Waarom roségoud opeens een hype is
Grijs en zwart zijn onder de iCulture-lezers al jarenlang populaire kleuren. Opeens kwam daar een nieuwe kleur bij: rosegoud. Steeds meer Apple-producten zijn in roségoud verkrijgbaar en het zijn niet alleen vrouwen en meisjes die voor deze modekleur kiezen. In de horloge- en sieraden-industrie bestaat roségoud al veel langer, omdat het luxe uitstraalt én stylish is. Het Pantone-instituut heeft de kleur zelfs uitgeroepen tot kleur van 2016. Waarom is roségoud opeens zo’n hype?


Apple niet de eerste met roségoud
Hoewel Apple zorgde voor de huidige hype rond rosegoud, waren ze niet de eerste. Een aantal jaren terug kwam Samsung al met een rosegouden Galaxy Note 3. En in 2003 bracht Motorola al een roze RAZR uit. Ze noemden het niet rosegoud en het neigde meer naar roze dan naar koperkleur, maar het lijkt wel op de kleur van de huidige producten.
Soms raakt roségoud weer even uit de gratie, maar momenteel is de kleur helemaal terug. En niet alleen bij Apple, want ook de Huawei Mate S, HTC E9, Samsung Galaxy S7, Asus ZenBook en allerlei andere producten zijn verkrijgbaar in de zoete goudkleur.
Apple-producten in roségoud
Het eerste product dat Apple uitbracht in rosegoud was een Apple Watch Edition, die ruim tienduizend dollar kostte. Vervolgens kwamen ze met de iPhone 6s in roségoud. Gevolg? Apple wist niet hoe snel ze de voorraad van de iPhone in roségoud moesten aanvullen, want iedereen wilde er eentje hebben. Inmiddels is er ook een iPad, MacBook en een koptelefoon van Beats (ook van Apple) in roségoud verkrijgbaar. Er zijn roségouden docks voor bij je roségouden iPhone en steeds meer accessoiremakers houden rekening met mensen die al hun spullen in roségoud willen hebben.
https://youtu.be/aBYWGjIzvyw
Zoals gezegd: andere fabrikanten volgen het voorbeeld van Apple. Zo kun je nu de Huawei Watch en de Mate S-smartphone in rosegoud krijgen en is Samsung opnieuw met een rosegouden smartphone op de proppen gekomen, namelijk de Galaxy S7 (al noemen zij het ‘roze’). Zelfs hun smartwatch de Gear S2 heeft de glanzende roze look die Apple zo populair maakte. Rosegoud is niet langer een kleur voor luxueuze en dure producten, maar een nieuwe standaard.
Roségoud brengt rust in een drukke wereld
Het Pantone-instituut kiest ieder jaar de ‘kleur van het jaar’. In 2016 zijn dat de tinten Serenity (zachtblauw) en Rose Quartz, dat dichtbij roségoud ligt. Beide kleuren staan voor rust en sereniteit. In een wereld waarin alles steeds drukker wordt, zorgen roségoud en zachtblauw voor kalmte. Volgens Leatrice Eiseman, kleurexpert en directeur van het Pantone-instituut hebben deze kleuren gekozen als “antwoord op de stress van het huidige leven”. Mensen blijken de roze kleurenfamilie te associëren met mededogen, kalmte, warmte. “Het is iets dat een grote aantrekkingskracht heeft”, aldus Eiseman.
In onderstaande video kun je duidelijk zien welke gevoelens rosegoud en alle aanverwante kleuren ons geven. Terwijl de video begint met protesten en gevechten, wordt het opeens rustig. De wolken gaan uit elkaar, de muziek wordt langzamer en Rose Quartz en Serenity verschijnen in het scherm.
En precies die balans tussen comfort en betekenisvol, tussen vriendelijkheid en meedogeloze effectiviteit, zitten in elk technologisch product. Op dit moment domineren gadgets als smartphones en smartwatches ons leven, maar het gemak wordt al snel bijna een verslaving. Rosegoud zorgt er volgens Eiseman juist voor dat het een beetje rust geeft.
‘Roségoud is gewoon stijlvol’
Een andere reden dat rosegoud zo populair is, is omdat het veel stijlgevoel uitdraagt. Het vertelt anderen dat je van luxueuze producten houdt en geld hebt om uit te geven. Om die reden is de kleur dan ook met name in Azië zo populair. Een rosegouden telefoon hebben betekent dat je de trends volgt en het uiterlijk van producten belangrijk vindt. En dit geldt ook voor mannen, vertelt Jian DeLeon, senior menswear editor bij trendwatcher WSGN. “Het belangrijkste van de stijl voor mannen is dat je iets bekends neemt en net niet de grens over gaat.”
