Review: waterdichte iPhone-hoes van Aquapac
Een hoes die ervoor zorgt dat de iPhone of iPod touch tot 5 meter onder water totaal droog blijft. Dat is de belofte die Aquapac doet met haar hoes voor telefoons als die van Apple. Met een fluorescerend groen koord en de lange vorm van de zak kun je de iPhone er in ieder geval niet mee kwijtraken. Maar doet de Aquapac waterdichte hoes voor de iPhone wat hij belooft? Met enige zenuwen dompelen we onze zo dierbare telefoon kopje onder.
Het is alleraardigst om eerst even de twee Nederlandse pagina’s van de handleiding te lezen, die achterop het doosje van de 24,95 euro kostende Aquapac is vastgemaakt. Bij de garantievoorwaarden staat bijvoorbeeld dat beschadigingen door ongelukken en aanvallen van dieren niét onder de voorwaarden van de 5 jaar volle garantie vallen. Aanvallen van dieren! Aquapac verwacht niets minder dan dat alleen de allergrootste avonturiers de hoes gebruiken, blijkbaar. Zo valt er ook te lezen dat het kunststof van de hoes flexibel en functioneel moet zijn in temperaturen van -40 tot +60 graden Celsius. Dat hebben we, euh, niet zo snel kunnen testen.
Een claim die we wel natrekken is natuurlijk de beloofde waterdichtheid van de Aquapac. Volgens de fabrikant werkt de hoes tot vijf meter onder water voordat er ook maar een druppel vocht in sluipt. We moeten zeggen: de Aquapac testen is best spannend. Water is zo’n beetje de grootste bedreiging voor elk handzaam elektronisch apparaatje en dat is zelfs bij een telefoon met een overtuigende bouwkwaliteit niet anders. Maar we gaan het doen. We laten een bak vol water lopen en dompelen de dierbare iPhone kopje onder.
Zak met happertjes
Tenminste, dan moet het touchscreen-gevaarte er wel eerst in. De Aquapac is geen traditionele hoes die je om de iPhone vouwt. Hij is namelijk ook geschikt voor andere smartphones, zoals Android-telefoons en menig Nokia. BlackBerry’s zijn doorgaans te breed voor deze uitvoering van de Aquapac. De hoes is een transparante plastic zak met een grijze clip aan de bovenkant die de ingang van de hoes dichtklemt. Je opent de hoes door twee donkergrijze, kegelvormige knoppen naar boven te schuiven. Dan kun je de voorkant van de achterkant loshalen in de clip. De hoes zit eraan vast met behulp van zes plastic happertjes die erg sterk lijken. Ook de zak lijkt van een sterk materiaal te zijn. Hij geeft in ieder geval geen krimp als we er even aan trekken om de opening groter te maken.
De eerste centimeters glijdt de iPhone in de hoes, maar daarna wordt het een lastiger verhaal. De hoes klampt zich letterlijk aan de telefoon vast en we moeten bungelen en duwen om de iPhone er verder in te krijgen. Je moet van tevoren echter even goed kijken aan welke kant de telefoon er in moet. Aquapac heeft de onbegrijpelijke keuze gemaakt om één kant van de zak deels semi-transparant te maken. Aan die kant zit slechts een venstertje waardoor je de telefoon wel goed kan zien, maar dat venster is te klein om de iPhone goed op te kunnen bedienen. Dus moet de kant met de camera maar naar die kant met het kleine venster. Dan moet je er nog wel op letten dat de iPhone niet te ver in de hoes zakt, anders heb je matte foto’s. Zoals gezegd: een onbegrijpelijke keuze. Duw de lucht uit de hoes en sluit de clip door de twee kegelvormige knoppen naar boven te schuiven. De iPhone is klaar voor zijn tewaterlating. Hopen we.
Smerig
Vanwege de aard van het product laten we de smerigste wasbak die we in de wijde omtrek kunnen vinden, vol lopen met water. Zes stappen vanuit de woonkamer zijn we verwijderd van het verzuipen van onze iPhone 3GS. De woorden van Daniel van den Hoek van Thermowear, die ons voorzag van het recensie-exemplaar, schieten nog even door het hoofd. Hij verkocht er naar eigen zeggen honderden en kreeg één iPad-hoes terug omdat er een piepklein druppeltje naar binnen sloop. Misschien valt het allemaal wel mee.
We leggen de hoes met iPhone op de rand van de wasbak om nog even een camera op te halen voor het bewijs. Als we terugkomen, is de telefoon al in de bak gegleden. Oeps.
Er blijkt niets aan de hand. De iPhone houdt zich – letterlijk en figuurlijk – koel in het water. Het beeld door de hoes is nog altijd kraakhelder en het ziet ernaar uit dat de telefoon nog volledig functioneert. Er is namelijk geen water aan de binnenkant van de hoes te bekennen. De iPhone onderwater bedienen, dát is een ander verhaal. Met de grootst mogelijke moeite nemen we een foto met Camera+. Je kan de iPhone maar heel even gebruiken onder water, omdat je vingers snel afkoelen en het beeldscherm de warmte niet meer registreert. Wie onderwater foto’s wil maken, moet wachten op iOS 5 dat deze herfst verschijnt. Daarmee kunnen foto’s met een volumeknop genomen worden.
Uit het water
Weer uit het water maar nog wel drijfnat, is de iPhone in de Aquapac weer uitstekend te bedienen. Ook bellen gaat dan probleemloos. De geluidskwaliteit wijkt niet af van normaal bellen, alleen moet het volume misschien iets omhoog. Hiervoor zal de Aquapac in de praktijk toch het meest gebruikt worden: het drooghouden en laten functioneren van de telefoon in regenachtige of vochtige gebieden. Of het nou gebruikt wordt bij een schattenjacht in de verboden jungle, of in de stromende regen bij alweer een Lowlands-jaargang met slecht weer. Zover we het kunnen testen, gaat het prima. Wel is het jammer dat we geen koptelefoon kunnen aansluiten in de hoes.
We drogen de Aquapac af en openen hem om de iPhone eruit te halen. Aan de binnenkant van de clip zijn toch nog enkele druppeltjes te zien, al berokkenen ze onwaarschijnlijk schade aan de telefoon. Een normale regendruppel is groter dan de handvol vochtbubbeltjes bij elkaar. De iPhone eruit halen gaat nog iets moeizamer dan hem erin stoppen, maar lukt al snel.
Conclusie
De iPhone heeft zijn onderdompeling doorstaan. De Aquapac van heeft gewonnen en onze zenuwen voor aanvang van deze test zijn de kop ingedrukt. De iPhone blijft droog in de Aquapac-hoes. De bescherming zorgt er niet voor dat je de telefoon onderwater kan bedienen, maar beschermt de iPhone prima tegen regen en daarin is de Apple ook prima te gebruiken. Voor die zekerheid vinden we 25 euro een prima prijs.
Met dank aan Daniel van den Hoek voor het verstrekken van het testexemplaar. De waterdichte iPhone-hoes van Aquapac is onder andere verkrijgbaar bij Thermowear.
Info: Aquapac waterdichte iPhone-hoes
- Ontwikkelaar: Aquapac
- Product: Waterdichte iPhone-hoes
- Applicatie: –
- Te koop via: Thermowear
- Prijs: €24,95 (exclusief verzendkosten)
- Geteste versie: –
- Bestandsgrootte: –
- Cijfer: 8,5
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 26 reacties