RCS Google-campagne

RCS bij Nederlandse providers: wat zijn de plannen?

Met ingang van iOS 18 komt RCS naar de iPhone, gewoon in Apple's Berichten-app. Maar om daarvan gebruik te kunnen maken, moet de provider het wel ondersteunen. Wij hebben navraag gedaan bij Vodafone, Odido en KPN wat hun plannen zijn.

Met ingang van iOS 18 ondersteunt Apple’s Berichten-app op iPhone RCS, de opvolger van sms. RCS heeft allerlei voordelen, want het lijkt veel meer op de chatapps die je al kent. Denk aan leesbewijzen, typindicatoren, groepsgesprekken en het delen van hoge resolutie afbeeldingen en video’s. RCS gaat via het internet en je betaalt dus niet per berichtje. Maar om er op de iPhone met iOS 18 gebruik van te kunnen maken, moeten de providers wel mee doen. In de VS doen de eerste providers al mee, maar in Nederland zijn ze nog niet zo ver. Zijn er überhaupt plannen bij Nederlandse providers om RCS aan te bieden? Dat hebben wij voor je uitgezocht.

RCS bij providers in Nederland

Op dit moment zijn er nog geen providers in Nederland die RCS aanbieden voor communicatie tussen Android en iPhone. Op Android is RCS in sommige gevallen wel mogelijk, maar dan verloopt de communicatie via Google. Op iPhone is ondersteuning van de provider nodig. Maar zijn daar wel plannen voor? Tot nu toe zijn de providers daar stil over geweest, maar dit is wat zij daar nu tegenover iCulture over zeggen:

KPN over RCS: “Zijn van plan RCS uit te rollen”

KPN is over de komst van RCS het meest concreet: ondersteuning voor RCS gaat er komen. De woordvoerder van KPN kon tegenover iCulture nog niet zeggen wanneer het gaat gebeuren, maar als het zover is worden gebruikers daarvan op de hoogte gebracht.

We zijn inderdaad van plan om RCS uit te rollen. We kunnen hier nog geen concrete termijn aan koppelen. Als dat het geval is, brengen we onze klanten hiervan op de hoogte.

Vodafone over RCS: “We zijn enthousiast en volgen de ontwikkelingen”

Vodafone heeft een aantal jaar geleden zelf RCS aangeboden voor Android-gebruikers, maar is daar een jaar geleden mee gestopt. Sindsdien verloopt het voor Android-gebruikers via Google. Toch staat Vodafone positief tegenover de aankomende ondersteuning van RCS op de iPhone. Hoewel de provider geen toezegging kan doen over wanneer RCS op de iPhone ondersteund gaat worden, lijkt het erop dat daar wel plannen voor zijn.

We zijn enthousiast over de aankondiging van Apple om RCS in de toekomst te gaan ondersteunen. Vodafone was de eerste mobiele provider in Nederland die RCS activeerde voor de Android-gebruikers via Android Messenger en Samsung Messenger voor zowel Person2Person als Brand2Person. Onze Android-gebruikers kunnen RCS dus al gebruiken voor hun onderlinge berichtenverkeer. De merken Vodafone, Ziggo en hollandsnieuwe gebruiken RCS voor marketingcampagnes en in het customer care domein.

Wanneer RCS voor Vodafone en hollandsnieuwe Apple-gebruikers beschikbaar komt naast iMessage is momenteel nog onbekend, maar we volgen de ontwikkelingen op het gebied van RCS nauwkeurig.

Odido over RCS: “Er wordt naar gekeken”

Odido is wat terughoudender als het gaat om RCS-ondersteuning, maar geeft wel aan ernaar te kijken. Concrete beloftes of uitspraken kan de provider dus niet geven, maar de provider geeft tegenover iCulture wel aan dat de ontwikkelingen nauwlettend gevolgd worden.

Er wordt momenteel gekeken naar een bredere integratie tussen RCS en MNO (Mobile Network Operator) diensten. Wij houden deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten, maar we kunnen hier momenteel nog geen uitspraken over doen.

We hebben alleen geïnformeerd bij de drie grote providers met een eigen netwerk in Nederland. Kleinere providers zoals Simyo en Ben vallen onder deze drie grote providers en zijn vaak later met het ondersteunen van dergelijke nieuwe functies.

Bekijk ook

RCS: Alles over de opvolger van sms en wat jij eraan hebt

In dit artikel praten we je bij over Rich Communication Services oftewel RCS. Apple gaat deze standaard eindelijk omarmen, maar wat betekent dat voor jou als Apple-gebruiker?

Meer over iOS 18

iOS 18 is de grote nieuwe iPhone-update van 2024. In iOS 18 vind je talloze nieuwe functies, waaronder een vernieuwd beginscherm, een opnieuw ontworpen Bedieningspaneel en talloze vernieuwingen in standaardapps zoals Berichten, Foto’s en Mail. Ook komt er een nieuwe Wachtwoorden-appApple Intelligence, het nieuwe systeem voor slimme functies, is ook een belangrijk onderdeel van iOS 18. De geschikte toestellen voor iOS 18 zijn de iPhone XS en nieuwer. De releasedatum van iOS 18 staat gepland voor dit najaar. Tot die tijd is de beta van iOS 18 beschikbaar. Lees ook ons artikel met interessante iOS 18-details en ontdekkingen voor meer geheime functies.

Reacties: 4 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.