Samsung Pay vs Apple Pay: wie heeft de beste oplossing?

Samsung gaat vanaf de zomer Samsung Pay aanbieden, een contactloze betaalmethode als concurrent van Apple Pay. Welk bedrijf heeft de beste oplossing, Samsung of Apple?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

visapaywaveAls Apple iets aankondigt, weet je dat fast follower Samsung kort daarop volgt met iets soortgelijks. De gisteren aangekondigde Galaxy S6 heeft net als de iPhone 6 een behuizing van glas en metaal, dezelfde afgeronde zijkanten, dezelfde antennestrepen en vanaf nu ook met niet-verwisselbare batterij. Zelfs het geheugenkaartslot heeft Samsung net als Apple achterwege gelaten. Gelukkig zien de voor- en achterkant van het nieuwe toestel er wel herkenbaar anders uit en zit er ook iets nieuws in: draadloos opladen, bijvoorbeeld met een IKEA-tafeltje. Maar er was nóg iets wat onze aandacht trok tijdens de aankondigingen van Samsung op Mobile World Congress in Barcelona: Samsung gaat in mobiele betalingen. De dienst heet Samsung Pay, bijna hetzelfde als Apple Pay.

Magneetstrips

De nieuwe betaaldienst van Samsung legt echter wel iets andere accenten. Samsung Pay gebruikt NFC-technologie, net als Apple Pay. Maar ze vullen dat aan met magnetic secure transmission (MST) van LoopPay. Daarmee wordt het mogelijk om op twee manieren te betalen: contactloos zoals Apple Pay, maar ook met oude betaalterminals die nog niet voor NFC zijn aangepast. Amerikaanse banken werken vaak nog met pasjes met magneetstrip, maar zijn wel bezig om die gaandeweg te vervangen door pasjes met een slimme chip. Daarmee kun je versleutelde data naar een betaalterminal sturen.

Goed om te weten: Nederlandse en Belgische banken gebruiken vrijwel geen pasjes met magneetstrips meer, maar in de VS is dit nog wel gangbaar.

Samsung hoeft alleen te zorgen dat de Galaxy S6 en S6 Edge in staat zijn om de versleutelde data vanuit het beveiligde element in de toestellen uit te wisselen met de betaalterminal. Dat kan via NFC of magnetisch, afhankelijk van het type betaalterminal dat in de winkel staat. ‘Domme’ transacties worden daarmee een graadje slimmer en veiliger. Zelfs bij een oude kaartlezer kan Samsung Pay werken met tokens, de eenmalig gebruikte codenummers die voorkomen dat iemand afgetapte data opnieuw kan gebruiken voor een betaling. Samsung heeft het zelf niet uitgevonden; ze maken alleen gebruik van MST-technologie van LoopPay. Voorheen was daarvoor een telefoonhoesje nodig, maar vanaf de Galaxy S6 zit het ingebouwd in het toestel.

Lees ook: Dossier Apple Pay

Samenwerking met banken

Samsung heeft als partners MasterCard en VISA, samen met vier grote Amerikaanse banken: JP Morgan Chase, Bank of America, Citibank en US Bank. Daarmee lijken ze te hebben geleerd van Apple’s eerdere ervaringen: in plaats van concurreren met de banken, geven ze banken de mogelijkheid om volop mee te doen. Het heeft als voordeel dat je als gebruiker geen apart tegoed hoeft te storten op een nieuwe rekening, zoals bij SmartPass. Je betaalt gewoon met je bestaande bankrekening of creditcard. Als dan ook nog bijna alle bank- en creditcard-organisaties meedoen, wordt het wel erg makkelijk om het eens te proberen.

Op papier heeft Samsung de betere oplossing, zeker nu ze de vingerafdrukscanner in de toestellen hebben verbeterd. Je moet nu drukken op de thuisknop en hoeft niet meer te swipen. Dat maakt de bediening een stuk prettiger. Samsung’s oplossing heeft als belangrijkste voordeel dat het op veel meer betaalterminals werkt. Maar in welke mate kunnen ze ervan profiteren? Het duurt nog tot de zomer totdat Samsung Pay beschikbaar komt, terwijl Apple dan al driekwart jaar voorsprong heeft met mobiel betalen. Onder de doelgroep van Apple (mensen die bij dure ketens zoals Whole Foods Market kopen), is Apple Pay behoorlijk doorgedrongen. Of de doelgroep van Samsung ook zo snel bezig gaat met contactloos betalen, is nog maar de vraag.

