Dankzij ResearchKit kunnen mensen via apps hun steentje bijdragen aan medisch onderzoek, terwijl de apps tegelijkertijd een beter beeld geven van het ziekteverloop. Er zijn al diverse apps die gebouwd zijn met ResearchKit, maar de nieuwe ReumaMeter-app (link) is voorzover wij konden nagaan de eerste in Nederland die in de publiciteit komt. Dankzij de app kunnen mensen met reuma het ziekteverloop thuis monitoren.
ReumaMeter met ResearchKit
Reuma is de verzamelnaam van meer dan honderd aandoeningen aan pezen, gewrichten en spieren. In Nederland hebben zo’n twee miljoen mensen last van deze ziekte, waardoor medisch onderzoek essentieel is. Normaal gesproken bezoeken patiënten ongeveer eens in de drie tot zes maanden de reumatoloog om de status te bespreken. Dit zijn echter vaak momentopnames, maar dankzij de ReumaMeter-app kan ook tussen deze periodes gekeken worden hoe het met de patiënt gaat. Dit was ook één van de redenen voor reumatoloog Wouter Bos van Reade om deze app te ontwikkelen.
Tegenover SmartHealth legt Wouter Bos uit wat de aanleiding is voor de ReumaMeter-app. Dankzij de app kunnen mensen zelf hun ziekteactiviteit bijhouden. De ideale situatie is volgens Wouter Bos dat de gegevens verstuurd worden naar het elektronisch patiëntendossier, zodat er een melding verschijnt zodra de ziekte erger wordt. Wouter Bos kwam in contact met Pieter Krop, de baas van het bedrijf Brightfish. Brightfish maakt medische applicaties die samenwerken met HealthKit en ResearchKit. Ook hebben ze de app Mijn OPSIS (link) ontwikkeld, een app om je gezichtsvermogen te testen. Dit werkt echter alleen voor mensen met een gebruikersnaam en wachtwoord bij het Opsis Oogziekenhuis.
ReumaMeter bestaat uit een vragenlijst die internationaal gebruikt wordt. Normaal wordt deze op papier in een kliniek voorgedragen, maar nu zit dit ook ingebouwd in de ReumaMeter-app. Daarnaast wordt de app gebruikt om gegevens te verzamelen dankzij de ingebouwde looptest.
De looptest in de app is nog in ontwikkeling, maar door deze test af te nemen en de uitslag via ResearchKit anoniem te delen met Reade, draag je een steentje bij aan de ontwikkeling van nieuwe meetvormen. De app maakt voor de looptest gebruik van de sensoren in de iPhone. Door je iPhone in je broekzak te doen en vijftien meter te lopen en vervolgens stil te staan, worden allerlei metingen uitgevoerd. Via stembegeleiding weet je precies wat je moet doen. De app geeft via grafieken weer hoe het ziekteverloop is, zodat de patiënt zelf inzicht krijgt in zijn of haar status. Er zijn ook al plannen voor toekomstige updates. Zo wil de ontwikkelaar de app uitbreiden met een stappenteller en koppelen aan het elektronische patiëntendossier van Reade, zodat medicatie en bloedwaarden ook te zien zijn in de app.
ReumaMeter is voor iedereen te downloaden en te gebruiken en is dus niet exclusief voor patiënten van Reade. Voorlopig is de app nog exclusief voor iOS dankzij de samenwerking met ResearchKit, maar in de toekomst moet de app ook beschikbaar komen op Android-toestellen.
https://www.iculture.nl/gids/researchkit-apps-onderzoek-ziektes/
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Facebook Messenger werkt nu eindelijk met Siri en krijgt voicemailfunctie (21-11)
- Shazam heeft nu 100 miljard keer muzieknummers herkend: hoeveel Shazams heb jij? (20-11)
- Huidige eigenaar wil van Flitsmeister-app af (15-11)
- Google nu met Gemini-app voor iPhone: download hem hier (14-11)
- Final Cut Pro voor Mac krijgt reeks nieuwe AI-functies met nieuwste update (14-11)
Reacties: 4 reacties