Betere formulieren in ResearchKit 2.0
Je hebt er tijdens WWDC 2018 misschien niets van gemerkt, maar Apple heeft zitten sleutelen aan ResearchKit. Met deze ontwikkeltool wil Apple medisch onderzoekers helpen om makkelijker enquetes te kunnen uitvoeren via iPhones en iPads. De grootste vernieuwing is dat de formulieren nu eindelijk goed leesbaar zijn. Versie 1.5 van ResearchKit gebruikte een miniem lettertype dat nog dateerde van iOS 7. In ResearchKit 2.0 is alles veel beter leesbaar, met grote koppen en duidelijke tekstblokken.
Op Apple’s officiële ResearchKit-blog zijn alle verbeteringen te lezen. Daarin wordt de mooiere gebruikersinterface ook genoemd, maar ook de ingebouwde PDF-viewer waarmee je formulieren kunt bewerken.
Gehoor- en ogentests
Verder heeft Apple de ResearchKit-tests uitgebreid zodat er nog meer informatie achterhaald kan worden. Daarbij ligt de nadruk vooral op audio, zoals een dBHL-gehoortest, een gehoortest waarbij je spraak moet onderscheiden van ruis en een spraaktest met AI-assistentie. Ook zit er nu een oogtest in, waarmee je elk afzonderlijk oog kunt controleren. Eventuele afwijkingen worden daarbij genoteerd.
In Nederland en België hebben we nog steeds niet zoveel aan ResearchKit, omdat medische instellingen er nauwelijks gebruik van maken. In Nederland was ReumaMeter de eerste app die er gebruik van maakte. Ook gaf het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) al in 2016 aan met ResearchKit aan de slag te willen. Daarbij zouden twee Amerikaanse apps voor hart- en vaartziekten (CVRM) en diabetes worden aangepast voor Europese onderzoeken.
Apple kondigt aan dat ze voortaan de ontwikkelaarscommunity wat meer zullen betrekken. Nu horen de betrokkenen pas achteraf over nieuwe functies en veranderingen en hebben ze nauwelijks tijd om hun software daarop aan te passen. Dat moet in de toekomst anders worden: Apple staat meer open voor suggesties en informeert gebruikers eerder. Afgelopen januari gaf Apple daarvoor al een voorzetje: de vijf meest actieve ResearchKit-leden op GitHub kregen schrijfrechten zodat ze verzoeken van anderen van een prioriteit konden voorzien.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Apple TV+ bestaat 5 jaar: eigenzinnige aanpak, toch succesvol (01-11)
- Weekend kijktips: Before, Bruce Springsteen, Megan en meer (26-10)
- Apple Intelligence werkt niet op oudere iPhones - waarom eigenlijk? (25-10)
- Apple Kaarten vanaf nu veel gedetailleerder in Amsterdam: zo zien de verbeterde kaarten eruit (23-10)
- Disney+ stopt met abonneren via de App Store: dit betekent het voor jou (22-10)
Reacties: 0 reacties