Anonimiteit op internet heeft goede en slechte kanten. Mensen kunnen lotgenoten vinden zonder zelf hun identiteit prijs te geven. Maar tegelijk haalt die anonimiteit ook het slechtste in mensen naar boven. Brave huisvaders blijken opeens pestkoppen en onzeker mensen durven op internet opeens wel te gaan schelden. De nieuwe app Sarahah zit daar een beetje tussenin. Met de app kun je anoniem commentaar geven op allerlei mensen. What could possibly go wrong?
Sarahah laat je anoniem commentaar geven
Als we iets geleerd hebben van geheimenapps zoals Secret, Gossup en Yik Yak, dan is het wel dat ze een kort leven beschoren zijn. Meestal gaat het binnen een paar maanden alweer mis, omdat mensen niet met de anonimiteit kunnen omgaan en veranderen in haatdragende monstertjes. Toch probeert Sarahah er het beste van te maken. Als je de app opent krijg je de melding: “Leave a constructive message :)”, in de hoop dat je niet meteen met modder gaat gooien.
Het idee is dat je gedachten over een bepaalde persoon intikt en dat mag zowel goed als slecht zijn. Sarahah hoopt dat je eerlijker zult zijn, omdat het anoniem is. Maar ook dat je er geen schuldgevoel aan overhoudt, omdat de ontvanger immers niet weet wie je bent. Sarahah is de afgelopen tijd een enorme hit geworden. Op Twitter en Facebook heb je de groene praatballonnen misschien al gezien. Die plak je natuurlijk het liefst als iemand iets prettigs over je heeft gezegd:
Sarahah is gemaakt in Saoedi-Arabië en betekent ‘eerlijkheid’. In een paar weken tijd heeft de app meer dan 20 miljoen gebruikers getrokken. Toen we de app probeerden bleken de servers overbelast, waardoor we even moesten wachten voordat we iets konden posten. De makers beloven in de privacyvoorwaarden dat ze je data niet zullen delen met anderen. Als ‘beroepstester’ leek het mij verstandig om niet mijn echte naam op te geven en ik vermoed dat veel anderen dat ook niet zullen doen. Daardoor is het lastig om personen te vinden die je kent. Want welke ‘Jeroen’ is de persoon die jij zoekt? We zagen maar weinig mensen die zo gek waren om hun voor- en achternaam én foto in Sarahah te zetten.
Adresboek delen
Een ander nadeel is het delen van je adresboek. Zelf maak je een anoniem account aan en deel je je adresboek niet zomaar met een start-up die je verder niet kent… maar je vrienden denken daar misschien anders over en drukken wél gedachteloos op de knop om hun adresboek te delen. De nieuwsgierigheid wat anderen over jou te zeggen hebben is op dat moment even belangrijker dan de privacy van je vrienden. Met die data zou Sarahah makkelijk jouw gebruikte e-mailadres kunnen koppelen aan je echte naam en foto.
Je kunt commentaar geven op je vrienden, familieleden en natuurlijk ook op collega’s. Heb je een ‘review’ van jezelf ontvangen, dan kun je daar helaas niet op antwoorden. De enige manier om iets terug te zeggen is om de tekst in de openbaarheid te brengen en bijvoorbeeld op Twitter iets terug te zeggen.
Ongefundeerde kritiek is nooit leuk
Om misbruik enigszins te voorkomen geeft Sarahah je nu de mogelijkheid om je publiek te kiezen. Daardoor bepaal je zelf welke mensen je van commentaar mogen voorzien. Nou hoeft dat ‘genadeloos eerlijke’ commentaar ook niet altijd nuttig te zijn, want ik weet uit eigen ervaring hoe mensen kunnen reageren als je bijvoorbeeld een nieuwe badkamer hebt. “Oh, dat is mooi geworden!”, sneeuwt onder door opmerkingen als: “Hee, daar zit nog een vlekje op de muur!”. Het is dus maar de vraag hoe leuk het is om anoniem commentaar te krijgen van mensen waar je niets tegen kunt terugzeggen. Een paar steken onder de gordel kunnen de leuke opmerkingen al snel ondermijnen.
https://twitter.com/Lilly_Mukii/status/897005272450904064
Anoniem complimentjes geven
Er is ook een positievere kant: sommige mensen zien het als een manier om complimenten te geven, zonder dat er meteen iets achter wordt gezocht. Het zal vooral Amerikanen aan te spreken, die uit gewoonte strooien met uitspraken als: “You’re so awesome!” zonder dat het iets betekent. Als iemand je via Sarahah een complimentje geeft, doet ‘ie dat niet omdat ‘ie iets van je nodig heeft of zelf een goed figuur wil slaan, maar omdat iemand het blijkbaar echt vindt.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Komt er nog een Apple TV-versie van KPN's tv-app? Dit is de nieuwste info (19-12)
- Je kan nu ook WhatsAppen met ChatGPT (19-12)
- Instagram laat je nu terugblikken op 2024 met een fotocollage (17-12)
- Monument Valley 3 nu te downloaden (maar je hebt er Netflix voor nodig) (12-12)
- App Store Awards 2024: dit zijn de winnaars volgens Apple (11-12)
Reacties: 0 reacties