Farmacie-reuzen willen met ResearchKit medicijnen ontwikkelen

Farmaceutische bedrijven willen ResearchKit gebruiken voor de ontwikkeling van medicijnen. Voorheen moesten ze testpersonen geld betalen voor dergelijk onderzoek.

Zou jij voor nop meedoen aan een geneesmiddelenonderzoek, waar grote farmacie-reuzen later miljoenen aan verdienen? Die kans bestaat nu farmaceutische concerns GlaxoSmithKline en Purdue Pharma interesse hebben getoond om met ResearchKit aan de slag te gaan. Apple’s oplossing om op grote schaal medisch onderzoek te doen, is vanaf dit jaar open source. In theorie is het daardoor mogelijk dat ook commerciële partijen zich op de gezondheidsdata van miljoenen iPhone-gebruikers storten.


ResearchKit

ResearchKit oorspronkelijk voor medische wetenschap

Normaal gesproken krijgen mensen die meedoen aan commercieel onderzoek naar medicijnen een vergoeding. Dat kan variëren van een paar tientjes tot honderden euro’s, als je een medicijn met vervelende bijwerkingen moet testen. Via ResearchKit hebben de farmaceuten nu de mogelijkheid om het veel goedkoper te doen: voorheen stond het onderzoeksmiddel alleen open voor onderzoekers en wetenschappers die op niet-commerciële basis gezondheidsdata wilden verzamelen. Nu ResearchKit open source is, kan iedereen eraan meedoen.

Als de bedrijven alles volgens de regels spelen, zouden ze hun bevindingen ook weer vrij beschikbaar moeten stellen. En daar zit wellicht het probleem: medicijnen zijn vaak gepatenteerd, zodat ze niet zomaar door concurrenten nagemaakt kunnen worden. Ook is er een ander probleem: hoe weet je dat de deelnemers het gewenste medicijn slikken? Bij geneesmiddelenonderzoeken met proefpersonen moeten mensen vaak naar een locatie reizen, waar ze het geneesmiddel krijgen toegediend. Soms moeten ze ook nog enige tijd op de locatie verblijven.

GlaxoSmithKline is er klaar voor

GlaxoSmithKline laat er geen gras over groeien: zij zijn al aan de slag gegaan om ResearchKit in hun klinische studies te gaan gebruiken. De komende maanden willen ze beginnen, om uiteindelijk de ontwikkeling van nieuwe medicijnen te gaan doen. Purdue Pharma wil ResearchKit in de onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling gebruiken. Zij zijn nog aan het nadenken of ze ermee bezig willen gaan en op welke termijn.

Apple’s ResearchKit is sinds april beschikbaar voor medisch onderzoekers en wetenschappers. Ze kunnen hiermee gezondheidsdata van duizenden of zelfs miljoenen iPhone- en Apple Watch-gebruikers in handen krijgen voor hun onderzoek. Gebruikers moeten wel toestemming geven om eraan mee te doen.

Lees ook: Dossier ResearchKit

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.