Nederlandse overheid komt met refurbished keurmerk
Nederlandse overheid met refurbished keurmerk
Onlangs kwam de Consumentenbond met een rapport over de kwaliteit van refurbished iPhones, waarin geconcludeerd werd dat de kwaliteit vaak tegen valt. Van de 18 geteste toestellen, bleken er slechts 6 een goede deal te zijn. Vooral de iPhone-batterijen bleken ondermaats te presteren, dus om de kwaliteit te verbeteren grijpt de Nederlandse overheid in. Het Ministerie van Economische Zaken, UNETO (de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel) en vijf grote refurbishedpartijen slaan daarvoor de handen ineen.
Op dit moment zijn er allerlei partijen die refurbished iPhones verkopen. Elke partij hanteert echter andere normen op het gebied van kwaliteit, meegeleverde accessoires en garantie. Daar moet met het Keurmerk Refurbished verandering in komen, omdat er dan aan bepaald eisen voldaan moet worden voordat een refurbished iPhone onder deze naam verkocht mag worden. Met zo’n keurmerk weet je als koper dus beter waar je aan toe bent, omdat je verzekerd bent van een betere kwaliteit. Leapp, Forza, Infotheek Group (Centralpoint) en Renewd nemen deel aan de gesprekken. Renewd is huisleverancier van bekende winkelketens zoals Bol en Paradigit. iCulture-partner mResell heeft een Zweeds moederbedrijf en is voorzover wij konden nagaan niet betrokken bij de gesprekken van de Nederlandse partijen.
Het is echter nog onduidelijk welke instantie precies toezicht gaat houden en controleert of de vereisten voor het Refurbished Keurmerk wel nagestreefd worden. Het is bovendien nog onduidelijk wanneer dit keurmerk er daadwerkelijk komt en of het ook voor refurbished iPads gaat gelden.
Keurmerken worden ook misbruikt
In de EU gelden er nu al enkele keurmerken, waarbij gelet wordt op een aantal punten. Een voorbeeld hiervan is het CE-keurmerk. Met het CE-keurmerk wordt echter niet specifiek naar de kwaliteit gekeken, maar alleen of een product voldoet aan bepaalde regels. Het CE-keurmerk wordt echter ook misbruikt. Zo is er een aparte variant die staat voor China Export. Het verschil in het logo is minimaal, waardoor je er als consument niet per se heel veel wijzer van wordt. Hoe het keurmerk van refurbished iPhones eruit komt te zien, weten we nog niet.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Opinie: Aankomende WWDC-keynote wordt belangrijkste Apple-presentatie in jaren (en dit is waarom) (13-03)
- Het einde van de vijftig tinten spacegrijs: overzicht van een van Apple's meestgebruikte kleur (06-03)
- ELEGNT is Apple's robotlamp met menselijke gedragstrekjes (07-02)
- Matter-organisatie belooft beterschap en focust in 2025 op bugfixes bij smart home-standaard (23-01)
- Afscheid na 18 jaar: Jean-Paul en Gonny gaan vertrekken (maar iCulture blijft!) (15-01)
Terecht! Helemaal mee eens!
Je kunt nooit bij Apple aan de verpakking zien of je nou een refurbished hebt gekocht of een nieuwe.
En een duidelijke sticker zal ook handig zijn zodat de koper duidelijk ziet dat het een refurbished product is en geen nieuwe.
Wat een rare opmerking…
Als je een iPhone in de Apple Store koopt dan is deze gloednieuw.
Je kunt ook refurbished producten kopen, deze staan apart te koop op de website van Apple.
Dus je kunt wel degelijk zien of je bij Apple een nieuwe of refurbished koopt aangezien je specifiek aan de verkoper moet vragen of je de refurbished iPhone mag zien/kopen.
@Milan: Daarnaast worden refurbished toestellen niet tegen nieuwprijs verkocht.
Wat een grap, de bedrijven die hierin de handen ineen slaan verkopen zelf de grootse troep. Forza & Swoop met name. Beiden gebruiken ze imitatie onderdelen en tevens imitatie accu’s. Het retour percentage is enorm groot. Door met name hun slechte kwaliteit moet er nu een standaard keurmerk komen.