Rabobank PSD2-winkel
Met PSD2 krijgen consumenten meer inzicht in hun geldzaken bij verschillende banken, omdat data onderling uitwisselbaar moet zijn. Zo wordt het op termijn mogelijk om in de Rabo-app de bankrekeningen die je bij andere banken hebt, te bekijken. Je moet daarvoor wel zelf toestemming geven. Zodra de andere bank er klaar voor is kunnen klanten het saldo van de rekening inzien, transactieoverzichten bekijken en zelfs betalen. Nu is dat al mogelijk voor rekeninghouders van bunq.
De Rabobank gaat de komende weken stapsgewijs de ‘PSD2-winkel’ voor ontwikkelaars verder open stellen. Eind maart komen de eerste API’s beschikbaar en daarna volgen nog meer Rabobank-koppelingen. Ze zijn alleen te gebruiken door dienstverleners die beschikken over een PSD2-vergunning.
Financiële coach
“Werk met ons aan beste financiële inzicht voor consumenten” is de slogan waarmee Rabobank ontwikkelaars wil overhalen om gebruik te maken van de PSD2-winkel. Michiel Kwaaitaal, bij Rabobank verantwoordelijk voor betalingsverkeer, verwacht vernieuwende diensten, meer overzicht, eenvoud en gemak bij het regelen van geldzaken. Rabobank heeft een testomgeving waar al voorbeelden te zien zijn van diensten, zoals een online financiële coach, of meer inzicht voor ondernemers die rekeningen bij verschillende banken hebben. Ook kredietverstrekking aan bedrijven moet makkelijker worden. Bij het aanvraagproces kunnen ondernemers met een druk op de knop hun kredietwaardigheid aantonen, terwijl dat nu nog op een omslachtige manier plaatsvindt via aanvraagformulieren.
Halfjaar proefdraaien in sandbox-omgeving
Rabobank is een halfjaar bezig geweest met testen en proefdraaien met PSD2. In september 2018 ging de Developer Sandbox van start. Er doen nu 550 ontwikkelaars mee die op basis van proefdata nieuwe apps bouwen. Die apps zijn bijvoorbeeld bedoeld voor het bijhouden van een huishoudboekje, of kredietverlening aan bedrijven. Als klant moet je toestemming geven om je data met externe partijen te delen. Rabobank belooft nooit klantgegevens te delen zonder uitdrukkelijke toestemming van de consument zelf.
Toch is er ook bezorgdheid over de privacy-aspecten. Als je geld hebt overgemaakt naar een vriend die z’n data deelt met allerlei externe aanbieders kan jouw transactie toch in allerlei systemen en databases terechtkomen. Meer over de campagne van DNB vind je hier.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Weekend kijktips: Before, Bruce Springsteen, Megan en meer (26-10)
- Apple Intelligence werkt niet op oudere iPhones - waarom eigenlijk? (25-10)
- Apple Kaarten vanaf nu veel gedetailleerder in Amsterdam: zo zien de verbeterde kaarten eruit (23-10)
- Disney+ stopt met abonneren via de App Store: dit betekent het voor jou (22-10)
- 'Apple loopt 2 jaar achter met AI', maar Tim Cook is niet bezorgd (20-10)
Reacties: 7 reacties