Proton groeit steeds meer uit tot een privacyvriendelijk alternatief voor Google, met diverse diensten zoals mail en agenda. Sinds juni 2023 heeft Proton ook een wachtwoordenapp die gratis voor iedereen beschikbaar is. Het is daarmee ook een goed alternatief voor iCloud-sleutelhanger, mede door de end-to-end-encryptie van de dienst.
Hieronder volgt ons eerdere bericht van 21 april 2023.
Momenteel is Proton Pass alleen te gebruiken in betaversie voor een beperkt aantal gebruikers, maar dat gaat veranderen zodat iedereen een gratis en goed beveiligd alternatief voor iCloud-wachtwoorden erbij heeft. Net als bij de andere Proton-diensten is Proton pass voorzien van end-to-end encryptie en kunnen anderen de data niet raadplegen. Ook Proton zelf niet. Je kunt er gebruikersnamen, wachtwoorden en notities mee opslaan. het is ook erg geschikt voor het opslaan van de herstelcode van je Apple ID, omdat het helemaal los staat van iCloud. Je hebt dus altijd toegang, ook als je buitengesloten bent van je iPhone of Mac.
Behalve het opslaan van wachtwoorden kun je Proton Pass ook gebruiken voor het beheren van willekeurig gegenereerde e-mailadressen die je gebruikt in plaats van je werkelijke e-mailadres. De end-to-end versleuteling geldt niet alleen voor je wachtwoorden, maar ook voor gebruikersnamen, webadressen en alle andere velden die je invult. Al deze cryptografische bewerkingen vinden lokaal op je toestel plaats. Proton kan je dus niet helpen als je je hoofdwachtwoord bent vergeten of geen toegang meer kunt krijgen. Ook kan Proton je data niet aan derde partijen geven, omdat ze er simpelweg niet over beschikken. Het bedrijf noemt dit een ‘zero knowledge’ beveiligingsmodel.
Proton Pass beschikt over een volledig geïntegreerde tweefactorauthenticator (2FA) en ondersteunt 2FA-autofill. In een aparte blogposting is alles te lezen over de beveiligingsfuncties die zijn toegepast om je data veilig te houden.
Een jaar geleden nam Proton de tool SimpleLogin over, waarmee je anonieme e-mail kunt sturen. Volgens Proton CEO Andy Yen heeft dit de ontwikkeling van een wachtwoordmanager versneld en verbetert dit ook de beveiliging van Proton’s andere producten. Zodra Proton Pass klaar is wil het bedrijf de wachtwoordmanager als open source uitbrengen. Security-onderzoekers die een kwetsbaarheid ontdekken kunnen een beloning tot $10.000 tegemoet zien.
Wil je Proton Pass gebruiken dan kan dat op de desktop, Android, iOS en als browserextensie voor Google Chrome en Brave. Een extensie voor Firefox komt al snel. Mozilla was helaas niet in staat om het op tijd goed te keuren voor de geplande release en Safari staat nog niet op de planning. Zoek je een browser met respect voor je privacy, dan kun je het beste Brave gebruiken.
Betatesters zullen de komende week gefaseerd worden toegelaten, dus als gewone gebruiker zul je nog even geduld moeten hebben. Tot die tijd kun je gebruik maken van de uitstekende wachtwoorddiensten die al langer beschikbaar zijn.
Downloaden en meer info: Proton Pass
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Shazam heeft nu 100 miljard keer muzieknummers herkend: hoeveel Shazams heb jij? (20-11)
- Weekend kijktips: Silo, Mike Tyson, Zondebokken en meer (16-11)
- EU wil verbod op regiogebonden App Store en meer: alles voor iedereen in Europa gelijk (12-11)
- Apple Music Classical nu eindelijk via CarPlay te beluisteren (12-11)
- Apple werkt samen met luchtvaartmaatschappijen voor nieuwe Zoek mijn-functie (11-11)
Reacties: 14 reacties