Reacties voor: PSD2 maakt nieuwe financiële apps mogelijk, maar wat zijn de risico’s?

Bankinfo inlezen in apps van derden
Dankzij de nieuwe Europese betaalwet PSD2 kunnen allerlei partijen toegang krijgen tot jouw bankgegevens. Betekent het dat je straks in allerlei apps je banksaldo kunt opvragen? Hoe veilig is het en wat betekent het voor jouw privacy? Er zijn nog veel vragen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 22 reacties

  1. Psd2 zou een stap vooruit kunnen betekenen. Echter zou ik mijn bankgegevens niet met Google of Facebook delen. Deze 2 bedrijven zijn in mijn ogen te vaak in de fout gegaan betreft privacy. Ik snap daarom ook niet dat deze 2 partijen een vergunning hiervoor hebben gekregen.

  2. PSD2 is qua privacy een giga stap achteruit. Ook al doe je er niet aan mee toch kunnen jouw gegevens gedeeld gaan worden. De reden is dat andere partijen of personen aan wie jij geld overmaakt er wel aan kunnen meedoen. Jouw gegevens worden dan indirect openbaar gemaakt/gedeeld. Bij een opt-out zit geen filter voor jouw gegevens. Maar ja alles om de concurrentie te bevorderen. VRESELIJK!

  3. Die app makers moeten dan er wel aan verdienen, en dan is de kans groot dat al jouw financiële apps die informatie weer doorverkopen aan Google en Facebook…..enz…enz

    En ik vraag me nu ook af, dat met de nieuwe PSD2 regeling mijn vertrouwde bank ook mijn gegevens mag gaan verhandelen ?

  4. In tegenstelling tot psd1, die het makkelijker maakte om internationaal geld over te maken, is psd2 vooral een feestje van het bedrijfsleven. En zijn het geen echt nuttige toepassingen voor consumenten.
    De voorbeelden in dit artikel illustreren dat ook. Een vergelijkingssite je betaalhistorie sturen zodat die kan kijken of het niet beter ergens had kunnen kopen. Really?

    Kijk even rustig hoe slordig je eigen (ex)werkgevers met data omgingen en wacht dan op de clusterfuck about to happen.

  5. Bedrijven hebben geen zaken met mijn bankrekening. Zeker niet Facebook of Google. Maar ja ze weten toch waar je op vakantie gaat als je online boekt. Of je vaak wat besteld online. Waar je werkt. Dus hun algoritmes weten wel welke klasse van de bevolking je bent. Als je geld wil lenen ga je naar een vergelijkingssite en daar is dat 🍪 je weer. Dus ze we’re wel wat je budget is.

  6. > clusterfuck about to happen

    En dat is denk ik nog zacht uitgedrukt. Maar ik verwacht ook dat uiteindelijk de meeste mensen als makke schapen naar de PSD2-slachtbank zullen lopen.

  7. Origineel geplaatst door Gonny van der Zwaag
    @Captain Obvious: Nee, je bank mag niet zomaar je gegevens gaan verhandelen. Zoals in het artikel staat moet je daar zelf expliciet toestemming voor geven. Pas dus op waar je klikt.

    Vage disclaimers zijn de ideale oplossing daarvoor. Snap de meerwaarde er niet van dat Apple bijv zou weten waar ik me geld aan uit geef.

  8. Dit is inderdaad voornamelijk een feestje voor het bedrijfsleven.
    Ik zie de meerwaarde ook niet. En mijn gegevens te delen met de rotte appels zoals Facebook en google 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  9. @Gabor: Amen 😊🙏

  10. (Red.) PSD2 gaat vanaf 19 februari 2019 in, vandaar dat we dit artikel hebben bijgewerkt.

  11. Origineel geplaatst door Redactie
    (Red.) PSD2 gaat vanaf 19 februari 2019 in, vandaar dat we dit artikel hebben bijgewerkt.

    leuke suggestieve update met plaatjes van Apple Pay, maar Apple Pay en aanverwanten hebben niks met PSD2 te maken. Die overigens per vandaag is in gegaan, niet per morgen zoals jullie beweren.

  12. Origineel geplaatst door Planeten Paultje
    > clusterfuck about to happen

    En dat is denk ik nog zacht uitgedrukt. Maar ik verwacht ook dat uiteindelijk de meeste mensen als makke schapen naar de PSD2-slachtbank zullen lopen.

    Daar zat ik ook al aan te denken
    De meeste mensen snappen het niet en zullen dan gewoon toestemming geven. Vooral mensen die met het toestemming geven er geld voor krijgen. Geheid dat er bedrijven komen en dan zeggen: je krijgt 10,- per maand als wij je bankgegevens mogen inzien.

    Korting krijgen en/of minder rente betalen als je geld wil lenen en toestemming geeft in je bankgegevens. Hmm, ik weet het niet hoor. Zelf zal ik zoveel mogelijk altijd NEE roepen. Maar ja, als je echt iets wil doen, bv hypotheek aanvraag, en ze willen je gegevens inzien, dan moet je haast wel??

    Zo slecht dat ze hieraan beginnen. Snap ook niet dat stichting privacy of welke naam ze ook hebben, hier goedkeuring voor hebben gegeven.

  13. Zeer gevaarlijke ontwikkeling! Dit moeten mensen niet willen. Of wil jij dat de buurman inlogt op je bank rekening!? Nee toch!

  14. Ik zie t al gebeuren dat een hypotheekverstrekker gaat eisen om je uitgaven in te zien om hun risico te berekenen.

  15. Origineel geplaatst door Michel
    Ik zie t al gebeuren dat een hypotheekverstrekker gaat eisen om je uitgaven in te zien om hun risico te berekenen.

    En dat is het ERGSTE van allemaal!!!

  16. Welke lobby heeft dit voor elkaar gekregen? Stel incompetente debielen in Brussel

  17. Bedrijven inzage geven in mijn bankrekening ? Hoe vinden jullie dit klinken ?
    NOOIT.

  18. Mooi artikel!

  19. Prachtige marketing lobbie van de financiele sector. Onder het mom van “de klant heeft straks meer overzicht in zijn financiele zaken”? Hoezo meer? Omdat men dan bij 6 banken een rekening kan openen en dat in 1 overzicht kan zien? Of dat we straks aan iedere instelling toestemming kan geven zodat zij ons gaan attenderen wanneer er geld wordt afgeschreven?

    Nee, de sector zelf is de enige profiteur hiervan.
    De klant ziet zichzelf terug bij Radar of Kassa om problemen aan te kaarten en kunnen vervolgens slepende klachten indienen bij onze logge toezichthouders die daar in hun eigen tempo misschien wat aan gaan doen….

    Net als de politiek en de geweldige doorrekening van de energienota. Slecht bedacht en nog slechter uitgevoerd.

  20. Gaat het toezicht hier in Nederland op de normale manier? Stel dat Google (licentie via Litouwen) overt de scheef gaat (ik zeg met nadruk “stel”😬). Hoe gaat dat dan in zijn werk?

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.