Haastwerk

Los daarvan speelt ook de ontwikkeling dat winkeliers in rap tempo bezig zijn hun verouderde betaalsystemen met magneetstriplezers te vervangen. In veel winkels komen nieuwe betaalterminals voor het lezen van chipkaarten te staan. Als je toch al bezig bent met het vervangen van de betaalterminals, dan is het een kleine moeite om meteen eentje met NFC te laten installeren. Over twee jaar zullen de meeste winkels een NFC-betaalterminal hebben staan. Samsung heeft dus anderhalf jaar de tijd om Apple in te halen – als ze op tijd van start kunnen gaan. Want opvallend was, dat Samsung tijdens de aankondiging van de nieuwe toestellen op het podium nog geen demo van Samsung Pay liet zien. De benodigde app staat ook nog niet op de toestellen. Sterker nog: Samsung heeft nog maar twee weken geleden LoopPay overgenomen, dus het lijkt erop dat Samsung Pay een functie is die de fabrikant nog op het laatste moment aan de toestellen heeft toegevoegd en die nog lang niet operationeel is. Het wordt haastwerk om aanstaande zomer klaar te zijn.

Conclusie Samsung Pay vs Apple Pay

Samsung’s oplossing is breder toepasbaar en ook geschikt voor oudere betaalterminals met magneetstrip. Maar het is een halfbakken oplossing waarbij Samsung bijna een jaar achterstand op Apple heeft. De betaalterminals met magneetstrip verdwijnen in rap tempo uit de winkels, waardoor Samsung’s grootste pluspunt al snel wegvalt. Uiteindelijk zal het op aantal partners en adoptie van gebruikers aankomen en op dat punt heeft Apple een fikse voorsprong.

Apple Pay

Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, die sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij nagenoeg alle banken. Lees onze Apple Pay FAQ voor antwoorden op veelgestelde vragen, bekijk hoe je Apple Pay moet instellen en hoe je Apple Pay kunt gebruiken. Apple heeft ook nog andere gelieerde diensten, zoals Apple Pay Later en Apple Cash. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!

ABN AMRO Apple Pay gebruiken.

Reacties: 30 reacties

  1. Had geen andere conclusie verwacht eigenlijk op deze site.

  2. Origineel geplaatst door Edward
    Had geen andere conclusie verwacht eigenlijk op deze site.

    Wat vind je van de eindconclusie?

  3. iBooks, iTunes (tv series en radio), Kiosk……allemaal mooie oplossingen die niet van de grond komen omdat bedrijven/instanties niet onder voorwaarden van Apple willen werken.

  4. Interessante vergelijking, maar tot mijn grote ergernis zie ik steeds Samsung banners over mijn scherm naar beneden kruipen als ik mobiel inlog op iCulture 😉

  5. Wat is er nu halfbakken aan de oplossing van Samsung? Als ik het artikel goed lees, kan de gebruiker betalen zoals bij Apple en daarnaast ook nog bij oude terminals.
    Als ik halfbakken zou gebruiken, dan zou het eerder op Apple slaan dat enkel bij nieuwe terminals werkt.

  6. Goed voorbeeld doet inderdaad volgen. Jammer en gek dat Samsung de externe-sd-kaart achterwege laat, dat was nou juist een functie die ik positief vond aan een niet-Apple telefoon. Maar je schrijft “De dienst heet Samsung Pay, bijna hetzelfde als Apple Pay.” Ik vind Samsung toch echt heel anders dan Apple. Niet te vergelijken en dus ook niet bijna hetzelfde.

  7. Volgens mij heeft het gros van de winkeliers de magneetstrip lezer van hun terminals al afgeplakt (of op andere creatieve wijze onbruikbaar gemaakt) dus lijkt me hier in NL naast bij een pin-automaat (die volgens mij nog wel de magneetstrip moet kunnen lezen, correct me if I’m wrong) er geen groter voor/nadeel op de implementatie van Samsung.

  8. Prima dat zo’n grote speler als Samsung met een alternatief naast Apple-pay komt! Dat er sprake zou kunnen zijn van achterstand van een jaar moet nog blijken. De software is al in een vergevorderd stadium, moet alleen nog solide geïntegreerd worden.

  9. Samsung en apple zijn echt niet te vergelijken Al zou Samsung een echte gouden telefoon maken voor 500 wil ik hem nog nietDit design van de s6 is leuk Maar iOS is stukken beter daar gaat het toch omIk hoor mensen zeggen nu stap ik overMaar het gaat toch als eerste om het besturings system en dan is apple echt beter

  10. “Halfbakken oplossing” is echt een vreemde conclusie als je het artikel leest. Je leest voornamelijk argumenten waarom Samsung Pay een betere variant is tov Apple Pay.

