De grootste vernieuwing die Apple doorvoert met de introductie van de iPhone X is het nieuwe scherm. Apple maakt voor het eerst gebruik van een OLED-display en dat neemt bijna de volledige voorkant van het toestel in. Met een diagonaal van 5,8 inch krijg je zelfs het idee dat het het grootste iPhone-scherm ooit is. Maar dat ligt uiteindelijk toch net even anders dan je misschien denkt.
Update september 2017: Inmiddels kun je de iPhone 8 Plus en de iPhone 8 kopen en kun je zelf ervaren hoe het zit met de nieuwe functies.
Het scherm van de iPhone X is kleiner dan je denkt
Om te beginnen: de diagonaal van een scherm zegt helemaal niet zoveel over de oppervlakte van het scherm. Dat is namelijk helemaal afhankelijk van de lengte- en breedteverhoudingen. Een vierkant scherm met een diagonaal van 5,8 inch heeft een veel groter oppervlak dan een langwerpig scherm met een diagonaal van 5,8 inch. Hoe smaller je iets maakt, hoe kleiner het oppervlak. Het is dus ongunstig om een scherm te hebben waarbij er een groot verschil is tussen lengte en breedte.
Het scherm van de iPhone X heeft een andere verhouding dan de schermen van eerdere iPhones. Het is langwerpiger en is daardoor relatief kleiner qua oppervlakte. De iPhone 8 Plus heeft met een diagonaal van 5,5 inch een groter schermoppervlak dan de iPhone X met zijn 5,8 inch.
Een berekening maakt dat duidelijk. Het scherm van de iPhone X is namelijk 13,37 cm bij 5,86 cm en heeft dus een oppervlakte van 82,61 vierkante centimeter. Bij de iPhone 8 Plus is het scherm 12,18 cm bij 6,85 cm en heeft het dus een oppervlakte van 83,39 vierkante centimeter. Het scheelt niet veel, maar het scherm van de iPhone X is dus net iets kleiner dan dat van de iPhone 8 Plus.
Afgeronde hoeken
Er is echter nog meer aan de hand met het scherm van de iPhone X. Waar het scherm altijd een perfecte rechthoek was, zijn de hoeken van het scherm van Apple’s nieuwe vlaggenschip afgerond. Er missen dus letterlijk stukjes van het scherm in de vier hoeken. Het wordt wat complex om uit te rekenen hoeveel vierkante centimeter de hoeken van het scherm afsnoepen, maar het zorgt in ieder geval voor een nog kleiner schermoppervlak.
En dan hebben we natuurlijk ook nog de hap die de TrueDepth-camera uit het scherm neemt. Uiteindelijk is de het scherm dus niet een klein beetje kleiner dan dat van een Plus-model, maar flink kleiner.
Richtlijnen
In de praktijk ga je dat merken, zeker omdat Apple allerlei richtlijnen voor app-ontwikkelaars heeft opgesteld om te voorkomen dat je last hebt van de afgeronde hoeken en de hap uit het scherm. De bedoeling is dat alle belangrijke content getoond wordt binnen een rechthoek op het scherm (de ‘safe area’), maar uiteraard moet het daarbuiten wel doorlopen als je scrolt.
In eerste screenshots van simulaties is zelfs te zien dat webpagina’s met een gekleurde achtergrond worden voorzien van witte balken buiten de ‘safe area’. Mogelijk lost Apple dit nog op voordat de iPhone X op de markt komt, maar het geeft in ieder geval een goed beeld van het deel van het scherm dat je in werkelijkheid kunt gebruiken.
Als je op dit moment een Plus-model iPhone gebruikt en in november een iPhone X koopt, dan zal je dus een klein stapje terug moeten doen als het gaat om effectief schermoppervlak. Of dat erg is, moet iedereen natuurlijk voor zichzelf bepalen.
https://twitter.com/stroughtonsmith/status/907714509141364738
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Gerucht: 'iPhone SE 4 krijgt Dynamic Island' (21-01)
- Dit worden de unieke eigenschappen van de iPhone 17 Air (maar je moet ook wat functies missen) (20-01)
- Deze 5 nieuwe functies verwachten we in de iPad Air 2025 (20-01)
- Gerucht: 'HomePod met scherm krijgt toch geen OLED-display, Apple kiest voor LCD' (17-01)
- Apple brengt tvOS 18.2.1 uit, lost een probleem op met synchronisatie (17-01)
Reacties: 50 reacties