Qualcomm in de tegenaanval met eigen aanklacht tegen Apple

Chipmaker Qualcomm klaagt Apple aan, als tegenaanval op Apple's eerdere aanklacht. Qualcomm stelt dat Apple met een rechtszaak haar positie gebruikt om de eigen kosten te kunnen verlagen.

iPhone 7 teardown door iFixit: openen van de behuizing
In januari klaagde Apple chipleverancier Qualcomm aan vanwege mogelijk machtsmisbruik, maar nu zet Qualcomm de tegenaanval in met een eigen aanklacht. Met een aanklacht van 134 pagina’s gaat Qualcomm tegen de beschuldigingen van Apple in en stelt daarin dat Apple haar positie gebruikt om de kosten die ze aan Qualcomm moeten betalen, te verlagen.

Qualcomm klaagt Apple aan

Qualcomm is de leverancier van diverse chips voor de iPhone, waaronder de chips voor de mobiele verbinding. Om hier gebruik van te mogen maken, moet Apple licentiekosten voor de patenten van Qualcomm betalen. Apple vindt dat Qualcomm misbruik maakt van zijn positie en startte in januari hiervoor een rechtszaak. Qualcomm zou bovendien nog geld achterhouden die het bedrijf aan Apple verschuldigd is. Het zou daarbij gaan om 1 miljard dollar die ingehouden wordt omdat Apple meewerkte aan een eerder onderzoek in Zuid-Korea, waarna Qualcomm een boete van 800 miljoen euro opgelegd werd.

Bekijk ook
Apple klaagt Qualcomm aan in conflict over iPhone-chips

Apple klaagt Qualcomm aan in conflict over iPhone-chips

Apple heeft Qualcomm aangeklaagd omdat ze nog 1 miljard dollar tegoed hebben. Ook wil Apple lagere licentiekosten voor patenten betalen.

Nu heeft Qualcomm dus zelf ook gereageerd met een eigen aanklacht tegen Apple. Qualcomm stelt dat Apple haar positie gebruikt om de licentiekosten voor zichzelf te kunnen verlagen, zodat ze minder geld hoeven te betalen om gebruik te kunnen maken van de technieken. Ook zou Apple met opzet valse verklaringen tegenover de overheid gegeven hebben omtrent de zaken die Qualcomm doet. Qualcomm stelt ook dat Apple de LTE-chip in de iPhone 7 bewust op een lagere kloksnelheid ingesteld heeft om het verschil met de Intel-chips te verlagen. Apple zou Qualcomm bovendien opgelegd hebben om publiekelijk niet op te scheppen over de superieure performance van de Qualcomm-iPhones.

De chipmaker stelt bovendien dat het succes van de iPhone niet mogelijk was zonder de technologie van Qualcomm. Apple is verantwoordelijk voor bijna 90% van de winst op de smartphonemarkt, maar Apple weigert volgens Qualcomm de waarde van de technologieën van de chipmaker te erkennen.

In een reactie blijft Apple bij haar eerdere beweringen. Daarin zegt Apple dat Qualcomm oneerlijke kosten rekent voor technologieën waar ze niks mee te maken hebben. Door de hogere kosten die Qualcomm eist, stelt Apple dat het alleen maar duurder wordt om innovaties als Touch ID en betere schermen en camera’s mogelijk te maken.

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.