Relatiebreuk? Zorg dat je digitaal ook goed afscheid neemt
We hebben steeds meer slimme apparaten in huis. Dat is een mooie ontwikkeling: een slimme thermostaat die je ook met je smartphone kan bedienen, een camera waarmee je ook van een afstandje je huis in de gaten kan houden en slimme lampen maken het leven niet alleen makkelijker, maar ook veiliger. Maar als je relatie stuk gaat en je elkaars wachtwoorden kent, heeft de veiligheid er soms onder te lijden.
Digitale break-up
In een blogpost schrijft beveiligingsexpert Tim Berghoff van G Data dat het essentieel is om na een relatiebreuk je wachtwoorden te veranderen. Zo kan je een wraakzuchtige ex ervan weerhouden je te bespioneren via je smart home-apparatuur. “Elke slimme camera kan gebruikt worden om even in huis te kijken”, schrijft Berghoff. Dat is illegaal, maar een wraakzuchtige ex-partner zal zich daar niet zo snel zorgen om maken.
Het bespioneren van mensen via camera’s is nog relatief onschuldig vergeleken met de andere mogelijkheden. Zo kan een slim deurslot ook veranderd worden, zodat iemand zijn eigen huis niet meer in kan. Dat maakt dan ook dat we volgens Berghoff tegenwoordig ook op digitaal vlak uit elkaar moeten gaan.
“Het wifi-wachtwoord veranderen en alle smarthome-apparatuur resetten naar de fabrieksinstellingen is een goede eerste stap”, aldus Berghoff. Ook raadt hij mensen aan om te overwegen bij apparaten die verbonden zijn met een cloudplatform, die te koppelen aan een heel nieuw account. Die stap moet volgens Berghoff voor elk apparaat ondernomen worden, vooral als het om apparaten van verschillende fabrikanten gaat.
Samenvattend moeten we drie stappen nemen bij een relatiebreuk:
- Alle smarthome-apparatuur resetten naar de fabrieksinstellingen.
- Een nieuw wachtwoord of een geheel nieuw account aanmaken voor cloudplatformen.
- Indien die stappen niet mogelijk zijn: je ex-partner te vragen bepaalde apparaten fysiek uit huis te halen. Een tijdelijke oplossing: de apparaten uit het stopcontact halen, of de batterijen verwijderen.
Ook belangrijk
Waar mensen verder ook over zouden moeten nadenken volgens Berghoff, is dat smarthome-apparatuur ook binnen een relatie een mogelijke schaduwkant kennen. Momenteel zijn daar vrijwel geen gevallen van bekend, maar de apparaten kunnen eenvoudig gebruikt worden om iemand te bespieden. Heb je dus een vriend of vriendin die behoorlijk bezitterig is, zou die zomaar eens via je slimme camera kunnen kijken wat je allemaal aan het doen bent. Ook dat is een ding waar volgens Berghoff rekening mee gehouden moet worden bij de aanschaf van dat soort apparatuur.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Home Assistant heeft nu een smart home-kastje met spraakbediening (20-12)
- Waarom jouw Apple Watch-sportbandje misschien toch niet zo gezond is (19-12)
- Met deze hoes krijgt je AirTag een batterijduur van 10 jaar (19-12)
- Yale Linus L2-slot werkt nu met HomeKit dankzij Matter-update: zo stel je het in (18-12)
- Eufy brengt nieuwe 4K binnencamera met HomeKit uit (maar in de Apple Woning-app zie je alleen 1080p) (16-12)
Reacties: 0 reacties