Er zijn nog nooit zoveel apps gedownload voor smartphones en tablets. Dat blijkt uit cijfers van App Annie, een onafhankelijke dienst die de ontwikkelingen in de appstores in de gaten houdt. In het eerste kwartaal van 2017 werd een record gebroken met 25 miljard downloads. Het gaat daarbij om nieuwe downloads van apps, dus geen herinstallaties. Het betekent een groei van 15 procent.

Downloadrecord voor apps
Ook gaven consumenten in het eerste kwartaal veel meer uit aan apps: 15 miljard dollar, oftewel 45 procent meer dan een jaar geleden. Wat iOS betreft draagt vooral China bij aan de groei, naast de VS en Japan.
Android is marktleider, maar in Apple’s App Store wordt nog steeds het meeste geld verdiend. Mogelijk gaat dit in de loop van 2017 veranderen. Dat geld komt niet alleen bij Google terecht, want naast de Play Store groeien de appwinkels van Tencent, Baidu, Xiaomi en Huawei in populariteit.
Van de 15 miljard omzet komt ongeveer de helft bij Apple terecht. Toevallig kondigde Apple eerder deze week aan dat ze de uitbetaling aan deelnemers aan het affiliateprogramma gaan verlagen van 7% naar 2,5%.
Mensen downloaden vooral Facebook-apps
Wat downloaden al die mensen dan? Nou, vooral apps van Facebook. In januari maakte App Annie bekend dat 4 van de 5 meest gedownloade apps afkomstig zijn van Facebook. in 2016 werd de Facebook-app het meest gedownload op iOS en Android, gevolgd door WhatsApp, Messenger en Instagram. Op de vijfde plaats vinden we de eerste niet-Facebook-app, namelijk Snapchat. Het is alleen de vraag hoe lang nog, want Snapchat is steeds meer onderscheidend omdat Facebook vrijwel alle functies heeft gekopieerd.
Facebook geeft zelf geen cijfers vrij hoe vaak hun apps gedownload worden, maar communiceert wel hoeveel gebruikers er maandelijks actief zijn. Voor Facebook was dat 1,79 miljard in het derde kwartaal van 2016. WhatsApp en Messenger zaten op dat moment rond de 1 miljard gebruikers en Instagram op 600 miljoen. Gisteren werd bekend dat Instagram inmiddels de grens van 700 miljoen gebruikers is gepasseerd.
Facebook verdient vooral geld met advertenties. De apps die de meeste omzet draaien zijn Spotify, Line en Netflix. Ook Tinder en HBO Now verdienen vrij veel geld met hun apps.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Game over voor Mythic Quest: langlopende Apple TV+ serie stopt plotseling (maar met een nieuw einde) (15-04)
- Weekend kijktips: Doctor Who, Friends & Neighbors, Black Mirror en meer (12-04)
- Apple TV+ vanaf nu via Amazon Prime Video af te sluiten in Nederland (met een flinke korting) (09-04)
- Wanneer werkt Apple Intelligence in het Nederlands? Dit is wat we nu weten (07-04)
- Weekend kijktips: Number One on the Call Sheet, Banger, The Operative en meer (05-04)
App Store
Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

- Alles over de App Store
- Alles over App Store-abonnementen
- Vastgelopen downloads oplossen
- Eerdere aankopen in de iOS App Store bekijken
- Verbinding met App Store mislukt
- App Store op de Apple Watch
- Mac App Store
- Eerdere aankopen in de Mac App Store bekijken
- Mac-software installeren buiten de App Store om
- App Store-scam herkennen
- Sideloading: buiten de App Store om downloaden
X aan Facebook
Hmmm, dat glas water hoort daar niet denk ik, en zeker niet dat type glas 😉
De App Store kan qua zoek functie en overzicht nog heel veel verbeteren. Denk aan:
* momenteel kun je niet zoeken en filteren op betaalde apps zonder in-app aankomen (iPad)
* op de iPhone ontbreekt de gehele optie om te filteren op van alles waaronder ook ‘laatst toegevoegd’
* je kunt nog steeds niet sorteren binnen de recensies (niet bij huidige versie en bij alle versies). Ook is het naar mijn idee zeer onlogisch om bij de huidige versies te beginnen met recensies die ouder zijn (bijv. 4 april) en dan volgens naar beneden te moeten scrollen om actuelere recensies te lezen (bijv. 28 april). Bij ‘alle versies’ lijkt het helemaal niet op volgorde te staan en kris kras door elkaar te staan.
Ook de recentere invoering van advertenties bij de zoekresultaten is totaal niet in de stijl van Apple en de advertenties zijn in veel gevallen ook alles behalve relevant. Denk aan zoeken op Twitter levert een advertentie op voor een Amerikaanse nieuws app.
Ik betaal liever eenmalig enkele euro’s voor een app om geen advertenties te zien of in-app aankopen te hoeven doen. De laatste tijd lijkt het zeker bij games dat 9/10 spellen allemaal gratis zijn en heel veel in-app aankopen hebben. Wat mij betreft een verslechtering.
Ik snap dat developers willen verdienen op hun app en niet kunnen leven van een eenmalige aanschaf van een app, maar dan zie ik liever een optie om in-app te doen door bijv. 1x per jaar te betalen na het eerste jaar om geen advertenties te zien zoals bijv. Weeronline dit doet of iCulture.
Hmmmm….zouden ze bij de telling er ook rekening mee houden dat de Facebook inderdaad ook de app is die het meest OPNIEUW gedownload wordt? Die app kan aardig vollopen en een keer verwijderen en opnieuw installeren levert vaak veel winst op in MBtjes. Zo is t natuurlijk niet moeilijk om boven aan de lijst terecht te komen. #facebookappgeheugenvreter
@Yuri:
Staat toch duidelijk in het artikel.
Met de verhoging van de prijzen door Apple kon dit wel eens rap gaan veranderen.