Hoe Microsoft ervoor zorgde dat Apple de iPhone ontwikkelde
Voor het eerst sinds 2012 spreekt Scott Forstall, voormalig hoofd iOS-ontwikkeling, weer over het bedrijf. In een interview vertelt hij onder meer over zijn achtergrond, zijn relatie met Steve Jobs en ‘Project Purple’, het geheime project dat uiteindelijk tot de iPhone leidde.
Project Purple: van tablet naar iPhone
Volgens de voormalig topman komt de eerste iPhone voort uit Steve Jobs’ interesse in tablets en vooral omdat hij de concurrentie de loef af wilde steken. Microsoft was op dat moment bezig met een eigen tabletplatform dat met een stylus bediend kon worden. Via zijn vrouw Laurene kwam Jobs in contact met een manager van Microsoft die hem probeerde af te troeven met het systeem. De technologie zou “de wereld gaan veroveren”, zou hij hebben opgeschept. Jobs besloot toen dat Apple met een eigen oplossing moest komen.
Tafel
Zo ontstond een intern project dat ‘Project Purple’ werd genoemd en aan de basis stond van de eerste iPhone. Doel van het project was om een apparaat te ontwikkelen dat met menselijke aanraking bediend kon worden, zonder dat daarvoor een stylus of andere hardware nodig was. De functionaliteit moest dus in het scherm worden ingebouwd, aangestuurd door een multi-touch interface. De eerste versie had nog de vorm en grootte van een tafel, maar dat was slechts een tussenstap.
Omslachtige interfaces
Forstall vertelt dat hij en Steve Jobs op een bepaald moment zaten te lunchen en hun telefoons bij zich hadden. Zij en andere medewerkers waren beslist geen fan van de omslachtige interfaces die er destijds bestonden, van bijvoorbeeld Blackberry. Jobs vroeg Forstall of hij een multi-touch demo kon maken voor hardware die klein genoeg was voor een broekzak. Die demo beviel Jobs zo goed, dat hij meteen een streep door het tabletproject zette. De focus moest op de telefoon komen.
Gratis Wi-Fi
Nog voordat de ontwikkeling van de iPhone echt van start ging, werden de eerste lijntjes uitgezet naar de telecombedrijven. Wat moest je immers met een telefoon zonder netwerk? Telecombedrijven moesten zorgen voor het netwerk, dan zou Apple de rest doen. Destijds hadden telecombedrijven behoorlijk wat macht en ze kwamen met een behoorlijk pakket met eisen, dat meerdere pagina’s besloeg.
Uiteindelijk vlogen Jobs en Forstall naar Las Vegas om de demo te tonen aan de topman van Cingular. Forstall wilde Wi-Fi gebruiken voor de demo, maar het hotel bood alleen betaalde Wi-Fi aan. Door zich voor te doen als topman van Cingular zorgde Forstall ervoor dat de hotelketen Wi-Fi toegang gratis maakte. De Cingular-topman was uiteindelijk tevreden over het resultaat.
Betrokkenheid
Forstall vertelt in het interview ook openhartig over zijn relatie met Steve Jobs, die in 1992 sollicitatiegesprekken met hem voerde voor een baan bij NeXT, Job’s tweede bedrijf. Zo spreekt hij over de betrokkenheid van de Apple-oprichter toen Forstall in 2004 ernstig ziek was. Zelfs zo ziek dat zijn leven ervan afhing. Jobs wilde kosten noch moeite sparen om Forstall te redden. Toen Jobs zelf aan de gevolgen van alvleesklierkanker overleed was Forstall naar eigen zeggen verrast en gebroken. “Ik dacht dat hij altijd bij ons zou blijven.”
Het volledige interview werd op Facebook live uitgezonden en je kunt het hieronder terugkijken. Het begint met een gesprek met enkele oud-Apple-medewerkers die onderdeel uitmaakten van het iPhone-team:
https://www.facebook.com/computerhistory/videos/10155442557865816/
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Afscheid na 18 jaar: Jean-Paul en Gonny gaan vertrekken (maar iCulture blijft!) (15-01)
- iCulture krijgt een nieuw thuis (15-01)
- Ken jij deze Apple-klassiekers nog? (14-01)
- Locatiegegevens van miljoenen gebruikers populaire apps gelekt: met deze iPhone-instelling bescherm je jezelf (14-01)
- 'EU heroverweegt DMA-onderzoeken naar Apple en andere techbedrijven' (14-01)
Reacties: 11 reacties