Scott Forstall: ‘We wilden iets geweldigs maken, we hoefden niet naar Samsung te kijken’

Scott Forstall vertelde tijdens zijn getuigenis in de zaak Apple-Samsung interessante details. "We hoefden Samsung niet te kopiëren, we wilden iets geweldigs maken".

Samsung-BandO-SereneAfgelopen vrijdag stond Scott Forstall voor de rechtbank, om te getuigen in de zaak tegen Samsung. We hebben eerder al wat details uit zijn verklaring gepubliceerd, maar inmiddels is er een completer beeld ontstaan. Forstall kreeg de vraag of hij ooit iemand bij Apple de opdracht had gegeven om een ontwerp van Samsung te kopiëren. Forstall antwoordde gevat: zijn team wilde een fantastisch product maken, “er was geen reden om naar iets van Samsung te kijken”. Interessant is ook de rol van de telefoon die hiernaast staat afgebeeld, de door Samsung gebouwde Serene-telefoon van Bang & Olufsen uit 2006.


Dit ‘poederdoosje’ bevatte een rond klikwiel om nummers in te toetsen. Een e-mail van Steve Jobs aan toenmalig hoofd iPhone-hardware Tony Fadell zou de tekst “this may be our answer” hebben bevat. De advocaat van Samsung wilde weten of dit opgevat kan worden als een situatie waarin Apple voor inspiratie naar Samsung-telefoons heeft gekeken. Forstall kon zich echter niet herinneren of Jobs verwees naar de telefoon zelf, of naar een beter idee dat inmiddels binnenshuis bij Apple was ontstaan. Jobs zou in een andere e-mail over het ronde nummerpad van de B&O-telefoon namelijk hebben gezegd: “they really screwed this up”.

Wel gaf Forstall toe dat Apple diverse toestellen van concurrenten had opengeschroefd, in de aanloop naar de lancering van de iPhone. Een teardown van de Samsung Galaxy vond echter pas plaats drie jaar nadat de iPhone op de markt verscheen. Op de vraag of het goed is dat Apple eigen producten benchmarkt tegenover rivalen, gaf Forstall aan dat het prima is om prestaties te vergelijken, maar niet om dingen te kopiëren.

scott forstallWie wat meer wilde weten over de soms wat verschrikt uitziende Scott Forstall, kwam tijdens de rechtszitting ook aan z’n trekken. Forstall studeerde aan Stanford University, waar hij aanvankelijk symbolische systemen studeerde en daarna afstudeerde in kunstmatige intelligentie. Hij ontmoette Steve Jobs voor het eerst toen hij solliciteerde naar een baan bij NeXT in 1992. Dat bleek een vreemde gewaarwording: terwijl Forstall met een Apple-medewerker in gesprek was stormde Jobs de kamer binnen, stelde een paar vragen aan Forstall en concludeerde: “Ik verwacht dat je een baan aangeboden krijgt en ik verwacht dat je het accepteert”. Forstall werkte eerst als software engineer voor NeXT en maakte in 1997 samen met Jobs de overstap naar Apple. Hij werkte eerst aan Mac OS X, werd verantwoordelijk voor steeds grotere delen van het OS en werd uiteindelijk benoemd tot leider van het OS X-team. iOS was uiteindelijk ontstaan uit het idee om een tablet te ontwikkelen. Gaandeweg vroegen Forstall en Jobs zich af of de technologie niet geschikt zou zijn om op een telefoon te gebruiken. Pinchen, zoomen en scrollen zijn functies die al rond 2004 deel uitmaakten van het OS. Forstall’s project kreeg de naam ‘The Purple Project’ en werd gehuisvest in een goed beveiligd gebouw op het Apple-bedrijventerrein. Een bordje op de deur met de tekst ‘Fight Club’ verwees naar de gelijknamige film. Forstall: “De eerste regel van Fight Club is dat je niet over Fight Club praat”. Het grootste obstakel in het begin was om de overstap te maken van de resistieve (drukgevoelige) touchscreens die destijds in gebruik waren naar de capacitieve (aanraakgevoelige) touchscreens. Inmiddels heeft Forstall een team van 1.000 mensen die direct aan hem rapporteren. Daarnaast zijn er nog zo’n 2.000 medewerkers die indirect met iOS te maken hebben.

iphones-and-samsung

Informatie

Laatst bijgewerkt
5 augustus 2012 om 11:30
Onderwerp
Categorie
Apple

Reacties: 23 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.