Kleur komt terug naar technologie
De stap naar rosegoud is er één die we twintig jaar geleden niet hadden kunnen voorspellen. Jarenlang was vrijwel alles binnen de tech beige of een variant hiervan. Interesse in andere kleuren was er niet, totdat Steve Jobs met de kleurrijke iMac G3 kwam. Pas vanaf dat moment vonden vrolijke tinten hun weg naar de technologie.
Rosegoud en roze hadden echter wat meer tijd nodig voor ze binnen de technologie een hit werden. Een goed voorbeeld is een bericht van iemand op Reddit: “Ik zit er over te denken om een rosegouden iPhone te kopen, maar mijn vrienden blijven zeggen dat dit te vrouwelijk is. Wat denken jullie?” Dat is precies waar het huidige probleem voor mannen rondom de kleur nog ligt: ze zijn wat skeptisch, vinden het toch wel erg mooi en zijn vooral erg verward. Maar geloof ons: rosegoud is er voor iedereen, ook mannen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Waarom de Europese verpakking van iPhones en iPads straks iets extra's krijgt (24-04)
- Apple krijgt 500 miljoen euro boete voor het niet naleven Digital Markets Act, maar gaat in beroep (23-04)
- Deze transparante AirPods kun je niet kopen (11-04)
- Opinie: Aankomende WWDC-keynote wordt belangrijkste Apple-presentatie in jaren (en dit is waarom) (13-03)
- Het einde van de vijftig tinten spacegrijs: overzicht van een van Apple's meestgebruikte kleur (06-03)
Het spijt me, maar ik blijf het geen porem vinden. Doet pijn aan mijn ogen. Eerder cheapy dan luxe naar mijn smaak.
Gelukkig is iedereen anders. Zojuist een rose gouden iPhone 6S Plus voor m’n vriendin gekocht.
Mijn inziens wordt het ook door velen gekocht om ‘de wereld’ te laten zien dat ze de 6S hebben…meer niet.
Het is gewoon een verdomd mooie kleur. Ik vind het zelf (voor vrouwen voornamelijk) stijlvoller dan geelgoud.
Zelf is die Roségoud ook niet mijn smaak, maar ik denk zeker dat het heel erg aanspreekt voor de vrouwelijk gebruiker, maar is zeker niet een puur voor vrouwen, net zoals dat soms van de witte iPhone en iPad gezegd wordt.
Vrouwen hebben gelukkig een grote inhaal slag gemaakt met het gebruik van elektronica zoals smartphones en laptops.
en ik zie zelf om mij heen dat heel duidelijk vrouwen er ook zich voor interesseren.
Als ik kijk hoe mijn vrouw (toen redelijk digibeet) bang was voor haar eerste iPhone, en nu net zo gemakkijk al haar dingen op de iPhone en iPad doet.
en ook graag toch wel zo’n Roségoud iPhone wilt hebben 🙂
Ik ben benieuwd wat voor andere versie kleuren Apple gaat komen in de komende jaren 🙂
Precies!
Geef mij maar weer gewoon zwart, geen space Grey maar zwart zoals de iPhone 3 en 4 !
Ik heb van de week de gewone wit gouden iPhone 6s plus gekocht. Vind het gewoon een frissere kleur dan de space grey.
Gelukkig zijn er meer die mijn mening delen….
Lelijk
Cheap
en een vreselijke kleur
Alles behalve ‘stijlvol’
Maar voor ieder z’n meug
Gelukkig verschillen smaken. Mijn vrouw heeft de iphone se gekocht in rosegoud. Best wel een stijlvol toestel!
Ik ben spacegrey en de zwarte voorkant van de iPhone ook wel spuugzat, dus zou graag overschakelen op een ander kleurtje.
Helaas stoort het zwarte randje tussen het scherm en de witte voorkant mij. Hopelijk werken ze die eindelijk weg in de iPhone 7.
Laat ik nu toch net geen witte iPhone en iPad mini hebben, en ik ben toch een man. 🙂
Die gouden kleurtjes zeggen mij niks, maar gelukkig heeft niet iedereen dezelfde smaak, het zou maar een eentonige wereld zijn.
Spijtig genoeg is dit alleen om te laten zien dat je over een “6s” beschikt, wordt door sommige personen als status gezien (ook binnen mijn vrienden kring) – kleur en smaak Tjaa 😉
Ik ben sinds introductie trouw gebleven aan spacegrey / zwarte iPhone in combinatie met hoesje waardoor mijn telefoon (merk, aantal GB) niet opvalt.