    De kritiekpunten zijn dat ze LoopPay pas 2 weken geleden hebben overgenomen en dat het daarom waarschijnlijk nog niet werkt en het een haastklus moet worden om het van de zomer te laten werken. Dus de kritiek is gebaseerd op 2 aannames. Niet bepaald goed gefundeerd.
    Daarnaast is het dan bijzonder dat de grote banken in de VS en andere grote partijen die hier wel mee in zee gaan, dit probleem blijkbaar niet zien. Vreemd.

    Kortom:
    Interssant artikel, slechte en op basis van het artikel een onterechte conclusie.

  11. @rem: Welkom op iCulture

  12. Origineel geplaatst door robert
    Samsung en apple zijn echt niet te vergelijken Al zou Samsung een echte gouden telefoon maken voor 500 wil ik hem nog nietDit design van de s6 is leuk Maar iOS is stukken beter daar gaat het toch omIk hoor mensen zeggen nu stap ik overMaar het gaat toch als eerste om het besturings system en dan is apple echt beter

    Het is meestal maar wat je wilt horen.
    Zijn ook genoeg mensen die overstappen van IOS naar Android en van Android naar IOS.

    Beide hebben hun voor- en nadelen.
    Maar IOS is zeker niet feilloos zoals vaak wordt beweert.

  13. Origineel geplaatst door ultimasnake
    Volgens mij heeft het gros van de winkeliers de magneetstrip lezer van hun terminals al afgeplakt (of op andere creatieve wijze onbruikbaar gemaakt) dus lijkt me hier in NL naast bij een pin-automaat (die volgens mij nog wel de magneetstrip moet kunnen lezen, correct me if I’m wrong) er geen groter voor/nadeel op de implementatie van Samsung.

    Thans heeft Samsung alleen deals met Amerikaanse creditcardmaatschappijen en een aantal Amerikaanse banken. Het is voor ons sowieso nog niet interessant. Bekijk je het van dit oogpunt, is de combinatie van NFC en LoopPay misschien wel een meesterzet. Ik las dat magneetstrips nog voor een aanzienlijk deel voor dagelijkse transacties worden gebruikt, al helemaal in de VS. Het potentieel is zeker niet te onderschatten.

    Het enige probleem is dat magneetstrips inderdaad uitgefaseerd worden, dus het is maar de vraag of Samsung daar genoeg voordeel uit kan halen voordat de investering in rook opgaat. Visa gaat voor het eind van dit jaar niet meer garant staan voor schade veroorzaakt door frauduleuze magneetstrips aan winkeliers of exploitanten van geldautomaten. MasterCard deed did al voor Maestro, hun creditcards gaan volgend jaar volgen. Voor het eind van het jaar hebben winkeliers een stok achter de deur om die technologie rap te vervangen.

    Voor Samsung kan het net genoeg tijd zijn om een aanzienlijk aantal Amerikanen al aan deze manier van betalen te laten wennen, dat maakt het voor alle kanten juist lucratiever om elektronische betaalmethoden aan te bieden, ook NFC. Samsung Pay is zo gezien ook geen concurrent van ApplePay. De grootste zorg is nog steeds dat winkeliers alternatieven als CurrentC gaan gebruiken.

    Is er eigenlijk ook al iets bekend over het privacymodel van Samsung Pay?

  14. Origineel geplaatst door ultimasnake
    Volgens mij heeft het gros van de winkeliers de magneetstrip lezer van hun terminals al afgeplakt (of op andere creatieve wijze onbruikbaar gemaakt) dus lijkt me hier in NL naast bij een pin-automaat (die volgens mij nog wel de magneetstrip moet kunnen lezen, correct me if I’m wrong) er geen groter voor/nadeel op de implementatie van Samsung.

    Er is meer als Nederland wist je dat

  15. Door het goedkope logo aan de voorkant en de extreem glimmende glasplaten is het design weer net iets “too much”

    En Samsung Pay tja…

    Voor de rest wel een leuk ding met goede specificaties. Je krijgt tenminste standaard 32GB. Dat zou Apple moeten kopiëren!

  16. Dubieuze conclusie van Gonny : ‘halfbakken’…

    Begint een beetje op de BGR comments te kijken… We trashen om het trashen, maar niet gebaseerd op feiten, nl breder inzetbaar door NFC & magneetkaartsimulatie dan applepay, en net zo veilig door gebruik van tokens en vingerprint..

