Bij de lancering van de iPad zijn er meteen 250.000 ebooks verkocht via de applicatie iBooks. Dat is een prestatie, want de nieuwe iPad-bezitters kregen het niet automatisch voor hun neus: ze moesten iBooks handmatig op hun iPad installeren. Boeken lezen op de iPad lijkt wel een succes te worden, maar toch zijn er uitgeverijen die het nog liever even aan hun neus voorbij laten gaan. Random House bijvoorbeeld, de enige grote uitgeverij die niet aanwezig is in de iBookstore.
The Wall Street Journal schrijft, dat Random House niet onder de indruk is van het prijsmodel dat Apple heeft gekozen. Apple houdt 30% in van de verkoopprijs, net als bij applicaties. Een topman van Random House zegt in het artikel, dat het bedrijf zal profiteren door vast te houden aan het huidige betaalmodel, waarbij ze 50% van de verkoopprijs van hardcovers krijgen. Die afspraak geldt ook voor e-books: ligt een hardcover-editie voor $29,99 in de winkel, dan krijgt Random House daarvoor $15, ook als het e-book maar $9,99 kost (zoals bij Amazon vaak het geval is).
De Random House-topman is ook sceptisch of uitgevers wel kunnen profiteren van prijsacties. Er zouden problemen met auteurs kunnen optreden, als uitgevers hun eigen prijs mogen kiezen. Piraterij is volgens deze man ook een dreigend probleem: “We don’t want a segment of the population growing up with stolen books”. Toch is Random House voorstander van lagere prijzen. Bij een prijspeil van $9,99 zien mensen het als een koopje. Vraag je $15, dan zullen sommigen ervoor kiezen om het boek op andere wijze in handen te krijgen. Toch staan Apple en Random House nog steeds op goede voet en blijven ze in gesprek. Maar van een boekendeal zal het niet snel komen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Ik vraag me af of Apple ook al in gesprek is met Nederlandse uitgevers. Het zou leuk zijn als er al een hele Nederlandse catalogus klaarstaat bij de Nederlandse launch.
och god… meneer Hous is een beetje bang.:(:P. In het echt worden studieboeken, bijvoorbeeld, ook helemaal niet gekopieerd en/of doorverkocht aan de volgende horde studenten die dat nodig hebben. En er worden ook helemaal geen boeken uitgeleend om even dat ene leuke boek te lezen:P. NOT!!!
Even serieus… Er zit wel een kern van waarheid in wat die man zegt. Het moet gezegd worden dat er een grotere kans is dat een boek ergens anders vandaan gedownload kan worden. Dat is dan misschien nog erger dan het illigaal downloaden van muziek en films. Dit omdat je dan bij boeken niet alleen de creativiteit van de auteur en de uitgeverij verkracht en negeert(en dus steelt), maar ook direct de geschiedenis, die bij boeken in het algemeen horen, negeert en ook verkracht(en dus steelt). Laat het wel wezen dat boeken, maar ook films en muziek, een hele grote rol hebben gespeeld in de geschiedenis.
De reden, die meneer House aanhoud, heeft waarscchijnlijk niet alleen te maken met de (terechte) morele bezwaren,maar ook waarschijnlijk met een financiele bezwaren te maken.
Om e-books te maken moeten bedrijven hun hele research en development afdeling omschakelen. Laat staan de sales afdeling. Dit alles zou betekenen dus dat bedrijfen een U-turn moeten maken om goed uit de voeten te kunnen komen. En ik denk dat House nog niet klaar daarvoor is. (Het omet gezegd worden).
Ik denk dat meneer house de boot gaat missen. Net zo’n starre houding als de muziek industrie.
Iemand nog een boek van me lenen 😉
Niet te geloven dit, het ENIGE boek dat ik zou willen kopen op de iPad (Dreams From My Father door Barack Obama) is published bij Three Rivers Press (een subdivisie van Random House).