Ik zou wel een geheel witte iphone willen hebben, net als de oudere laptop van apple.
Ofschoon Space Grey mijn voorkeur geniet (zwarte schermrand leidt niet af), heb ik ook een zwak voor de roségouden kleur. Ik vind de kleur niet persé vrouwelijk (niet overwegend roze) en best wel luxe uitstralen. Los van alle uiteenlopende persoonlijke meningen (waar voor alle wat valt te zeggen), heeft ‘wetenschappelijk’ (?) onderzoek uitgewezen dat de roségouden kleur een positieve uitwerking kan hebben. Maar niets is zo veranderlijk als de mode. Dat dan weer wel.
De duurdere hifi spullen zoals Marantz en de ES serie van Sony hadden vroeger al champagne goud als kleur om extra luxe uit te stralen. Dat is 20 jaar geleden. Als je maar lang genoeg wacht, zie je alle modegrillen weer gerecycled worden.
De zes serie is gewoon het mooist met een zwarte voorkand. Rosé is mij te mode gevoelig.
Het is een mooie kleur
Space gray 🙂
Overigens zou ik een rosé gouden of geel gouden iPhone met een zwarte voorkant meteen kopen. Hoewel de meeste apps eigenlijk meer wit zijn en dat dus geen probleem is. Toch vind ik de zwarte voorkant met gouden behuizing geweldig (Apple Watch, MacBook)
Aantal GB is toch niet te zien…
Ik vind het, als man zijnde, ook wel een mooie finish. Het is vooral niet zo duidelijk kitsch als goud, maar heeft iets fris en elegants, vooral als finish van een technisch mooi ontworpen toestel. Het ziet nog steeds kwalitatief hoogwaardig uit.
Ik moet wel zeggen dat ik alleen deze finish mooi vind. De kleur (rozégoud is eigenlijk geen kleur) vind ik in het algemeen niet zo mooi.
Is het nou Roségoud of Rosegoud? (Het is een mix in dit artikel).
Of Rozégoud…? (Ehm… nee.)
Had een rose Ipad pro 9’7 besteld. Toen ie geleverd werd vond ik juist de witte rand om het scherm afschuwelijk. ’t Rose goud vond ik wel mooi.
Toch maar naar de Apple store en geruild voor een Space grijs …met zwarte rand.
Ieder zijn smaak!
Zaterdag nog naar de Appleshop in de passage Den Haag geweest -wat een grandeur daar- om naar de kleuren van de SE te kijken. Deze maand wil ik de SE namelijk kopen. Ja ja vakantiegeld komt! Heb nu een witte S4. Keuze is gemaakt: Rosé. Wat een luxe uitstraling, Tegen het vrouwelijke aan. ‘Past wel bij jou,’ zei een vriendin. ‘Klopt,’ antwoordde ik. ‘Ik mag je steeds meer,’ zei ze verder. Ik vroeg waarom. ‘Omdat je toegeeft aan je vrouwelijkheid in je, die iedere man bezit maar niet durft te laten zien.’ Toevallig kwam een andere vriendin binnen en zag ons staan bij de tafel met de SE’es. ‘Laat me raden welke kleur je kiest. Rosé want het past gewoon bij je.’
Verbazend om te zien dat ook hier smaken verschillen…😉
@Niels: Roségoud doet denken aan dat drankje, kan niet de bedoeling zijn vermoed ik. Als je vanuit het Engels denkt is rosegold trouwens roosgoud.
@Xeno: Het is geen rosé en geen goud, maar roze aluminium. ‘Rosé goud” is een marketing truc, want in de wereld van dure dingen (zoals dure Zwitserse horloges) is rood goud op het ogenblik in de mode. (Het is : rood goud, geel goud, wit goud.)
Apple geeft je dus de suggestie dat je een kostbaar apparaat hebt. Ik vind het lelijk, het doet me aan My Little Pony denken, bah. Wil voor geen goud een roze apparaat. En ik ben een vrouw.
Dit zinnetje: “Interesse in andere kleuren was er niet, totdat Steve Jobs met de kleurrijke iMac G3 kwam.” is natuurlijk je reinste onzin. O.a. de NL klonenbouwer G2 had in de jaren 90 vorige eeuw al een range met felgekleurde PC’s. Gepresenteerd op de toen nog bestaande Efficiency-RAI…
Ik snap dat er hier veel Apple fans zijn, maar kom op mensen, onze Steve is neit voor alle innovaties in de ICT wereld verantwoordelijk…
En 9 van 10 iPhone gebruikers doen er dan een hoesje, cover of sleeve omheen. Wat maakt het dan nog uit? Weg kleur. Weg looks.