Scanadu Scout haalt recordbedrag op Indiegogo binnen

De Scanadu Scout is het meest succesvolle Indiegogo-project geworden. Er is al 1,5 miljoen dollar ingezameld voor de tricorder, waarmee je allerlei lichaamsfuncties kunt meten.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

scanadu scoutJe hebt nog precies een week de tijd om de Scanadu Scout te bestellen, de eerste medische tricorder waarmee je je gezondheid meet. Het apparaatje van de Belg Walter De Brouwer kreeg al behoorlijk wat publiciteit. Dat kan alleen maar verder toenemen, nu Scanadu Scout is uitgeroepen tot de meest succesvolle Indiegogo-campagne. In plaats van de beoogde $100.000 heeft de Scanadu Scout maar liefst 1,433,595 dollar opgeleverd en de teller tikt de komende dagen nog wel even door. Nog nooit eerder in het vijfjarige bestaan van Indiegogo werd er zoveel geld ingezameld. Het vorige record werd gevestigd door het initiatief om een Tesla-museum op te richten ($1.370.461). De Scanadu Scout is een rond apparaatje waarmee je vitale lichaamsfuncties kunt meten, waarbij de data draadloos naar een iPhone of andere smartphone wordt doorgestuurd. Binnen twee uur haalde Scanadu al het beoogde doel van $100.000.


De Scanadu is een wereldwijd succes, want er doen investeerders uit 100 landen aan mee. Scanadu is ingestoken als een flexibele campagne, iets wat bij Indiegogo vrij gebruikelijk is. Haal je het aanvankelijk beoogde geldbedrag niet, dan gaat het project toch door, maar met minder ambitieuze doelstellingen. Bij Scanadu is gekozen voor meerdere doelstellingen: als er 800.000 dollar zou worden binnengehaald zou er ‘First Edition’ op de eerste lichting Scout’s worden gegraveerd. Bij meer dan 1 miljoen dollar komt er een zwarte versie van de Scout. Beide doelstellingen zijn ruimschoots gehaald.

https://www.youtube.com/watch?v=rKCeoiRhVuI&feature=player_embedded

De Scanadu Scout kan je hartslag, huid- en lichaamstemperatuur, zuurstofniveau van het bloed, ademhalingsfrequentie, bloeddruk, hersengolven en emotionele stress meten. Het is bedoeld voor mensen die met quantified self bezig zijn of mensen die hun gezondheid in de gaten willen houden, vanuit de gedachte dat jijzelf verantwoordelijk bent voor je eigen gezondheid en zelf ook het eerst opmerkt als er iets mis is aan je lichaam. Voor $199 kun je alles zelf meten en vroegtijdig gezondheidsproblemen opsporen. Duur? Ja, maar een bezoek aan het ziekenhuis is veel duurder, al voelen we dat niet zo direct in onze portemonnee.

Scanadu-bedenker Walter De Brouwer heeft de scanner bijna helemaal zonder betrokkenheid van eindgebruikers ontwikkeld. Hij was aanvankelijk ook huiverig om met crowdsourcing bezig te gaan, maar realiseerde zich ook dat het wellicht de beste manier was om interesse bij consumenten te wikken. Scanadu staat nu voor de uitdaging om consumenten op te leiden: het is leuk als je allerlei data kunt uitlezen van een apparaatje, maar je moet ook weten wat de data betekent en wat je ermee kunt doen.

Reacties: 6 reacties

  1. Ik heb een interview gezien van deze Belg waarin hij vertelt hoe het idee tot stand gekomen is, met wie hij samenwerkt (o.a. NASA) en waarom dit idee de gezondheidszorg de komende 10 jaar drastisch gaat veranderen. Het is de croud, de mensheid zelf, die nu zelf informatie gaat vergaren en delen. De rol van artsen zal enorm gaan veranderen dankzij de Scanadu Scout.

  2. Tsja, het gaat er natuurlijk nooit om dat je zelf je gezondheid kunt beoordelen. Daar is echt wel meer voor nodig. Laat het beoordelen maar aan een arts over.
    Het zou wel handig kunnen zijn om je huisarts gelijk (in combinatie met een of meerdere foto’s) de status van een aantal belangrijke lichaamsfuncties door te geven.

  3. Standaard inbouwen in de iPhone7! (zal voor de 6 zeker nog niet lukken)

  4. Leuke gadget, maar kan iemand me vertellen hoe al die data wordt opgeslagen door Scanadu? Bedenk je eens hoe waardevol deze data kan zijn voor commerciële bedrijven. Wat als een zorgverzekeraar toegang krijgt tot deze gegevens? Ik ben erg benieuwd naar het privacy beleid en of die sneaky Amerikanen met hun PRISM niet een kijkje mogen nemen in onze vitale lichaamsfuncties. Het is ook interessant hoe de medische wereld hierop gaat reageren. Hoe moet je deze gegevens interpreteren en wie zegt dat ze überhaupt goed zijn gemeten? Kunnen huisartsen hier wat mee of distantiëren zij zich van deze vorm van datacollectie. Oftewel, het is veel te vroeg om te stellen dat het goed of slecht product is. In ieder geval wel innovatief en daarom vooral lekker doorgaan!

  5. 200 euro vind ik nog niet eens zo heel duur. Dat is 2 maanden fitness. En als je een beetje op je voeding ( als in broodbuik) let zit je ook zo op dat bedrag. Goede vooruitgang, ik heb wel altijd de vraag of dit nou wel altijd zijn beloftes gaat waarmaken.

  6. 2 maanden fitness voor 200 euro? Ik denk dat je dan ergens een wurgcontract hebt afgesloten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.