De Rabobank heeft klanten in een brief geïnformeerd dat de app binnenkort Touch ID gaat ondersteunen. Opvallend is dat de brief vooral gaat over het uitschakelen van Touch ID bij kinderen en het intrekken van de mogelijkheid om online te bankieren. Lichtpuntje is dat je niet hoeft langs te gaan bij het Rabobank-filiaal om je vinger te laten scannen.
Update Rabobank 13:00 uur:
Inmiddels heeft de Rabobank gereageerd op de berichtgeving van iCulture. Woordvoerster Margo van Wijgerden laat ons weten dat de Rabo Bankieren App medio september een update krijgt, met de mogelijkheid om Touch ID te gebruiken. De klant houdt daarbij altijd de keuze tussen het gebruik van Touch ID of de pincode, ook bij minderjarigen.
Hieronder lees je de reactie van de Rabobank die we ontvingen:
Situatie is als volgt:
- De Rabo Bankieren App wordt medio september voorzien van de mogelijkheid om Touch ID te gebruiken.
- De klant heeft en houdt altijd de keuze tussen gebruik van Touch ID of pincode om in te loggen en/of transacties te bevestigen. Dit geldt ook voor minderjarigen.
- Ouders van minderjarige kinderen die kunnen internetbankieren (vanaf 11,5 jaar) hebben van de bank een aparte brief gekregen (Inbox voor Rabobank-klanten, post voor niet-Rabobank-klanten) over deze nieuwe mogelijkheid met daarbij de juridische voorwaarden. De bank is verplicht deze juridische voorwaarden onder de aandacht van ouders te brengen.
- In de juridische voorwaarden moet ook worden opgenomen wat ouders kunnen doen als zij pertinent niet willen dat hun kind zelf het gebruik van Touch ID binnen de app kan in- of uitschakelen. De enige optie is dan dat de app wordt verwijderd.
- Wij gaan ervan uit dat ouders en kinderen in goed overleg besluiten of het kind de Touch Id kan/mag gebruiken of niet.
Hieronder lees je ons oorspronkelijke artikel:
https://twitter.com/vnnbrg/status/768401517086990336
Rabobank-app krijgt Touch ID
De Rabobank gaat klanten “binnenkort” laten inloggen en ondertekenen met een vingerafdruk, zo maakt de bank bekend via een brief aan klanten. Daaruit blijkt dat de Rabobank-app voor de iPhone op korte termijn Touch ID zal ondersteunen voor het inloggen en goedkeuren van transacties. Kinderen in de leeftijd van 12 tot en met 18 jaar kunnen ook gebruik maken van Touch ID, maar als je dat niet wilt (om wat voor reden dan ook), dan kun je het uitzetten. De brief bestaat dan ook grotendeels uit instructies om Touch ID níet te gebruiken. Je kunt dit niet zelf regelen in de app, maar moet contact opnemen met een medewerker van de bank. Bijvoorbeeld via het vriendelijk lachende fotootje dat je dagelijks in de app ziet.
"Rabobank: Je hoeft dus niet langs te komen om een vingerafdruk af te geven."
@vnnbrg Hi Pascal, ik heb antwoord ontvangen. De reden van deze brief is om klanten te attenderen op het feit dat inloggen met Touch-ID 1/4
— Rabobank (@Rabobank) 24 augustus 2016
@vnnbrg gelanceerd gaat worden. Het is niet erg tactisch geformuleerd in de brief, maar je hoeft dus niet langs te komen om een 2/4
— Rabobank (@Rabobank) 24 augustus 2016
@vnnbrg vingerafdruk af te geven om te voorkomen dat het mobiel- en internetbankieren wordt uitgeschakeld. 3/4
— Rabobank (@Rabobank) 24 augustus 2016
Nadat een gebruiker de Rabobank erop attendeerde dat je vanuit andere apps Touch ID gewoon kunt uitschakelen. Maar dat is volgens de Rabobank technisch niet mogelijk.
@vnnbrg Technisch gezien is het namelijk niet mogelijk om het inloggen met Touch-ID uit te zetten. 4/4 ^Fré
— Rabobank (@Rabobank) 24 augustus 2016
@pieter020 Hi Pieter, ik heb contact gehad met de technische afdeling, op dit moment is dat nog niet mogelijk, wellicht later. ^Fré
— Rabobank (@Rabobank) 24 augustus 2016
Geen Touch ID = geen internetbankieren
Let wel op, want als je het gebruik van de vingerafdrukscanner intrekt, trek je meteen ook de toestemming in voor het gebruik van internetbankieren via de app. Het kind kan dan niet meer online bankieren.
Om het gebruik van Touch ID nog wat meer te reguleren, heeft Rabobank aanvullende voorwaarden voor het gebruik van Touch ID op de website gezet. Daarin staat dat je de Rabobank-app met Touch ID niet mag gebruiken, als er andere vingers op jouw toestel staan geregistreerd. Je bent zelf verantwoordelijk om ze te wissen. Wel heb je twee varianten voor Touch ID-gebruik: de vingerscanner om alleen in te loggen, of inloggen en ondertekenen. Ondertekenen is trouwens alleen in bepaalde situaties toegestaan, bijvoorbeeld voor het geven van een betaalopdracht.
Touch ID is een van de meest gewilde functies voor de Rabobank-app. Al op het moment dat de vernieuwde app verscheen kreeg de Rabobank kritiek dat de app niet meer was dan een schil om een mobiele website en dat cruciale beveiligingsfuncties zoals Touch ID ontbraken. Hoe snel de nieuwe functie wordt ingevoerd, is uit de nu verschenen informatie nog niet op te maken.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Huidige eigenaar wil van Flitsmeister-app af (15-11)
- Google nu met Gemini-app voor iPhone: download hem hier (14-11)
- Final Cut Pro voor Mac krijgt reeks nieuwe AI-functies met nieuwste update (14-11)
- Apple Music Classical nu eindelijk via CarPlay te beluisteren (12-11)
- Apple werkt samen met luchtvaartmaatschappijen voor nieuwe Zoek mijn-functie (11-11)
Touch ID
Lees alles over Touch ID, de vingerafdrukscanner van de iPhone, iPad en Mac. Hiermee kun je je toestel ontgrendelen, apps ontgrendelen, Apple Pay gebruiken en andere activiteiten goedkeuren. Op veel iPhones is Touch ID vervangen door Face ID, maar de vingerafdrukscanner is nog steeds belangrijk als een manier om veilig in te loggen. Je vindt de Touch ID-sensor nu nog op de iPhone SE, alle iPads (behalve de iPad Pro) en op de Mac, zowel op MacBooks als op desktop-Macs in combinatie met het Magic Keyboard met Touch ID-sensor.
Reacties: 65 reacties