Scholica: Nederlandse scholieren maken BlackBoard/Magister-alternatief met iPhone-app

Nederlandse scholieren hebben Scholica ontwikkeld, dat concurreert met gevestigde schooldiensten Blackboard en Magister. Scholica heeft nu ook een app om huiswerk en lesmateriaal te beheren.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Scholica fotoDe Nederlandse scholieren Tom Schoffelen en Dante van der Heyden hebben eerder dit jaar een eigen digitaal schoolsysteem genaamd Scholica in elkaar gezet, waarmee ze concurreren met diensten zoals de ELO van Magister en Blackboard. Een pas uitgebrachte Scholica-app voor iOS maakt het mogelijk om dit leersysteem ook vanaf je iPhone, iPad of iPod touch te benaderen. Met Scholica heb je toegang tot al je huiswerk, lesstof, roosters en behaalde cijfers. Bovendien stuurt de app notificaties zodra er bepaalde informatie door je docent wordt gedeeld.


Scholica toont alle belangrijke informatie die scholen op het moment al delen via bestaande diensten, maar steekt dit in een moderner jasje. In een e-mail aan iCulture vertelt Dante waarom hij en Tom aan Scholica zijn begonnen:

Wij ergerden ons aan hoe scholen op dit moment met technologie omgaan. De bestaande systemen zijn vaak oud en zeer gebruiksonvriendelijk. Al helemaal omdat wij jonge leerlingen zijn die in 2013 leven met allemaal een iPhone of andere smartphone en vloeiende en mooie apps gewend zijn zoals Facebook en Instagram. Wij dachten dat we dit konden verbeteren.

Scholica 3Scholica is pas te gebruiken als een school ervoor kiest om de dienst in huis te halen – iets waar op het moment €7,50 per leerling per jaar voor wordt gerekend. Op het moment lijken nog maar twee scholen hiervoor te hebben gekozen: het Bernardinuscollege in Heerlen, waar Tom en Dante op school zitten, en de Bishop Ryan Catholic Secondary School.

De informatie in de Scholica-app is uiteraard op andere manieren op je iPhone te beheren: apps zoals iStudiez Pro bieden al lange tijd een plek voor al je lesinformatie en huiswerk. Omdat Scholica een dienst in het beheer van je opleiding is, kunnen docenten zelf de cijferinformatie en het huiswerk invoeren, waardoor leerlingen die automatisch te zien krijgen. Docenten kunnen bovendien bestanden delen via Scholica, zodat ze lesstof niet meer hoeven uit te delen.

De Scholica-app is op het moment alleen voor iOS verkrijgbaar, maar er wordt ook gewerkt aan een Android-versie. Daarnaast is het mogelijk om bij Scholica in te loggen vanaf een schoolspecifieke website.

Downloaden: Scholica (gratis, universeel, iOS 5.1+)

Informatie

Laatst bijgewerkt
24 juli 2014 om 8:57
Onderwerpen
,

Reacties: 7 reacties

  1. Hey, daar heb ik op school gezeten!

  2. Concurreren tegen diensten zoals backboard wordt erg lastig denk ik. Ik denk dat er weinig scholen dit aan durven.

  3. ik denk dat de scholen er goed aan zouden doen om dit risico juist wel te nemen, mijn dochter speelt met het probleem dat de ELO altijd overbelast is of dat de app niet up to date is. Vernieuwing en nieuwe innovaties is altijd leuk en handig

  4. Super! Concurrentie gaat de ontwikkeling van blackboard stimuleren.

  5. Slimme gasten! Dit kan ze wel eens veel op gaan leveren…scholen lopen vaak achter de feiten aan!

    Zoiets als dit is tegenwoordig gewoon noodzaak ipv vooruitstrevend.

  6. “…Wij ergerden ons aan hoe scholen op dit moment met technologie omgaan. De bestaande systemen zijn vaak oud en zeer gebruiksonvriendelijk”

    Als oudere jongere en eindgebruiker (en meer dan 30 jaar IT ervaring van zo’n schoolsysteem) kan ik zeggen dat dit nog een understatement is en moedig ik deze Z-gen jongens aan om door te gaan. Qua technologie toepassing (geen theorie) is het wellicht een idee dat schoolleiding etc. zelf praktisch onderwijs krijgt om te transformeren naar 2014 en niet lekker comfortabel blijft hangen in de ‘oudheid’ maar de techniek slim voor iedereen laat werken.

  7. Kijk dat noem ik nou toppers, heb het zelf niet meer nodig. Moet hooguit eens voor dochterlief kijken, maar wat een verouderde baggersysteem elo voor magister, als je de ma weghaalt klopt de naamgeving veel beter (ma)gister,