De rechtbank in Chicago heeft een lopende patentzaak tussen Apple en Motorola afgeblazen. De betrokken rechter, Richard Posner, vindt dat geen van beide bedrijven in staat was om voldoende aan te tonen dat er schade was gelezen door schending van patenten. De rechter noemde de zaak eerder al “silly” en “ridiculous” en heeft er nu voor gezorgd dat beide bedrijven niet opnieuw een claim kunnen indienen. Posner is van mening dat Apple en Motorola zwakke argumenten hebben aangevoerd en onvoldoende overtuigend bewijs hebben aangeleverd. Ook zouden ze fouten hebben gemaakt in de aanloop naar de rechtszaak. Daarmee is Apple nog niet van de rechtszaken af, want er spelen nog genoeg andere. Zo werd er vannacht een datum geprikt voor de afhandeling van een zaak rond e-books.

Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Apple
Apple is het bedrijf achter de iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en de andere mooie producten die we op iCulture bespreken, maar ook de vele diensten zoals de App Store, Apple Music, Apple Pay, iCloud en meer. Lees meer over Apple's CEO Tim Cook en de andere Apple-topmensen, hoe je contact opneemt met Apple Support en de Apple Stores in Nederland en België.

- Alles wat je wil weten over Apple
- Apple Park, het hoofdkantoor van Apple
- Apple's managementteam
- Alles over Apple CEO Tim Cook
- Alles over de iPhone
- Alles over de iPad
- Alles over de Apple Watch
- Alles over de MacBook
- Contact opnemen met Apple Support
- Apple Stores in Nederland: Amsterdam, Haarlem, Den Haag
- Apple Stores in België: Brussel en verder
- Alles over Apple's diensten
Eeeh man… Ze laten mekaar ook niet gerust eh?
Hoe meer ze verdienen Apple, hoe meer andere mensen er jaloers op worden.
“silly” en “ridiculous”? Die rechter is een man naar mijn hart.Hij zegt tenminste wat wij denken.
@Arno: Ehmmmm, de Amerikaanse overheid? Jaloers op Apple en spant daarom een kartelzaak aan? Goh, dat ik dat zelf niet doorhad. Dus Neelie Kroes was jaloers op Microsoft toen ze een forse boete uitdeelde ivm monopolistisch gedrag… Dank je voor je vrolijke insteek 🙂
@Dekon:
Hoewel je reactie oppervlakkig gezien goed te begrijpen is, komt er natuurlijk veel meer bij kijken dan waar de meeste mensen helaas niet over nadenken: innovatie kost bergen geld en is het dè manier voor bedrijven om de moordende concurrentie voor te blijven (lees vakliteratuur van dr Cooper bijvoorbeeld voor meer in depth info). Het is een overlevingsstrategie. Hoewel het voor de leek allemaal onzin lijkt, is het tegengestelde gelukkig waar en is het maar goed dat schaamteloos copy paste acties hard aangepakt kunnen worden.
Nog 1 stapje verder: zonder bescherming van innovatie zou innovatie zelfs flink vertragen of zelfs stagneren… En dan zou de massa nu niet hebben kunnen genieten van de iPhone en de hiervan afgeleide telefoons.
@EOBT:
De rechter lijkt mij prima in staat om te beoordelen dat deze claims van Apple en Motorola weinig steekhoudend zijn.
Zie voor een goede uitleg o.a.
http://tweakers.net/nieuws/82727/rechter-te-weinig-bewijs-in-patentzaak-apple-en-motorola.html
@Dekon:
Goed en bondig omschreven.
@EOTB: Hoewel het patentensysteem inderdaad is opgezet met het doel innovatie te beschermen en stimuleren, werkt het tegenwoordig helaas eerder innovatieremmend. Dat komt met name doordat steeds vaker onzinnige patenten worden toegekend en vervolgens te gelde gemaakt door patenttrollen die zelf, behalve het cashen, niets met die patenten doen. Omdat vrijwel alles wat je kunt bedenken al door een veel te brede interpretatie van onzinnige patenten op triviale dingen is afgedekt, hebben veel mensen en/of bedrijven niet eens zin meer om te proberen hun ideëen in de praktijk te brengen.
Gelukkig bestaan er nog rechters die dat inzien, getuige deze uitspraak. Moest veel vaker gebeuren. Sterker nog, bedrijven die het voor elkaar krijgen een onzinnig of triviaal patent toegekend te krijgen, zouden een hoge boete moeten krijgen.
Wat is dan triviaal? Veel patenten waar tegenwoordig rechtszaken over worden gevoerd, zijn vergelijkbaar met het patenteren van de ronde vorm van een wiel.