Publieke beta OS X Yosemite beschikbaar: dit moet je weten

Apple heeft de publieke beta van OS X Yosemite beschikbaar gesteld. Ook zo benieuwd hoe Yosemite eruit ziet? Dit moet je weten voordat je het nieuwe besturingssysteem op je Mac installeert.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Apple heeft vandaag de publieke beta van OS X Yosemite beschikbaar gesteld, zoals beloofd. Dat betekent dat iedereen die zich eerder voor het speciale betaprogramma heeft aangemeld, nu alvast aan de slag kan gaan met de publieke testversie van Yosemite. Ook zo benieuwd hoe Yosemite eruit ziet en hoe de nieuwe functies werken? In dit artikel helpen we je op weg met:

  1. Hoe je de Yosemite-beta installeert, zonder je Mac in gevaar te brengen.
  2. Of jouw Mac geschikt is voor het installeren van Yosemite.
  3. Waarom jij Yosemite zou moeten installeren en waar je op moet letten.


yosemite apps

1 miljoen testers

Het is de eerste keer dat Apple ervoor kiest om een nieuwe versie van het Mac-besturingssysteem door ‘gewone’ gebruikers te laten testen. Tot nog toe was dat voorbehouden aan ontwikkelaars en geregistreerde testers. Hoewel het leuk lijkt om als eerste nieuwe functies te mogen uitproberen, zijn er wel wat zaken om rekening mee te houden voordat je de overstap maakt.

Apple spreekt van een openbare beta, maar niet iedereen krijgt toegang tot de testversie. De publieke versie van OS X Yosemite is door Apple beschikbaar gesteld voor de eerste 1 miljoen geïnteresseerden die zich hebben geregistreerd. Het is onduidelijk of er nog plek is voor nieuwe testers, maar als je je wilt aanmelden kun je dat hier doen:

Aanmelden: OS X betaprogramma

Een Redemption Code ophalen kan via deze link. Daarna kun je jouw betaversie van OS X Yosemite Beta ophalen:

redemption code os x yosemite

Update 18:45 uur: je hoeft niet te wachten tot je een uitnodigingsmail van Apple hebt ontvangen. Via bovengenoemde link kun je ook meteen inloggen en de beta downloaden.

Update 21:00 uur: krijg je een foutmelding dat de code al gebruikt is, dan kun je de pagina verversen, zodat er een nieuwe code wordt aangemaakt.

Zo installeer je OS X Yosemite zonder dat jouw Mac in gevaar komt

desktop-yosemiteDe publieke beta die Apple voor Yosemite beschikbaar gaat stellen is identiek aan de laatste Developer Preview, waar ontwikkelaars sinds begin deze week al mee mogen spelen. Apple heeft in de tussentijd al de nodige problemen verholpen en volgens kenners draait het besturingssysteem relatief stabiel. Toch is het niet aan te raden om het op dit moment al als hoofdsysteem te draaien. Er zitten nog altijd fouten in de software en bovendien is er geen garantie dat de apps die jij gebruikt zonder problemen werken. Om nog maar niet te spreken over eventuele crashes als je hard aan het werk bent. Er is een handige website waarop apps met Yosemite-ondersteuning worden vermeld, maar daar worden nog niet alle apps genoemd. Het is het veiligst de beta op een losse partitie of andere harde schijf te installeren, zodat je huidige versie van OS X ook toegankelijk blijft. Je installeert Yosemite als volgt op een losse partitie:

Stap 1: Maak een extra partitie

Voordat je OS X Yosemite op een extra partitie installeert, moet je deze partitie aanmaken.

  1. Start Schijfhulpprogramma’s via Programma’s > Hulpprogramma’s (of zoek in de spotlight naar Schijfhulpprogramma.
  2. Kies in de lijst links je harde schrijf.
  3. Druk op het tabblad Partitioneren aan de rechterzijde en druk op de plusknop.
  4. Vul de naam in van je partitie bij Naam. Dit kan bijvoorbeeld OS X Yosemite zijn.
  5. selecteer bij structuur Mac OS Uitgebreid (journaled)
  6. Vul bij de grootte 30GB in.
  7. Druk op Pas toe.

