”. Apple zou daarbij de ontwikkelingen tegenhouden en nauwelijks meedoet aan het ontwikkelen van nieuwe webstandaarden.
Grappig is dat Apple bij het introductie van de eerste iPhone juist weigerde om apps toe te staan en vond dat alles maar via webapps geregeld moest worden.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Op welke Apple-events kun je in 2025 rekenen? Dit zijn onze verwachtingen (14-01)
- iCulture peilt: naar welke nieuwe Apple-producten van 2025 ben jij het meest benieuwd? (10-01)
- Apple betaalt in rechtszaak, maar benadrukt: bij Siri draait alles om privacy (09-01)
- Vanaf 3 februari kun je weer meedoen aan Apple's Swift Student Challenge (08-01)
- Apple's verlengde retourtermijn voor de feestdagen is bijna voorbij (07-01)
Safari
Safari is de Apple's eigen webbrowser die standaard beschikbaar is op iPhone, iPad en Mac. Safari draait op WebKit, de motor achter de browser en ondersteunt alle huidige internetstandaarden. Safari heeft allerlei handige functies, zoals het instellen van favoriete websites, bladwijzers, het Safari-privacyrapport, het aanmaken van Safari-profielen en nog veel meer. De browser krijgt regelmatig nieuwe functies, samen met grote iOS-, iPadOS- en macOS-updates. Lees hier alles over Safari en nuttige tips.
- Alles over Safari
- Handige tips voor Safari op iPhone en iPad
- De beste Safari-extensies
- Adresbalk in Safari boven of onder
- Favoriete websites openen met Safari op iPhone en iPad
- Websites vertalen via Safari
- Zo werkt de Safari-leeslijst
- Safari-tabbladen sluiten doe je zo
- Safari-wallpaper op de Mac instellen
- Zo werkt de Safari-startpagina
- Safari-privacyrapport
- Privémodus in Safari
- Safari-profielen gebruiken
Reacties: 25 reacties