Een Amerikaanse vrouw heeft een rechtszaak aangespannen tegen Apple, omdat ze vindt dat Apple gebruikers dwong om te upgraden van iOS 6 naar iOS 7. Apple zou hiervoor gekozen hebben om te voorkomen dat ze geld moesten betalen aan het bedrijf Akamai.

Twee methoden voor FaceTime
De zaak gaat over iOS 6 en het probleem speelde dus al vier jaar geleden. Toch vindt de Californische Christina Grace de tijd rijp om nu een rechtsaak te starten. Ze baseert zich daarbij op documenten en e-mails die zijn vrijgegeven in de VirnetX-patentzaak. Dit leidde er uiteindelijk toe dat Apple $302 miljoen moest betalen. Apple gebruikte in 2010 twee methoden voor FaceTime: een directe verbinding tussen twee iPhone en een methode waarvoor dataservers van Akamai werden gebruikt.
Na de VirnetX-zaak in 2012 stapte Apple voor FaceTime-verbindingen over naar Akamai-servers om de verbinding tussen iPhones te kunnen leggen. Ze betaalden daarvoor zo’n $50 miljoen aan vergoedingen aan Akamai. De Apple-top vond het een fors bedrag en zocht naar mogelijkheden om de kosten te beperken. De oplossing was een nieuwe peer-to-peer technologie die in iOS 7 werd ingevoerd.
‘Opzettelijke bug in iOS 6’
Volgens de vrouw uit Californië heeft Apple opzettelijk een bug gecreëerd waardoor FaceTime in iOS 6 niet meer werkte. Daarmee bespaarden ze geld, want Apple hoefde niet meer voor iOS 6-gebruikers te betalen. Of Apple de bug opzettelijk heeft toegevoegd is nu het punt van discussie. Apple publiceerde destijds een supportdocument, waarin ze aangaven dat er een bug was met de connectiviteit van FaceTime. Als je dit wilde oplossen moest je upgraden naar de nieuwste versie van iOS. In Apple’s documenten uit die tijd is te lezen dat Apple “iets heeft gedaan” om het gebruik van Akamai-servers te beperken. Een engineer schreef destijds dat iOS 6 sterk afhankelijk was van Akamai en dat Apple dit in “iOS 6 onklaar heeft gemaakt”. De enige manier om het op te lossen was om te upgraden naar iOS 7.
iOS 7 leidde tot vaker crashen
Tot zover zul je je misschien afvragen wat nou eigenlijk het probleem is. Maar in 2014 speelde er iets anders rondom iOS: versie 7 was een grote update met een compleet nieuw ‘flat’ design. Nu zijn we eraan gewend, maar in 2014 weigerde een deel van de gebruikers het te installeren vanwege het ‘kille’ uiterlijk met veel witruimte. Bovendien klaagden bezitters van een iPhone 4 en 4s dat de hun toestel trager werd en vaker crashte nadat ze iOS 7 hadden geïnstalleerd.
Christina Grace klaagt Apple nu aan in een class-action lawsuit, wat inhoudt dat meerdere mensen ervan kunnen profiteren als ze in het gelijk wordt gesteld. In Europa zullen we waarschijnlijk weinig van een eventuele schadevergoeding zien. De vrouw heeft nog niet aangegeven welke schadevergoeding ze achteraf gezien redelijk vindt.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Weekend kijktips: Jane, Amsterdam Centraal 24/7, The Last of Us en meer (19-04)
- Waarom je geen Apple Intelligence kan gebruiken in WhatsApp en Instagram (en andere apps) (17-04)
- Game over voor Mythic Quest: langlopende Apple TV+ serie stopt plotseling (maar met een nieuw einde) (15-04)
- Weekend kijktips: Doctor Who, Friends & Neighbors, Black Mirror en meer (12-04)
- Apple TV+ vanaf nu via Amazon Prime Video af te sluiten in Nederland (met een flinke korting) (09-04)
Tja, ik herken dat dwangmatige, het is ook jammer dat de 4/4s modellen niet terug kunnen naar iOS 6 (of 7) om snelheid te bevorderen. Maar om nu nou een rechtszaak te spannen, we zijn nou al paar jaar verder en paar goede iPhones met goedwerkend FT. Phoeh, ik ben benieuwd.