    Gonny, waar is je realiteitszin gebleven, je conclusie ondermijnt een overigens goed artikel, zonde!

  17. Samsung pay wat een grap

  18. Origineel geplaatst door Edward
    Had geen andere conclusie verwacht eigenlijk op deze site.

    Zo is dat… ;-). Ik zag de header en dacht meteen: Tjee, zul je altijd zien, nu komt Samsung er natuurlijk als winnaar uit!! (NOT…)

  19. Is Apple pay al bijna een jaar geleden geïntroduceerd ? 5 maanden toch

  20. VHS was ook niet beter dan Betamax of video 2000. Wel gewonnen. Dus: wie weet??

  21. Origineel geplaatst door Edward
    Had geen andere conclusie verwacht eigenlijk op deze site.

    Er is ook geen andere juiste conclusie met de informatie die we nu hebben, maar het kan natuurlijk altijd gek lopen.

  22. Is de nieuwe Galaxy zo dun dat je deze door de magneetstriplezer kunt halen?

  23. Las je een beetje in IT werkt, en dan vooral met bedrijfsgevoelige beveiliging bezig bent, dan kan je snel informatie hebben over de betrouwbaarheid en veiligheid op IOS versus Android (rapporten van Symantec, Kaspersky, HP, … )

    IOS is op dit moment nog steeds veel beter beveiligd. Dan mag de software die je op een platform ent veiligheidsmaatregelen enten voor betalingen, als de OS zelf al minder betrouwbaar bestempeld wordt dan is er een probleem. Om dan betalingen te gaan doen ….

    Buiten dat, Samsung heeft een bedrijf overgenomen die specifiek in dit domein technologie ontwikkeld heeft. om te zeggen dat Apple voorsprong heeft is dan toch wat kort door de bocht …

  24. @iFreek: Looppay werkt door het toestel naast de magneetlezer te houden. In plaats van een kaart door de sleuf te glijden wordt er magnetisch doorgestraald naar de kaartlezer … werkt bij bijna alle kaartlezers (magneetstrip), behalve die die de kaart inslikken (bvb. bankautomaten, betallterminals in parkings, … ) en daar waar de behuizing veel te dik is (magneetstriplezer moet bijna tegen de rand van het kastje zitten).

  25. Ik denk zelf dat Samsung slimmer is.
    In US zijn de meeste bankkaarten en kredietkaarten zonder chip – versta enkel magneetstrip. Dus zeggen dat de magneetlezende markt verdwijnt …

    Hier is europa wat sneller met modernere en veiligere betaalkaarten en Apple profileert zich ook veiliger dan Samsungs versie.

  26. Kunnen die Samsungers ook eens iets ZELF bedenken. Ipv altijd alles maar af te kijken… ?

  27. Samsung follower? Wie had:
    1. de eerste smartwatch?
    2. de eerste phablet?
    3. de eerst consumentenversies van een VR bril ?
    4. de eerste smartphone met gebogen scherm?

    On topic.
    Samsung Pay is oneindig veel beter dan Apple Pay. In de VS nu direct al een dekkingsgraad van 90% voor Samsung Pay tegenover 10% Apple Pay.

    De winkeliers of POS eigenaren hoeven niets te wijzigen of te investeren voor Samsung Pay. Voor Apple Pay moeten ze nieuwe hardware kopen.

    Daarbij is Samsung Pay een stuk beter beveiligd nog dan Apple Pay vanwege Samsung Knox.

    De Samsung Note 4 en de Galaxy S6 zijn de enige twee telefoons ter wereld die door regeringsleiders, legerleidin en geheime diensten van de VS, Uk en Finland gebruikt mogen worden omdat dit de enige twee toestellen zijn die aan alle extreme veiligheidseisen voldoen.

    IOS beter beveiligd? Lees dit. Apple’s IOS en OSx zijn over 2014 volgens de Amerikaanse overheid met stip het minst veilig van alle besturingssystemen. Lees hier

    Hou nou es op met Apple tegen wil en dank en tegen beter weten in op een voetstuk te plaatsen. Ze lopen in alles ver achter, innoveren totaal niet sinds de iphone en kopieren er maar op los. Nu zijn ze weer bezig VR programmeurs te zoeken voor een VR bril.

  28. Samsung had in MAART 2013 op de Galaxy S4 al een werkend betaalsysteem met VISA op basis van NFC. Zoals altijd is Samsung een bedrijf dat in de praktijk experimenteert en niet alleen in hun laboratoria.