Schijfhulpprogramma OS X Yosemite

De Mac maakt nu een partitie van 30GB, waarop je OS X Yosemite straks kunt installeren. Let wel op: je moet genoeg vrije ruimte op je harde schijf hebben om de losse partitie te maken. Geen vrije ruimte? Dan is het ook mogelijk om een externe harde schijf of usb-stick aan te sluiten. Hiervan moet je de structuur in het schijfhulpprogramma dan wel veranderen naar Mac OS Uitgebreid (journaled). Zit er een tweede harde schijf in je Mac? Dan is het uiteraard ook mogelijk om Yosemite daarop te installeren. Ook hierbij geldt: zorg ervoor dat de structuur van de harde schijf correct is.

Stap 2: installeer OS X Yosemite

Nu je de aparte partitie hebt gemaakt, spreekt de rest van de installatie voor zich. Je hoeft enkel nog de OS X Yosemite-beta te downloaden en te starten. Bij de installatie kies je vervolgens voor de zojuist gemaakte partitie. Je herkent de partitie aan de naam die je hem hierboven hebt gegeven.

Stap 3: start je Mac vanaf de juiste partitie

Nadat je OS X Yosemite hebt geïnstalleerd, is het mogelijk om aan te geven vanaf welke partitie de Mac opstart. Dit doe je door vanaf Systeemvoorkeuren > Opstartschijf te kiezen voor je nieuwe partitie. Wil je toch je Mac opstarten vanaf een andere partitie? Dan kun je ook de option-toets ingedrukt houden terwijl de Mac opstart en vanaf het startmenu de betreffende partitie kiezen.

Welke Macs worden ondersteund?

Ben je een van de één miljoen gelukkigen die Yosemite nu al mag uitproberen, dan is het handig om te weten of je Mac wordt ondersteund. Die kans is vrij groot. Volgens Apple worden alle Macs die nu Mavericks kunnen draaien ook door Yosemite ondersteund. Het volledige rijtje ziet er als volgt uit:

yosemite preview

In het najaar voor iedereen

Apple heeft bekendgemaakt dat OS X Yosemite in het najaar voor iedereen gratis te downloaden zal zijn. Dat duurt dus nog wel even. Volgens de laatste berichten zou dat pas rond het einde van de maand oktober zijn. Net als Mavericks zal ook Yosemite gratis in de Mac App Store te downloaden zijn.

Nieuw uiterlijk, betere samenwerking met iOS

Apple onthulde OS X Yosemite afgelopen juni op de ontwikkelaarsconferentie WWDC 2014. Het is de opvolger van OS X Mavericks, dat in 2013 werd geïntroduceerd. Yosemite is niet alleen de eerste OS X-release waarvoor Apple een publieke beta uitbrengt, maar ook de eerste met een geheel nieuw uiterlijk. Net als iOS 7 gebruikt Yosemite meer transparantie. Ook krijgt het besturingssysteem een nieuwe dock, andere taakbalken en hebben veel apps een metamorfose gekregen. Safari bijvoorbeeld, dat nu nog slanker oogt omdat de favorietenbalk niet meer standaard wordt getoond.

Met OS X Yosemite werken je iPhone, iPad en Mac beter samen. Zo kun je met Handoff een mailtje op je iPhone typen en verder gaan op je Mac en met AirDrop eindelijk bestanden vanaf je iDevice versturen. Daarnaast maak je automatisch een hotspot van je iPhone. Met Continuity ontvang je sms-berichten op je Mac en voer je telefoongesprekken. Het lijkt er alleen op dat deze functies nog even op zich laten wachten: gisteren werd beweerd dat Handoff en Continuity niet in de publieke beta beschikbaar zijn.

Ook nieuw is iCloud Drive voor het uitwisselen van documenten tussen iOS en OS X. Lees ons aankondigingsartikel voor een overzicht van alle vernieuwingen.

https://www.youtube.com/watch?v=NQ7kqwbqeiI

Reacties: 93 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.