Samsung Galaxy S10 en iPhone XS: wat zijn de grootste verschillen?

Specs, camera, design en meer
Samsung heeft de Galaxy S10 aangekondigd, een nieuwe flagship smartphone die de concurrentie aangaat met de iPhone XS. In dit artikel zetten we de belangrijkste verschillen voor je op een rijtje, zodat je weet op welke punten Samsung en Apple elkaar uitdagen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Mensen die een Samsung Galaxy S10 willen hebben, zullen in eerste instantie vergelijken met andere Android-toptoestellen zoals de Huawei Mate 20 Pro. Maar als we kijken naar de meestverkochte en meest geliefde smartphones, dan kan niemand om Apple’s iPhone heen. Vandaar dat een vergelijking tussen de Galaxy S10 en iPhone XS op z’n plaats is. Een kanttekening daarbij is wel dat de ontwikkelingen op het gebied van smartphones snel gaan en dat Apple’s iPhone alweer een halfjaar op de markt is. We zullen nog een halfjaar moeten wachten om de opvolger van de huidige XS te zien.


Samsung heeft meerdere modellen uitgebracht: de Galaxy S10, S10 Plus en S10e. Die komen als volgt overeen met het assortiment van Apple: de S10e is het budgetmodel, vergelijkbaar met de iPhone XR, terwijl de S10 en S10 Plus te vergelijken zijn met de XS en XS Max.

Galaxy S10 kleuren

Design Galaxy S10 vs iPhone XS

Voor beide toestellen geldt dat het design niet zoveel veranderd is ten opzichte van de voorgangers. De S10 heeft smalle bezels aan de voorkant en afgeronde hoeken, maar dat had de S9 ook al. Je kunt kiezen uit de kleuren zwart, wit, blauw en groen. De grotere S10 Plus is bovendien verkrijgbaar in een zwarte en witte uitvoering van keramiek. De S10e zal ook in kanariegeel verkrijgbaar zijn. De iPhone XS is zoals gebruikelijk in spacegrijs, goud en zilver verkrijgbaar.

Aan de achterkant vind je bij de Galaxy S10 maar liefst drie camera’s, die in een vierkant vlak zijn weggewerkt. De achterkant van de iPhone XS ziet er wat dat betreft iets beter uit. De frontcamera is bij Samsung weggewerkt in een gaatje, waardoor er geen notch te zien is.

De S10 voelt licht in de hand, vergeleken met de iPhone. Met een gewicht van 157 gram is Samsung’s vlaggenschip 20 gram lichter dan de XS. Dit heeft ermee te maken dat Apple voor een zwaardere stalen rand heeft gekozen. De dikte is wel ongeveer gelijk: 7,8mm voor de Samsung en 7,7mm voor de XS.

Samsung Galaxy S10

Scherm: Galaxy S10 vs iPhone XS

Het scherm is tegenwoordig belangrijker dan de behuizing. Beide toestellen hebben aan de voorkant een zo groot mogelijk scherm. Samsung heeft daarbij gekozen voor een Infinity-O Dynamic AMOLED-scherm met een rond gaatje rechtsboven voor de frontcamera (vandaar de O). Het gaat om een 6,1-inch scherm (Quad-HD), iets groter dan de 5,8-inch van de iPhone XS. Omdat de camera rechts zit zul je daar rekening mee moeten houden bij het maken van selfies.

Apple’s smartphone heeft een notch vanwege de extra sensoren die nodig zijn voor de gezichtsherkenning. Die notch zit in het midden en neemt meer ruimte in. Het is een kwestie van smaak in hoeverre je dit storend vindt. Het gaatje van de Samsung ziet er wat moderner uit. De S10 heeft een vrij lange 19:9 beeldverhouding.

Qua schermformaten zit Samsung’s line-up wat logischer in elkaar: de goedkoopste S10e heeft met 5,8-inch ook het kleinste scherm, de S10 zit er met 6,1-inch tussenin en de S10 Plus heeft een 6,4-inch scherm. Ze kunnen 16 miljoen kleuren vertonen en hebben een maximale helderheid tot 1200 nits (bij Apple: maximaal 625 nits). Je kunt er HDR10+ films en video’s op afspelen.

Samsung Galaxy S10 line-up

Camera’s: Galaxy S10 vs iPhone XS

Android-toestellen hebben vaak indrukwekkender specs, al uit zich dat niet altijd in betere performance. Omdat camerakwaliteit nogal subjectief wordt ervaren, houden we het bij de specs. De Galaxy S10 heeft drie camera’s aan de achterzijde: een 12-megapixel hoofdcamera, een 12-megapixel zoomcamera en een 16-megapixel ultra-groothoek. Alledrie zijn ze voorzien van optische beeldstabilisatie. Aan de voorkant vind je een dubbele 10-megapixel camera voor gezichtsherkenning, maar omdat dit bij Samsung alleen met 2D werkt is het minder geavanceerd dan de 3D-gezichtsherkenning (Face ID) van Apple.

