ProtonVPN gestart: veiliger internetten, dankzij de makers van ProtonMail

ProtonVPN is van start gegaan, een nieuwe VPN-dienst om beveiligd te kunnen internetten. ProtonVPN wordt gemaakt door de mensen achter ProtonMail, een versleutelde maildienst.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Drie jaar geleden kwam ProtonMail beschikbaar, een nieuwe iOS-app om beveiligd te kunnen e-mailen. Nu komen ze met iets nieuws: ProtonVPN. Daarmee kun je al je internetverkeer met end-to-end encryptie versleutelen.


ProtonVPN op Mac en andere computers

ProtonVPN nu opengesteld voor iedereen

ProtonVPN is de afgelopen tijd in beta getest en dat verliep zo goed, dat de dienst nu voor iedereen beschikbaar is gesteld. Meer dan 10.000 gebruikers uit de community deden mee aan de betatest van ProtonVPN. De dienst is gratis te gebruiken, maar de gratis versie heeft wel wat beperkingen (waarover later meer). ProtonMail is naar eigen zeggen uitgegroeid tot ’s werelds grootste aanbieder van versleutelde e-mail en met deze nieuwe VPN-dienst willen ze hetzelfde bereiken.

ProtonVPN servers

ProtonVPN: betere online privacy nodig

Met een VPN kun je je internetverkeer versleutelen en via een speciale server laten leiden, zodat je locatie niet te achterhalen is. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als je in het buitenland tv-programma’s van thuis wilt kijken, maar de makers van ProtonVPN hebben het vooral gemunt op een andere doelgroep: mensen die zich door de recente politieke ontwikkelingen onveilig voelen. Maatregelen om de privacy van consumenten te beschermen worden teruggedraaid in de VS en in het Verenigd Koninkrijk wil premier May meer online toezicht. En dan zijn er ook nog 1,5 miljard mensen wereldwijd die met internetcensuur te maken hebben. Het team van ProtonMail en ProtonVPN bestaat uit onderzoekers en wetenschappers, waarvan een deel bij CERN heeft gewerkt.

ProtonVPN heeft servers in Zwitserland, IJsland, Zweden en buiten Europa, onder andere in de VS en Azië.

ProtonVPN profielen

Basisversie is traag
Iedereen die dat wil kan een account bij ProtonVPN aanmaken door naar deze webpagina te gaan. Je kunt het nu meteen gebruiken op Mac, Windows en Linux; een iOS-app komt binnenkort beschikbaar. De basisversie van ProtonVPN is gratis, maar is wel traag, biedt servers in drie landen en is op één toestel te gebruiken. Als je betaalt (van $4 tot $24 per maand) krijg je meer servers, meer toestellen en een hogere snelheid. Daarin zit dan ook het verdienmodel van ProtonVPN.

Bekijk ook

Dit zijn de beste VPN-apps voor iPhone en iPad

Wat zijn de beste VPN-apps voor iPhone en iPad? Waar moet je op letten, welke zijn gratis en welke zijn extra veilig? We hebben de beste opties voor je op een rijtje gezet.

Wil je weten hoe een VPN instellen op je iPhone werkt, dan hebben we daarvoor onderstaande tip.

Bekijk ook

VPN op iPhone

VPN instellen op je iPhone en iPad om veiliger te internetten

Gebruik een VPN op je iPhone of iPad om veilig te kunnen internetten! Deze tip legt uit hoe je een VPN instelt op je toestel en de VPN-verbinding inschakelt.

Reacties: 12 reacties

  1. Dan rest de vraag : hoe traag is traag?

    Dit had ik graag in het artikel teruggezien.
    Is traag namelijk 40mb Max dan is dat voor mij niet traag want dat is de Max van mijn abonnement.

  2. Origineel geplaatst door Appiehappie
    Dan rest de vraag : hoe traag is traag?
    Dit had ik graag in het artikel teruggezien.
    Is traag namelijk 40mb Max dan is dat voor mij niet traag want dat is de Max van mijn abonnement.

    Dat kun je natuurlijk testen door een account aan te maken.

  3. Heb VPN Master Unlimited, app installeren, even klikken en alles werkt. En nog gratis ook!

  4. Origineel geplaatst door Ruud
    Heb VPN Master Unlimited, app installeren, even klikken en alles werkt. En nog gratis ook!

    Wat is hun verdienmodel?

  5. @Ro: Na het woord “gratis” stoppen de meeste mensen met lezen. ;-).

  6. Origineel geplaatst door Ruud
    Heb VPN Master Unlimited, app installeren, even klikken en alles werkt. En nog gratis ook!

    Net als Tunnelbear…😊

  7. Ik hou het nog even bij PIA. Maar het klinkt veelbelovend!

  8. Opera VPN werkt perfect en gratis

  9. Tekst in het artikel is misleidend. Er is geen sprake van end-to-end encryptie; als je geen https-websites bezoekt of encrypted communiceert met ‘het andere eindpunt’ is er geen end-to-end encryptie, maar stopt de encryptie gewoon bij de protonvpn-servers. Dat is een groot verschil en een heel andere use case; daarnaast geen nieuws, aangezien elk VPN dat encryptie gebruikt op deze manier werkt.

  10. Opera vpn vertrouw ik niet.
    Als ik een vpn wil, dan leg ik een vpn verbinding naar mijn fritzbox thuis en doe dan bv mijn bankzaken. Werkt op zich heel behoorlijk, geen snelheidsbeperkingen. Als locatie staat er altijd mijn thuislocatie en dat is prima.

  11. Goed op aanbiedingen letten. Bijv via StackSocial. Zo “infinity” toegang voor 5 apparaten met VPN Unlimited voor €25 (eenmalig). Werkt perfect.

  12. Ik gebruik al jaren OpenVPN icm met mijn ASUS-router thuis. Ideaal voor gewoon surfen/bankzaken/mailen. Upload thuis is maar 15Mbit helaas, maar dat is in de praktijk prima te gebruiken.