    Kom dus niet aan met dat Samsung Apple Pay heeft gekopieerd. Het is eerder andersom.

  29. Schaamteloze tweederangs kopie. Sowieso heb je niets aan de magneetfunctie, in ieder geval niet hier in Nederland waar dit op elk pinapparaat is uitgeschakeld, sterker nog heel Europa is dit aan het uit-faseren of heeft dit al gedaan. In de VS gaan ze er ook aan beginnen.

    Daarnaast verschijnen de NFC-terminals als paddestoelen uit de grond, hier in het oosten van Nederland in ieder geval wel, dus stel me zo voor dat het in de randstad nog sneller gaat.

    Android is bij lange na niet zo waterdicht als iOS, dus ik zo het überhaupt niet eens vertrouwen. Vingerafdrukscanners van Samsung zijn daarnaast ook nog eens een lachertje vergeleken bij TouchID.

    Dus ja, Samsung is op dit gebied inferieur.

    Origineel geplaatst door Martin Vreeman
    Samsung follower? Wie had:
    1. de eerste smartwatch?
    2. de eerste phablet?
    3. de eerst consumentenversies van een VR bril ?
    4. de eerste smartphone met gebogen scherm?
    On topic.
    Samsung Pay is oneindig veel beter dan Apple Pay. In de VS nu direct al een dekkingsgraad van 90% voor Samsung Pay tegenover 10% Apple Pay.
    De winkeliers of POS eigenaren hoeven niets te wijzigen of te investeren voor Samsung Pay. Voor Apple Pay moeten ze nieuwe hardware kopen.
    Daarbij is Samsung Pay een stuk beter beveiligd nog dan Apple Pay vanwege Samsung Knox.
    De Samsung Note 4 en de Galaxy S6 zijn de enige twee telefoons ter wereld die door regeringsleiders, legerleidin en geheime diensten van de VS, Uk en Finland gebruikt mogen worden omdat dit de enige twee toestellen zijn die aan alle extreme veiligheidseisen voldoen.
    IOS beter beveiligd? Lees dit. Apple’s IOS en OSx zijn over 2014 volgens de Amerikaanse overheid met stip het minst veilig van alle besturingssystemen. Lees hier
    Hou nou es op met Apple tegen wil en dank en tegen beter weten in op een voetstuk te plaatsen. Ze lopen in alles ver achter, innoveren totaal niet sinds de iphone en kopieren er maar op los. Nu zijn ze weer bezig VR programmeurs te zoeken voor een VR bril.

    Het gaat er niet om wie de eerste is, het gaat erom wie de beste is. Daarnaast gaat het er niet om wie het eerste generieke product heeft gemaakt, maar wie het eerste was met bepaalde unieke voordelen. Je geliefde Samsung gear is een lachertje.

    Daarnaast is je link ook een lachertje. Als ik daar vanuit moet gaan, dan zet de beste man kwetsbaarheden van Snow Leopard (10.6 uit 2009) in een lijst met recente Windows versies. Mac OS X bestaat al niet meer sinds Snow Leopard.

    Maar zie hier het rood dat jouw geliefde Android heeft.

    Want een lijstje optrommelen waar Android niet in voorkomt heeft geen nut, sterker nog een lijstje optrommelen waar Android wel in voorkomt heeft ook geen nut aangezien de adaptation van Android om te janken zo laag is door de enorme versplintering en de hebberigheid van de Androidfabrikanten om liever nieuwe telefoons te verkopen dan een update toe te staan voor de oudere modellen.

  30. Ik denk dat het op dit moment quasi onmogelijk is om beide systemen te vergelijken. We kunnen nu nog helemaal niet zeggen wie ‘de beste’ is. Dit zal waarschijnlijk moeilijk blijven. Beide betaalsystemen zullen hun voor- en nadelen hebben.

    Ik vind het leuk om zulke artikels te lezen, maar voor meer dan ‘het plezier’ doe ik het niet. Ik hou van deze site, maar zelf weet ik ook wel dat niet alles even objectief is. Dat is juist hetgeen wat deze website zo fascinerend en leuk maakt. Het heeft zijn charmes.

    @Martin Vreeman: Ik vraag me af op welke bronnen u zich baseert. Ik ben 16 jaar oud en in het Belgisch middelbaar onderwijs wordt er enorm gehamerd op het correct gebruikmaken van bronnen. Wij leren gebruik te maken van objectieve, correcte bronnen. Ik kan fout zijn, maar volgens mij zijn uw bronnen niet even objectief en correct.