De camera’s van de S10 kunnen wisselen tussen een diafragma van f/1.5 en f/2.4, je kunt er HDR10+ video’s mee maken en er zijn speciale instellingen voor huisdieren en andere situaties. Apple stelt daar Smart HDR tegenover, waardoor de camera beter met licht- en donkerverschillen kan omgaan. De S10 presteert echter ook goed bij matige lichtomstandigheden.

Hardware en specs: grote verschillen
Samsung heeft een ultrasonische vingerafdrukscanner, gemaakt door Qualcomm. Deze werkt zoals de naam al aangeeft met geluidsgolven. Bij de S10e heeft Samsung voor een goedkopere, capacitieve vingerafdrukscanner aan de zijkant gekozen. De ultrasonische variant zou moeten werken bij alle weersomstandigheden. Apple’s iPhone heeft geen vingerscanner meer, maar vertrouwt volledig op gezichtsherkenning.

Samsung Galaxy S10 met Galaxy Buds

Wat opslag betreft kun je bij Apple instappen met 64GB en bij Samsung bij 128GB opslag. Ook heeft Samsung qua uitbreidings- en upgrade-mogelijkheden een streepje voor: je kunt tot 1 TB opslag gaan bij de keramische S10 Plus en kunt met geheugenkaartjes uitbreiden tot maximaal 512 GB. Bij de iPhone XS is 512GB interne opslag het maximum. Uiteraard betekent meer opslag wel dat de prijs een stuk hoger ligt. Dat geldt voor beide merken.

De S10 heeft een 8-nanometer Exynos 9820 chipset in sommige landen (waaronder de UK) en een krachtiger Qualcomm Snapdragon 855 in andere regio’s. Er zit 8GB of 12GB RAM in. De toestellen zijn geoptimaliseerd voor de Unity Game Engine en voorbereid op Wi-Fi 6. Apple’s hardware is onvergelijkbaar omdat alles in eigen huis wordt gemaakt en nauw op elkaar wordt afgestemd. Het heeft dan ook meer zin om naar de daadwerkelijke prestaties van de A12 Bionic-chip met Neural Engine te kijken dan naar de specs.

Samsung Galaxy vs iPhone XS: gratis Galaxy Buds

De Galaxy S10 heeft een 3.400 mAh batterij en werkt met snel draadloos opladen. Alle modellen zijn voorzien van Wireless PowerShare, zodat je elk Qi-geschikt toestel ermee kunt opladen. Dat geldt ook voor de pas aangekondigde Galaxy Buds. Er zijn geruchten dat de iPhone dit ook gaat bieden, maar dat is nog niet zeker. Op de huidige toestellen zit het in ieder geval nog niet.

Software: Galaxy S10 vs iPhone XS

Wat software betreft heeft Samsung gekozen voor Android 9 Pie, voorzien van een eigen schil. Deze heeft een nieuwe naam gekregen: One UI. Samsung heeft zoals gebruikelijk wat extra’s toegevoegd, zoals Bixby Routines voor veelgebruikte handelingen en Dolby Atmos voor gaming. Ook belooft Samsung dat apps sneller starten.

Samsung Galaxy S10 vs iPhone XS

Op de iPhone XS vind je uiteraard iOS 12, met eigen diensten zoals Siri, FaceTime, iMessage en Apple Pay, voorzover beschikbaar. Software zal voor veel mensen ook de doorslaggevende factor zijn: qua specs zijn de Galaxy S10-modellen veelbelovend, maar als je gewend bent om iOS te gebruiken is het wennen om naar een ander besturingssysteem over te stappen, zeker als er nog een skin met allerlei extra’s omheen zit. Maar dan kun je ook in de verleiding komen door smartphones die Chinese fabrikanten als Huawei en Xiaomi uitbrengen. Of het in het dagelijks gebruik bevalt is heel persoonlijk.

Een groot voordeel van Apple is dat je de komende 5 jaar verzekerd bent van regelmatige updates. Bij Samsung duurt de ondersteuning soms maar twee jaar en duurt het geruime tijd voordat toekomstige versies zoals Android Q en Android R beschikbaar komen.

Samsung Galaxy S10 vs iPhone XS: prijs

Prijs: Galaxy S10 vs iPhone XS

Prijs is een onderwerp dat Apple-fans de afgelopen tijd erg bezighoudt. De toestellen hebben weliswaar een erg lange gebruiksduur maar houden ook een hoge tweedehands waarde. Toch wringt het bij veel mensen dat de prijzen van de iPhones steeds verder worden opgeschroefd. De Samsung Galaxy S10 begint bij €899 terwijl de iPhone XS vanaf €1159 in de winkels ligt. En dan krijg je er tijdens de pre-order ook nog een gratis setje Galaxy Buds bij.


Reacties: 29 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.