Waarom scrollen in Safari in iOS binnenkort een stukje sneller gaat
Is het je wel eens opgevallen dat scrollen in Safari net even anders aanvoelt dan in de rest van iOS? Binnenkort brengt Apple hier verandering in, waardoor scrollen in Safari sneller gaat en hetzelfde werkt als in de rest van iOS.
Sneller scrollen in Safari
Scrollen in Safari gaat momenteel net wat trager dan bij de andere standaardapps in iOS. Zodra je met een veegbeweging op een website naar boven of beneden wil scrollen, glijdt de pagina minder ver door dan wanneer je dezelfde veegbeweging doet in andere apps, zoals de Instellingen-app of in de App Store. Het scrollen in Safari wordt afgeremd, mogelijk zodat je minder snel per ongeluk langs de tekst scrolt. Dit is echter niet het geval bij zogenaamde Google AMP-pagina’s. Bij pagina’s die geladen worden via Accelerated Mobile Pages, meestal via zoekresultaten in Google, scrol je net als in de meeste standaardapps op iOS.
Bekende Apple-blogger John Gruber en andere ontwikkelaars hebben kritiek geuit op de manier hoe AMP-pagina’s in Safari scrollen, omdat dit inconsistent is met de normale pagina’s van Safari. De makers van AMP hebben tegelijkertijd een bugrapport naar Apple gestuurd om aan te geven dat er een verschil is in de manier van scrollen tussen standaard Safari-pagina’s en de AMP-versies. Als reactie daarop heeft Apple aangegeven dat in een toekomstige versie van Safari voor iOS, alle pagina’s scrollen zoals bij AMP-versies.
https://www.iculture.nl/gids/safari-iphone-ipad-sneller-werken-tips/
Een andere gebruiker die aan WebKit werkt (de motor achter Safari) genaamd Om2, geeft aan dat het oorspronkelijk de bedoeling was dat scrollen in Safari net even anders werkt. Door een aanpassing in een toekomstige versie van Safari zal het scrollen nu overal hetzelfde werken, waardoor het dus ook even snel aan voelt. Dat betekent dus ook dat scrollen in Safari straks net zo snel werkt als in andere standaard iOS-apps. De aanpassing is in de beta van iOS 10.3.3 nog niet doorgevoerd, waardoor Apple mogelijk wacht tot iOS 11. Deze wordt tijdens de WWDC aangekondigd en gaat in juni de testfase in. De definitieve versie van iOS 11 verschijnt vervolgens in de herfst.
Je kunt zelf het verschil in scrolgedrag voelen door een lange webpagina te openen in Safari, bijvoorbeeld de frontpage van iCulture. Met een enkele veegbeweging zul je merken dat je veel minder ver scrolt dan met dezelfde beweging in bijvoorbeeld de Instellingen-app. Dit heeft als gevolg dat je op dit moment in Safari veel vaker moet vegen dan in andere apps. Dit verschil komt binnenkort dus te vervallen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Je kan nu in het Nederlands emoji dicteren op de iPhone (en zo doe je dat) (31-10)
- Met iOS 18.1 kun je telefoongesprekken opnemen (maar niet in Nederland) (29-10)
- Apple Intelligence in Nederland: zo kun je het nu al proberen op de iPhone (29-10)
- iOS 18.1 functies: dit zit er in de nieuwste update voor je iPhone en meer (29-10)
- iOS 18.1 en iPadOS 18.1 nu beschikbaar: dit moet je weten (28-10)
Safari
Safari is de Apple's eigen webbrowser die standaard beschikbaar is op iPhone, iPad en Mac. Safari draait op WebKit, de motor achter de browser en ondersteunt alle huidige internetstandaarden. Safari heeft allerlei handige functies, zoals het instellen van favoriete websites, bladwijzers, het Safari-privacyrapport, het aanmaken van Safari-profielen en nog veel meer. De browser krijgt regelmatig nieuwe functies, samen met grote iOS-, iPadOS- en macOS-updates. Lees hier alles over Safari en nuttige tips.
- Alles over Safari
- Handige tips voor Safari op iPhone en iPad
- De beste Safari-extensies
- Adresbalk in Safari boven of onder
- Favoriete websites openen met Safari op iPhone en iPad
- Websites vertalen via Safari
- Zo werkt de Safari-leeslijst
- Safari-tabbladen sluiten doe je zo
- Safari-wallpaper op de Mac instellen
- Zo werkt de Safari-startpagina
- Safari-privacyrapport
- Privémodus in Safari
- Safari-profielen gebruiken
Reacties: 6 reacties