reBuy: ‘Nederlands keurmerk voor refurbished lastig voor buitenlandse bedrijven’
Als we iets willen doen aan de groeiende afvalberg, is hergebruik een goede ontwikkeling. Zeker bij Apple-producten: die gaan lang mee en het is zonde als er daarna niets meer mee gebeurt, terwijl iemand anders er nog plezier van kan hebben. Refurbished is daarom in opkomst. Eerder schreven we over het refurbished keurmerk dat Techniek Nederland heeft opgezet met enkele Nederlandse aanbieders. Maar voor buitenlandse aanbieders is het lastig om daaraan mee te doen. Bijvoorbeeld voor reBuy. Dit bedrijf is gevestigd in Duitsland en verkoopt refurbished en herbruikbare spullen vanuit een gigantisch distributiecentrum nabij Berlijn.
In Europa zijn ze een van de grootste spelers, maar meedoen aan het Keurmerk Refurbished is lastig te realiseren. “Om voor het keurmerk in aanmerking te komen moet een bedrijf de refurbishment-activiteiten in Nederland uitvoeren”, aldus Sophie Heldens, Country Manager voor Nederland. “Voor ons is dat niet haalbaar.” Om onnodig vervoer van producten te voorkomen kiest het bedrijf er juist voor om het controleren en opknappen van producten zoveel mogelijk op dezelfde locatie uit te voeren. Voor mensen die een refurbished iPhone zoeken kan het nieuwe keurmerk een extra zekerheid zijn. Maar het zegt niet alles.
Sophie Heldens, Country Manager Nederland bij reBuy
Medeoprichter en COO Tim Fronzek leidde iCulture rond in het distributiecentrum in Rüdow, een buitenwijk van Berlijn. Daar komen alle producten binnen en worden ze uiteindelijk ook weer naar klanten in heel Europa verstuurd. Daarnaast heeft het bedrijf een hip ingericht hoofdkantoor in Berlijn-Schöneberg, waar afdelingen zoals marketing, design en IT zijn gevestigd. Het opknappen van de elektronica gebeurt voornamelijk in Poznan (Polen), op twee uur rijden verderop. ReBuy kreeg deze extra vestiging bij toeval in handen toen MediaMarkt/Saturn er vanaf wilde.
‘Nederlanders houden spullen liever zelf’
Net als bij de meeste refurbished aanbieders kun je gebruikte producten opsturen in ruil voor geld, of opgeknapte producten aanschaffen. Daarbij blijken er grote verschillen te zijn tussen de landen, vertelde CEO Philipp Gattner ons later op het hoofdkantoor. Zo blijken Britten het heel gewoon te vinden om gebruikte producten door te verkopen, terwijl Nederlanders gebruikte spullen vaker in een la laten liggen.
Van de andere kant zijn Nederlanders wel veel sneller bereid om gebruikte producten te kopen. Daar kan reBuy dan weer slim op inspelen door in het ene land de producten te verzamelen en ze in een ander land weer aan te bieden. Grootste knelpunt blijft toch wel de inkoop: het is lastig om genoeg producten in te kopen om aan de alsmaar toenemende vraag te voldoen. Het bedrijf is momenteel actief in meerdere Europese landen, waaronder Nederland, Engeland, Italië, Frankrijk en Spanje. Nederland was in 2018 goed voor 6 miljoen euro omzet.
ReBuy is begonnen als directe aankoop- en verkooppartner voor gebruikte games, dvd’s en boeken. Dat doet het bedrijf nog steeds, maar alleen in Duitsland. In andere landen gaat het uitsluitend om elektronica. Vooral kleine elektronica, zoals smartphones, tablets en spelconsoles, want grotere apparaten zoals wasmachines zijn lastig te vervoeren. Ook heeft ReBuy naar andere productgroepen zoals kinderwagens gekeken. “Het blijkt dat dit toch gemakkelijker door andere spelers opgepakt kan worden”, aldus CEO Gattner. “Mensen kijken op eBay of er iemand in de buurt is die een tweedehands kinderwegen aanbiedt en lopen er dan gewoon even naar toe.”
Het logistieke centrum van reBuy in Berlijn. Elk product krijgt bij binnenkomst een sticker met een uniek nummer.
Het was voor ons interessant om te zien hoe het refurbishment-proces bij een dergelijk bedrijf in z’n werk gaat. Alle binnenkomende producten worden eerst gecontroleerd, waarbij een vaste checklist wordt afgewerkt. De medewerker die de controle uitvoert weet daarbij niet wat de klant heeft opgegeven, bijvoorbeeld in welke staat de iPhone verkeert. De klant heeft vooraf al een eerste prijsopgave gekregen en ontvangt na de controle een definitieve opgave van de prijs. Hij kan dan alsnog er vanaf zien. In dat geval stuurt reBuy het product zonder kosten terug. Wat wel geaccepteerd wordt gaat vervolgens door naar de volgende stap, waarbij wordt gekeken of het product gerepareerd moet worden.
Uiteraard zijn er nog veel meer aanbieders van refurbished iPhones. In onderstaand artikel lees je meer over welke aanbieders er zijn en wat je er verder nog over moet weten.
Het logistieke centrum in Berlijn heeft een oppervlak van 10.000 vierkante meter. Er werken in totaal 550 medewerkers.
Alle producten worden eerst gecontroleerd, om te kijken in welke staat ze zijn.
Zijn de producten geschikt om te repareren, dan gebeurt dat hier.
Niet alleen iPhones worden opgeknapt, ook iPads en MacBooks. Het levert een jaarlijkse omzet van 130 miljoen euro op.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Kijk nu de documentaire 'Theft, Death, and Steve Jobs' op YouTube (16-12)
- Deze Chinese autofabrikant maakt meer dan 30 procent van alle iPads - en rukt steeds verder op (02-12)
- Getest: de nieuwe gehoorfuncties op de AirPods Pro (21-10)
- iCulture peilt: wat was jouw favoriete aankondiging van het september-event? (12-09)
- 'Wachtwoorden van Vision Pro-gebruikers waren te achterhalen' (12-09)
Reacties: 2 reacties