De stukken zijn pas redelijk recent vrijgegeven. Toen bleek pas dat het niet om een bug ging, maar om van de oude manier van verbinden afscheid te nemen.
Ik vind het wel een goed verhaal. Alleen de maximale schade die 1 persoon kan hebben is de prijs van een concurrent…
Ze heeft wel een punt, vind ik. Apple heeft wel vaker functies die gewoon werkte onder een oudere iOS verwaarloosd, zodat je wel over moest naar een nieuwere versie en soms zelfs een iPhone. Functies die onder MobileMe werkte op oudere iPhones, deden het niet meer omdat iCloud (gefaseerd) werd ingevoerd. Maar iCloud deed het dan weer niet onder de oude iOS. Als je dus gebruik wilde blijven maken van de MM functies moest je dus upgraden (eerst iOS, maar omdat dat traag werd ook je hardware).
Software wordt steeds zwaarder, meer en meer beveiliging, het is een ondersteuning van je aankoop die je doet en waar immers voor betaald hebt. Terug naar ios 7 brengt meer risico met zich mee en mensen gaan gewoon internetbankieren indien dat mogelijk is met de app.
Ik zie het probleem niet, ondersteuning en upgrade hoort er nou eenmaal bij.
Ik heb ook een iPhone 4 met iOS 7 gedraaid en vond het juist een zeer stabiele combinatie, crashes kwamen nagenoeg niet voor. Toegegeven, hij was niet snel maar voor basis dingen werkte het prima. Maakte toen echter geen gebruik van Facetime.
Boefjes die mensen bij Apple 😛
Ik begrijp de frustraties wel van Apples dwang beleid. Toch koos ik ervoor om een iPhone 7 te halen na 2 jaar Android. Ik moet zeggen. In die 2 jaar dat ik Android had is er weinig cruciaals veranderd in iOS 10. Ik had namelijk voor mijn 2 jaar Android ook 2 jaar een iPhone 4.
Ik doe dus om en om 🙂
Wat is nu precies de schade die ze heeft geleden?
Loeiharde emotionele schade en chronisch geld tekort ná deze marteling 😁😜
Ik zeg $ 50.000.000 voor emotioneel geleden schade en blijvend iOS trauma 😋
Zou het graag diplomatieker zeggen, maar weet niet hoe: dat is echt klinkklare nonsens.
Apple, en zelfs die concurrent uit Redmond, hebben al meermalen aangetoond dat niet elke nieuwe OS versie automatisch groter en zwaarder hoeft te zijn. SnowLeopard, iOS 9, El Capitan, Windows 7, 8 en 10: allemaal voorbeelden van OSsen die op dezelfde hardware beter draaiden dan hun obese voorgangers.
Het is helemaal geen wetmatigheid als een nieuwe versie zwaarder is dan z’n voorganger, dat is een (gemakzuchtige) keuze!
OT: hoewel ik ook niet altijd even blij ben met alle ‘gedwongen’ updates, heb je als gebruiker wel degelijk een keuze om updates over te slaan of te negeren – al wordt het je door de dramfunctie van iOS wel lastig gemaakt. Daar een rechtzaak om een ‘schadevergoeding’ over beginnen is wel weer een heel naar staaltje doorgeslagen Amerikaanse claimcultuur 😖
Klinklare onzin? je voorbeelden betreft Desktop OSen gaat natuurlijk niet op, deze zijn opna enkele functie die er bij zijn gekomen naar mijn mening toch het minst vooruitstrevend geweest. iOS is op zijn beurt echt een groeiende OS, er is veel veranderd, iOS 5 was prachtig maar kaal vergeleken met de huidige besturing systemen. De smartphones chips maken daarintegen gelukkig ook dezelfde groei mee.
Het gaat er gewoon om dat Apple je een upgrade aanbied, jij hebt dan de keuze op te blijven bij jouw huidige versie, voor de mensen die de upgrade niks vinden hebben dan nog ongeveer 2 weken de tijd om terug te hoppen. Apple is niet verplicht om alle oude iOS versies te blijven aanbieden, dit doen ze wegens het waarborgen van de veiligheid en continuiteit. Dit is de basis hoe en waarom het systeem zo goed werkt, dat ze zelf daar wat gemak van pakken omtrent iOS 6 naar 7 wegens Facetime, tja.. slimme keuze.
Inderdaad zeg, de daf 55 rijdt nog steeds, maar de support is nu toch echt gestopt.