Qualcomm verwacht geen 4G-modems te leveren voor toekomstige iPhones
Vrees voor lagere snelheidDit jaar geen Qualcomm-modems
Qualcomm heeft investeerders tijdens de bespreking van de kwartaalcijfers verteld dat er in de 2018 iPhones geen 4G-chips van Qualcomm zullen worden gebruikt. “Apple heeft plannen om alleen modems van onze concurrenten te gebruiken voor de volgende iPhones”, aldus financieel directeur George Davis van Qualcomm. Waarschijnlijk kiest Apple 100% voor Intel.
In 2017 gebruikte Apple zowel modems van Qualcomm als van Intel. Dit jaar zal er waarschijnlijk gebruik worden gemaakt van slechts één leverancier, al verwacht Qualcomm-topman Cristiano Amon wel dat Apple uiteindelijk weer terugkomt op die beslissing. Hij betoogt dat de industrie veranderlijk is en dat het bedrijf wel weer leverancier van Apple wordt “als de tijd daar rijp voor is”.
Lagere netwerksnelheid
CNET denkt echter dat de keuze voor alleen Intel-modems niet gunstig zal uitpakken. In snelheidstests ligt Intel namelijk achter op de concurrentie, al wordt er wel aan gewerkt om dit te verbeteren. Qualcomm beschuldigde Apple er zelfs van de netwerksnelheid van iPhones met Qualcomm-modems opzettelijk te vertragen, om te voorkomen dat er verschillen zouden optreden met iPhones die voorzien waren van Intel-modems. Het gaat hier overigens om snelheid van het mobiele netwerk, niet om de performance van de toestellen zelf.
Eerder deze week bleek uit een test dat Android-toestellen met Qualcomm-modem op Amerikaanse netwerken een hogere snelheid haalden dan iPhones met precies dezelfde Qualcomm-modems. De verschillen liepen daarbij op tot wel 53 en 68 procent in vergelijking met Intel-modems. De ruzie tussen Apple en Qualcomm zou daarom wel eens ongunstig kunnen uitpakken voor gebruikers.
Volgens analist Ryan Shrout zal Qualcomm nog wel een paar jaar voorop lopen met de best presterende 4G- en 5G-modems voor smartphones. Het bedrijf is de grootste leverancier van mobiele chips wereldwijd en bedacht enkele technologieën die essentieel zijn voor de verbinding tussen smartphones en mobiele netwerken. Daardoor haalt Qualcomm veel inkomsten uit licentiedeals met toestelmakers. De vergoeding is daarbij afhankelijk van de waarde van de telefoon en niet van de componenten die worden gebruikt. Apple moet daarom relatief veel geld afdragen aan Qualcomm, zelfs als ze geen gebruik maken van de modemchips.
Apple maakt zelf de processor in de iPhones (de A11 Bionic bijvoorbeeld), maar haalt de chips voor netwerkverbindingen bij externe partijen. Sinds de iPhone 4s was Qualcomm de leverancier en dat bedrijf zou de machtsrelatie hebben uitgebuit. Apple klaagde Qualcomm daarom in januari 2017 aan. Qualcomm vindt echter dat de technologie die ze bieden veel verder gaat dan mobiele verbindingen. Zonder de Qualcomm-technologie zou de iPhone niet bestaan, vindt het bedrijf. Sindsdien bestoken beide bedrijven elkaar met rechtszaken.
Afgelopen oktober gingen er al geruchten dat Apple geen Qualcomm-onderdelen in toekomstige iPhones wilde gebruiken.
De enige andere fabrikant die vorig jaar naast Qualcomm modems leverde voor de iPhones is Intel. Verwacht wordt dat het bedrijf de enige leverancier is voor de iPhones die dit jaar verschijnen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Kijk nu de documentaire 'Theft, Death, and Steve Jobs' op YouTube (16-12)
- Deze Chinese autofabrikant maakt meer dan 30 procent van alle iPads - en rukt steeds verder op (02-12)
- Getest: de nieuwe gehoorfuncties op de AirPods Pro (21-10)
- iCulture peilt: wat was jouw favoriete aankondiging van het september-event? (12-09)
- 'Wachtwoorden van Vision Pro-gebruikers waren te achterhalen' (12-09)
Reacties: 5 reacties